hiwis Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Jakoś ostatnio strasznie mało Tygrysów na tym forum Ponieważ jakiś czas temu znajomy zbeształ mnie okrutnie - jak to mogę nie mieć w swej kolekcji prawdziwego króla czołgów, postanowiłem temu jakoś zaradzić. Wybór padł na Tygrysa z AFV w coraz bardziej podobającej mi się skali 1:48. Z dodatków lufy RB i Abera i liny z Eureki. Model świetnej jakości - części delikatne, doskonale spasowane, brak jakichkolwiek nadlewek, widocznych śladów po wypychaczach itp. uciążliwości. Montaż bezproblemowy -jak przysłowiowe klocki LEGO lub Tamiya (swoją drogą w paru miejscach już czytałem że w 1:48 Tygrysy z AFV są znacznie lepsze niż te Tamiyowskie) jak dotąd bez użycia grama szpachli. Po ok. dwóch godzinach dzisiejszego wieczornego siedzenia mam tyle (częściowo na sucho): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Tygrysów nigdy za mało. Chętnie poobserwuję co zmajstrujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Poobserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Popatrzę i ja. Mam takiego w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafako Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja również kibicuję, tym bardziej, że popełniłem ten model razy dwa i potwierdzam, że jego budowa to czysta przyjemność! Mnie udało się uzyskać coś takiego (mam nadzieję, że się kolega nie pogniewa o zaśmiecanie jego wątku) I jeszcze pytanie. Czy rozpoczęcie tego tematu oznacza zawieszenie budowy Pz.Kpfw. IV Ausf. H od Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Rafako -> fajny Tygrysek, nic nie zaśmiecasz Swojego planuję w jednobarwnym malowaniu. Czy rozpoczęcie tego tematu oznacza zawieszenie budowy Pz.Kpfw. IV Ausf. H od Tamki? Absolutnie nie - prace trwają (choć na razie nie ma co pokazywać), po prostu wolę mieć rozgrzebanych jednocześnie kilka-kilkanaście modeli i podstawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 Tygrys powrócił na warsztat. Poza narzędziami i podwoziem już chyba wszystko zmontowane : Trochę niedoskonałości w obróbce wyszło na zdjęciach ale udało się poprawić i aktualnie Tygrysek schnie po nałożeniu podkładu. Dojdą jeszcze liny z Eureki i to koniec planowanych dodatków choć zobaczę jeszcze jak będą się układały zestawowe gąsienice - jak będzie tragedia to może zainwestuję w ogniwkowe. Wybrałem malowanie pudełkowe, jednobarwne: nie wiem na ile zgodne merytorycznie ale mnie się podoba. No i tym razem zamierzam zrobić pojazd bez przesadnych zniszczeń, uszkodzeń, przerdzewień, nie utytłany w błocie czy innym szlamie - ot taka lekko przykurzona nówka prawie prosto od dealera - no prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Może pokuś się o dorobienie spawu na przedniej płycie. Ja też zaszpachlowałem te wszystkie wżery na wieży i kadłubie imitujące odlew płyt pancernych.Paskudnie to wygląda w tej skali. I jeszcze kwestia kalek.Z moich nie chciał odejść w ogóle papierek zabezpieczający kalki.Gdy już go oderwałem siłowo to część zewnętrznej powłoki kalek została właśnie na nim.Próbowałem je mimo to nakleić i niestety srebrzyły jak cholera.Sido nie pomogło.Musiałem zakupić nowe z Techmodu.Sry za zdjęcie.Chciałem Ci tylko pokazać spaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Ciekawy projekt :-) Kiedyś moze tez się pokuszę na jednego ;-) Obserwuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Kadłub w kolorze bazowym, wieża jeszcze w podkładzie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Może pokuś się o dorobienie spawu na przedniej płycie. Ja też zaszpachlowałem te wszystkie wżery na wieży i kadłubie imitujące odlew płyt pancernych.Paskudnie to wygląda w tej skali. I jeszcze kwestia kalek.Z moich nie chciał odejść w ogóle papierek zabezpieczający kalki.Gdy już go oderwałem siłowo to część zewnętrznej powłoki kalek została właśnie na nim.Próbowałem je mimo to nakleić i niestety srebrzyły jak cholera.Sido nie pomogło.Musiałem zakupić nowe z Techmodu.Sry za zdjęcie.Chciałem Ci tylko pokazać spaw. Dzięki za fotkę. Dorabianie spawu odpuscilem, model już był po pierwszych malunkach. "Wżery" zostawiłem, jak dla mnie nie wygląda to najgorzej. Ale niestety z kalkami jest tak jak piszesz Trzeba będzie zakupić, chyba że ktoś z kolegów miałby na zbyciu jakieś kalkomanie pasujące do tego modelu w jednobarwnym malowaniu dünkelgelb ? Coś w rodzaju malowania które wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Daj adres na PW to Ci wyślę. Mam coś takiego; Hmm teraz popatrzyłem,że on nie ma już filtrów. Mam jeszcze kalki do dwóch malowań z Afryki.Tylko tamte miały chyba inne osłony wydechu.Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Hmm teraz popatrzyłem,że on nie ma już filtrów. Zawsze może być w konfiguracji świeżo po dostawie, tym bardziej że później 334 dostał kamuflaż. Mam jeszcze kalki do dwóch malowań z Afryki.Tylko tamte miały chyba inne osłony wydechu. Nie mieszaj, te z innym osłonami tłumików to całkiem odmienne wersje Tygrysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 poobserwuje sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Hmm teraz popatrzyłem,że on nie ma już filtrów. Zawsze może być w konfiguracji świeżo po dostawie, tym bardziej że później 334 dostał kamuflaż. Mam jeszcze kalki do dwóch malowań z Afryki.Tylko tamte miały chyba inne osłony wydechu. Nie mieszaj, te z innym osłonami tłumików to całkiem odmienne wersje Tygrysów. OK. Czyli mam kalki do wozu z numerem 334 z Rosji;oraz 111,112,131 z Afryki.Napisz ,które będą Ci pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki Panowie za odzew. "Afrykańczyka" na pewno tym razem nie planuję (może kiedyś), a skoro kolega Seb pisze że "334" mógłby być z filtrami to te kalki bardzo by mi pasowały. pankot13 - dam znać na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzięki uprzejmości kolegi "pankot13" otrzymałem kalkomanie do wozu nr 334 z 503 Batalionu Czołgów Ciężkich, za co jeszcze raz dziękuję. W międzyczasie przeglądając zdjęcia Tygrysów w internecie, trafiłem na kilka fotek tego właśnie pojazdu w tym i takie na których posiada jeszcze zamontowane filtry : źródło zdjęć: www.worldwarphotos.info Zdjęcia podobno przedstawiają Tygrysa podczas prób, nie posiada on jeszcze namalowanych na wieży krzyży. A ponieważ tym razem chce zbudować model bez przesadnego brudzenia/niszczenia (a przynajmniej spróbować taki wykonać) to postaram się stworzyć maszynę pokazaną na powyższych fotkach (mniej więcej oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Powoli do przodu - kalki na wieży i początek washowania : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Ładnie, ładnie. Czekamy na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Wygląda świetnie , będziesz zmieniał liny holownicze ? czy dasz z zestawu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Wygląda świetnie , będziesz zmieniał liny holownicze ? czy dasz z zestawu ? Liny będą z "Eureki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Coraz ładniejszy się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 16 Kwietnia 2016 Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Cześć, Jeśli wzorujesz się na tym konkretnym egzemplarzu wydaje mi się że powinieneś nanieść jeszcze plamy kamuflażu...najpewniej delikatne, prześwitujące zielone wężyki które są widoczne na obu zdjęciach. Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Cześć, Jeśli wzorujesz się na tym konkretnym egzemplarzu wydaje mi się że powinieneś nanieść jeszcze plamy kamuflażu...najpewniej delikatne, prześwitujące zielone wężyki które są widoczne na obu zdjęciach. Dominik Być może powinien mieć, jak piszesz, jakiś delikatny kamuflaż, mój pozostanie jednak w jednobarwnym malowaniu, na tym etapie już za późno na przemalowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Jeszcze męczę Tygrysa różnymi olejnymi miksturami - nakładam, ścieram, nakładam, itd. Ale powoli zbliżam się chyba do tego co chcę osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi