kuba32440 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Na razie to mam trzy modele które na pewno chcę zrobić a reszta na bok A mianowicie ze starej hasegawy spita I , P-40 i catalina airfixa który wybrać ? Oraz ostatnio kupiłem multiszlifierkę (mogę ją piłować części i używać w modelarstwie ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Widzisz to jest tak, ja też mam masę modeli które chcę zrobić.... ...ale puki nie umiem ich zrobić w stopniu zadowalającym dla mnie , odkładam je na później a ćwiczę na czymś innym. Bo nigdy nie jest tak, że jeszcze czegoś się nie da zrobić lepiej czy poprawić Życzę wiele satysfakcji z kolejnych modeli, a Catalinę bym zostawił na "kiedyś". Uwierz mi, lepiej będzie wyglądała dobrze sklejona. a tymczasem podciągnij warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 zrób spita albo P-40. Nie pamiętam już jak są spasowane, ale chyba w miare . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 A multiszlifierka co o niej sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 przydaje się , ale jeszcze nie teraz. Teraz to ściereczka matująca, pilniczki , skalpele i papierki ścierne, wszelkich gradacji. No i oczywiście szpachla ,-)) Szpachle wamodu, ale nie tylko możesz mieszać z CA, dzięki czemu schnie błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 przydaje się , ale jeszcze nie teraz. Teraz to ściereczka matująca, pilniczki , skalpele i papierki ścierne, wszelkich gradacji. No i oczywiście szpachla ,-)) Szpachle wamodu, ale nie tylko możesz mieszać z CA, dzięki czemu schnie błyskawicznie. He he he To nie prościej samym CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Do pewnego rozmiaru dziury prościej. Ale problem jest wtedy, kiedy szpachlowana dziura jest wieksza. Szpachla schnie długo i powierzchniowo. Traci na objętości. A zmieszana z CA zachowuje się troche jak masa dwuskładnikowa , tylko znacznie szybciej twardnieje. To patent Wojtka Fajgi. Pisze to, żeby dodać temu sposobowi prestiżu ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Z tą szpachlą wamodu to przesadziłeś spiton rozpuszcza plastik w trymiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Do pewnego rozmiaru dziury prościej. Ale problem jest wtedy, kiedy szpachlowana dziura jest wieksza. Szpachla schnie długo i powierzchniowo. Traci na objętości. A zmieszana z CA zachowuje się troche jak masa dwuskładnikowa , tylko znacznie szybciej twardnieje. To patent Wojtka Fajgi. Pisze to, żeby dodać temu sposobowi prestiżu ,-)) Sposób ciekawy, ale nie ujmując mu prestiżu wolę, przy większej szczelinie wkleić hips i schnie jeszcze szybciej poza tym model nie trzyma się na szpachli Co kraj to obyczaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Do aero zdecydowanie lepsze są farby Tamiya - łatwiejsze w kontroli. Jako rozcienczalnik polecam oryginalny Tamiya X-20A - jest w butelce 250 ml i starczy na trochę. Tamiya jest akrylem bazujący na alkoholu nie na wodzie (jak np. Vallejo) i byle czym rozcienczyć się nie da. Proporcje mieszania to 1 cześć farby na minimum 2 rozcienczalnika. Niektórzy dają nawet 4 rozcienczalnika ale to już sobie samemu trzeba dopracować. Ciśnienie w aero 1 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Ciśnienie juź ustawiłem. Czyli wybieram tamiye. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Chyba już nigdy nie pomaluję aero ! Po pomalowaniu Łosia pactra zaczeła się łuszczyć. Nic mi nie pozostaje jak malować pędzlam Myślę że wyjdzie mi to na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Nic się nie martw ja maluję już jakieś 20 lat pędzlem a pistoletem to już się chyba nie nauczę.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 kup spray ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Pewnie...wiele razy dotykany itd....poprostu model jest tłusty...więc farba musi ci odchodzić Tak wogóle to PACTRY nie są łatwe do aerografu...i lubią zapychać dyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Dzięki za podniesienie na duchu , ten tu model był malowowany pistoletem i wiadomo nie wyszedł. Może lepiej było by gdybym wcześniej pędzlem pomalował PS był odtłuszczany wacikami spirytusowymi a co do szprejóv to uważam że są nie opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Chyba wezmę się za następny model będzie to dość trudny i ciekawy model (Supermarine WALRUS II) Proszę o pomoc w sprawie merytorkyki samolotu ( będę słuchał rad) . Model będzie malowany pędzlem (a'la vintage) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi