xerix Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Cześć wszystkim, ostatnio jak zawitałem w M-zone we Wrocławiu zacząłem się zastanawiać - jaka jest różnica w sklejaniu pancerki w porównaniu do samolotu czy śmigłowców. Nabyłem zestaw obowiązkowy: Sherman Firefly, Pantera, Merkava MKI i właśnie STUG IV. Najłatwiejszy wydał mi się STUG więc od niego zacząłem. Być może widzieliście go już na innym forum. Przejrzałem publikacje i zdecydowałem sięna wersję z frontu wschodniego 2-giej Dywizji Pancernej Heinza Guderiana. Zestaw: pudło + zimmerit + lufa + broń. Jak zawsze z góry proszę o konstruktywną krytykę. Oto pierwsza pancerka w moim życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Podobają mi się kolory zarówno bazowy jak i kamo. Całość ładnie stonowana - chyba washem. Obicia też nie są złe. Natomiast błoto na ekranach wg. mnie wyszło bardzo słabo. Chyba lepiej jakby go w ogóle tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Tez mi się tak wydaje... Całość się nieźle prezentuje a tu taki klops. PS Mi za pierwszym razem też tak wyszło :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Figs utopijno niemerytoryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 ... bo nie z tej epoki ;) Samo malowanie faktycznie ładne. Te modele to straszne gnioty, więc szkoda oceniać jakość zestawu. Jedyne w sumie do czego trzeba się doczepić to błoto - faktycznie lepiej, żeby go nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 ... bo nie z tej epoki ;) Nie, bo nosi mundur ktory nigdy nie istnial, chyba ze na Kolei Wiedensko- Berlinskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Dziękuję za komentarze. Ludzik ogólnie jakiś taki garbaty w zestawie był. Specjalnie nazywam go ludzikiem Co dokładnie uważacie za niepasujące - kolory czy ogólnie mundur? Co do błota pełna zgoda, akurat ten element jest nie skończony. Model będzie na małej dioramie z Ukrainy.Wówczas będzie to poprawione - przede wszystkim miałka struktura będzie zmieniona. I na przyszłość już wiem co robić inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Podobają mi się kolory zarówno bazowy jak i kamo.Całość ładnie stonowana - chyba washem. Obicia też nie są złe. Natomiast błoto na ekranach wg. mnie wyszło bardzo słabo. Chyba lepiej jakby go w ogóle tam nie było. Co do malowania to deko inaczej było. Najpierw baza, potem kamo, potem baza z deko rozjaśniona i bardzo rzadka. Rozpylona na całość. Dopiero potem wash i grubym pędzlem delikatnie airfield dust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Kolor bluzy. Powinna byc albo w kamuflaz (splitertarn) co oznaczaloby ze zostala uszyta w warunkach polowych przez krawca jednostku co bywalo, albo w kolorze feldgrau, czyli zwykla bluza wojsk ladowych co w przypadku stuga bylo mozliwe ale nie standardowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Malowanie mi się podoba natomiast jasne obicia i błoto to słaba strona tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 3 Września 2015 Autor Share Napisano 3 Września 2015 Kolor bluzy. Powinna byc albo w kamuflaz (splitertarn) co oznaczaloby ze zostala uszyta w warunkach polowych przez krawca jednostku co bywalo, albo w kolorze feldgrau, czyli zwykla bluza wojsk ladowych co w przypadku stuga bylo mozliwe ale nie standardowe. zerknijcie na link. czy w takim razie te mundury czołgistów z '43 mają błąd merytoryczny koloru? http://www.super-hobby.hu/products/German-Tank-crew-1943-1945-552891.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Stugi nie należały do wojsk pancernych, tylko do artylerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Jak na pierwszy model pancerki to naprawde dobrze, tylko te blotko, przy nim widac ze to Twoj pierwszy pojazd pancerny. Powodzenia przy nastepnych pojazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Stugi nie należały do wojsk pancernych, tylko do artylerii. No przecież! Garbus idzie do przemalowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Wszystko ladnie, tylko ze figs ma inny typ bluzy niz pancerna. Latwo to poznac chocby po kieszeniach na piersi ktorych bluzy czolgistow nie mialy. Pozniej wstawie Ci foty przykladowych bluz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Pierwsza tylko pogladowo, oficerska, z zielonym kolnierzem, nie dla Twojej figury. I teraz cos dla Ciebie... M40 M43 I dla porownania bluza ogolnowojskowa M40 i panzerjacke (ktorej Twoj figs napewno nie ma na sobie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Niech to admin wydzieli i przypnie. Toć to mega potrzebna i fundamentalna wiedza jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 To moze ja zaloze osobny watek i powstawiam troche fotek zeby lepiacy i malujacy figury mieli sciagawke? Oczywiscie tylko podstawy bo w przypadku szkopow zeby opisac wszystko wlacznie w yjatkami i wyjatkami od wyjatkow to bym Musial tutaj prace naukowa stworzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 I to jest cytując klasyka "jakby słuszna koncepcja" Podpisuję się obyma rencyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 Koniecznie trzeba to przypiąć. Jak szukałem na necie to ekipa STUGa najczęściej miała albo ten szary ala polowy mundur albo taką kurtkę panceriacka. I nikt tej bluzy z kieszeniami. No chyba że dzieci pustyni. Taki wątek byłby bardzo pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Stugi nie należały do wojsk pancernych, tylko do artylerii. Nie do koncapojazdy były też przydzielane do dywizji pancernych w tedy załogi. Nosily mmundury pancerniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 No to uogolnienie jest... W dywizjach pancernych strukturalnie istnialy pododzialy stugow. W pulkach artylerii na przyklad. I wtedy noszono jak najbardziej mundury przynalezne zalogom dzial szturmowych. Sytuacje gdzy zalogi dzial szturmowych nosily czarne mundury wystepowaly wtedy gdy pod koniec wojny z braku wszystkiego straty w wozach w pulkach pancernych zaczeto uzupelniac artyleria pancerna lub niszczycielami czolgow. I wtedy, zalogi przesiadajace sie z czolgow na stugi i owszem, nosily czarne mundury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xerix Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Raczej nie ma opcji żeby był czarny. Lekcja odrobina po raz drugi. Jak pisałem na wstępie jest to Stug z II dywizji Guderiana. Ta, już pod nowym dowództwem została przeniesiona do obrony Arden (ów?). A mój model jest jeszcze z Ukrainy czyli '43-44. Bluza albo w standart albo kamo. Na pewno nie czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 No sam kroj wskazuje na to ze nie moze byc czarna. Chyba ze gosciu wpadl do beczki z przechodzonym olejem w mundurze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Nieźle jak na pierwszy raz. Nie przekonuję mnie tylko ta gąsienica na płycie silnika, jakoś tak się nie komponuję w całość. A i gaśnica powinna być w bazowym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi