Skocz do zawartości

C-K B2 10CV

radett

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas i wreszcie postanowiłem dokończyć swój rozgrzebany przed laty projekt bo wstyd aby leżał tak nadgryziony i nie skonsumowany.

Pojazd docelowo wyglądać ma tak oto:

citroenk.jpg

citr.jpg

photo36.jpg

b2_copy.jpg

( na ostatnim zdjęciu jest nowszy typ chłodnicy)

Na początek podstawa, czyli rama, zdjęcie słabe bo robione komórką dość dawno temu ale mniej więcej oddaje sens prac

4273dd4c27ea73bbmed.jpg

Przyszedł czas i wreszcie postanowiłem dokończyć swój rozgrzebany przed laty projekt bo wstyd aby leżał tak nadgryziony i nie skonsumowany.

Sumienie które cię gryzie i nie pozwala zostawić niedokończonego modelu.

Polskiego Vicka udało Ci się skończyć?

Niestety jest wśród tych 12 -tu rozpoczętych modelach, ale kiełkuje mi jak go zrobić ( na pewno zminię koncepcję i nie będę dorabiał elementów do mirażowskich wyprasek tylko bardziej będzie to praca od nowa)

No nareszcie bierzesz się za robotę

nie całkiem to tak, bo w międzyczasie popełniłem kilka modeli tyle że kartonowych

nareszcie to robię plastyk

no to następna porcja zdjęć:

maska

92cb640b7f5c796emed.jpg

e0950d17bc3d00afmed.jpg

i skrzynia ładunkowa:

c0414f201ecf62d0med.jpg

d0ccc3368a998a08med.jpg

To elementy jakie zgromadziłem do tej pory. Teraz czeka mnie żmudne dorabiania pozostałych części.

Zamierzam zrobić też maskę uchyloną tak aby było widać silnik

• 3 weeks later...

Prace na razie stanęły w miejscu bo czekam na zamówiona żywicę.

Zamówienie złożyłem 6-go i do dzisiaj czekam. Ktoś coś wie co się dzieje z IZMOD-em? Pomór jakiś padł na nich czy co ? - zero kontaktu

Mijają już 3 tygodnie od złożenia zamówienia. Po 2 tyg oczekiwania przyszła mailowa automatyczna informacja że odnotowano wpłatę (piechotą szła ta wpłata czy co ? ) ale nadal nie widać przesyłki ani choćby grama informacji o niej.

Brak odpowiedzi na maila ani nie odbieranie telefonów, do tego zero informacji na stronie sklepu np o ewentualnym urlopie i związanych z tym ograniczeniach w działalności. Nie wygląda to profesjonalnie

Koszt w sumie niewielki ale stoję z robotą a to już jest najbardziej wkurzające...

Przestrzegam przed zakupami w IZMODzie

a właścicielowi/obsłudze sklepu należy się nagroda za takie prowadzenie "biznesu" :

iladian_10_kapsulek.jpg

Cześć!

Ciekawy pojazd - i trochę mi znajomy, bo jakieś dwa lata temu włożyłem sporo pracy, żeby rozpracować podwozie takie jak to i zbudować dobry model wozu pancernego wzór 28. Zwłaszcza jestem dumny, ze udało mi się rozpracować ten mechanizm przyhamowywania jednej z gąsienic przy skręcie kierownicą. Gdybym mógł w czymś pomóc, to bardzo chętnie. Na razie życzę powodzenia w dalszych pracach, no i żeby zamówiony towar rzeczywiście przyszedł... Miłego dnia

Paweł

, bo jakieś dwa lata temu włożyłem sporo pracy, żeby rozpracować podwozie takie jak to i zbudować dobry model wozu pancernego wzór 28.Paweł

Chętnie bym go obejrzał.

Całkowicie się zgadzam że pojazd jest jak najbardziej ciekawy

Jeśli chodzi o konstrukcję podwozia to wiedzę mam, co zaowocowało 2 lata temu opracowaniem modelu ( co prawda w kartonie ale zawsze )

Cześć!

Ja właśnie model kartonowy zbudowałem - ale on był starszy niż dwa lata - mówię tu o tym z wydawnictwa WAK - 2006 rok. Znalazłem w nim trochę błędów w podwoziu, które myślę, że dałem radę poprawić. Postaram się rzucić kilka fotek na sieć niedługo - może będą one pomocne. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Ten z WAK-u ma niestety totalnie skopane podwozie a i same proporcje nadwozia pozostawiają wiele do życzenia

Ja swoje pierwsze podejście do wz 28 zrobiłem z polistyrenu 5 lat temu ale nie był to udany model TUTAJ go można zobaczyć (listopad)

No właśnie Jarku chcę zamknąć ten rozdział modelarski i zrobić oba modele już poprawnie w 1/35 (w kartonie już mam ) żeby tylko jeszcze dotarła ta cholerna żywica .......

• 3 weeks later...

Allah jest wielki !!!

Po prawie półtora miesiąca oczekiwania przesyłka z żywicą dotarła.

Na razie jednak nie mam za bardzo czasu zająć się tym bo PAPRYKARZ niedługo, więc nadal będzie zastój w tym temacie

• 3 weeks later...

Cześć!

Długo to trwało, ale w końcu zrobiłem te foty. Tak wygląda mój kartonowy model samochodu wz.28 w skali 1:25:

wz28_01b.jpg

A tak wygląda podwozie, które w nim przerobiłem w dużej części. Szczególnie dumny jestem z tylnej osi i z układu przyhamowywania gąsienic przy skręcie:

wz28_08b.jpg

wz28_09b.jpg

wz28_10b.jpg

Podwozie jest właściwie takie samo jak w Citroenie P4T. Wcześniejszy B2 miał inną tylną oś. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Widzę że przy klejeniu tego modelu odrobiłeś lekcje i poszperałeś trochę na temat podwozia, gratulacje

Jest to widoczny postęp w odniesieniu do dostępnych dotychczasowych opracowań w tym temacie. Nie ustrzegłeś się jednak pewnych istotnych błędów (jak i sama wycinanka WAK-u) nie mniej podążałeś we właściwym kierunku .

Cześć! No dzięki za uznanie. A jakbyś tak krótko podsumował te istotne błedy? Tylko na wypadek, gdybym kiedyś trzeci raz w życiu taki model budował.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Generalnie twoje błędy są wynikiem oparcia się o błędną wycinankę ale krótko :

poprawki%2028_zps8r0jzgrj.jpg

1- nieprawidłowo umiejscowiona "przejściówka" i o błędnym kształcie

2- popychacz hamulca powinien być razem ze wszystkimi pedałami umieszczony przy silniku na wspólnej osi pedałem gazu

3- kształt obudowy tylnego mostu (twój jest lepszy niż to co proponuje wycinanka ale też nie do końca odwzorowuje)

oraz ewentualnie

? - nie widzę na zdjęciach jak zamocowałeś popychacze skrętu (tak jak nie widać też czy dodałeś też boczne manetki skrętu z popychaczami)

Co do błędów wycinanki to wymienię w skrócie 4 zasadnicze:

złe proporcje kadłuba (i co za tym idzie wymiary)

drzwi kierowcy (SF)

podwozie gąsienicowe (za szerokie i z błędami odwzorowania)

zła rama i "sprawy okołosilnikowe" (SF)

• 3 weeks later...

No wreszcie ruszyło odlewnictwo

Pierwsze odlewy wyglądają tak :

odlewy_zpsak5e9qt3.jpg

Kolejne detale przede mną jeszcze ale i tak jest już bliżej końca

Wiem że jakość zdjęć jest kiepska ale na razie lepszej nie wydobędę. Nastepne zdjęcia postaram się aby były bardziej przejrzyste