Skocz do zawartości

Nieunikniona Zima - Bell 407 Teton County SAR

kret69

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo Ci dziękuję - tak naprawdę ten model to przepak i na ile się zorientowałem z inbox'a to kłamliwy, bo to jest wersja z wysokimi płozami a przepak zawiera Kiowę z niskimi płozami. Bell 407 jest oferowany w trzech wersjach płóz, dwie takie jak te wymienione i trzecia - wysoka z pływakami.

Ale to niestety nie zmienia faktu, że 206 JetRanger nadaje się do zrobienia wersji L (LongRanger), ale nie 407 bez "moich" przeróbek - bo kadłub jest za wąski. Właśnie taki model mam nadzieję do mnie idzie, i wtedy będę mógł wpasować w niego mój scratch.

Na razie jest tyle - dłubię ostro po tygodniowej przerwie:

20150920_223631.jpg

Nie jestem pewien. Patrzylem po zdjeciach na sieci. W sprawach takich detali zaufam raczej Tobie.

Tak czy inaczej, sa to elementy nic mi nie wnoszace. A oszklenie tej konkretnej 407 to rowniez mordega, bo przednie drzwi prawe maja wystajaca kopule.

• 2 weeks later...

Ano można. I namówiłeś mnie do złego.

Moja maszyna do vacu składa się z odkurzacza, pudełka i miejsca w kuchni więc szału nie ma, ale coś tam wydmuchałem:

20151005_235646.jpg

I po złożeniu i przymiarce na sucho:

20151006_000049.jpg

20151006_000105.jpg

Może w konkursie nie wygra, ale wymiary trzyma. Tylko ta kopułka jeszcze idealnie nie wychodzi.

Jak widać po dynamice tej relacji, jest to raczej desperacka praca przy beznadziejnym przypadku niż tryumfalny pochód. Przerobiłem jeszcze raz ściany, zrobiłem jakieś tam wnętrze i zalepiłem tył belki ogonowej tak, żeby móc tam coś wyszlifowaćjak wyschnie. Nie mam pojęcia, jak wyglądało wnętrze tej maszyny więc trzymam się wersji z katalogów komercyjnych. Ale sądzę, że w kabinie nie było zmian do transportu rannego, raczej używali tego kosza przy płozach.

20151013_234457.jpg

20151013_234508.jpg

Zobaczymy, jak bedzie z tym "powinno być".

Stan na dziś:

20151015_235045.jpg

Czeka mnie po wyschnieciu i pomalowaniu wnetrza sporo dopasowywania.

Zazdroszcze forumowiczom, którzy mają już po 2-3 warsztaty i świetnie się bawią. JA wręcz grzęznę.

Jak widać na zdjęciu, przygotowałem sobie już częściowo górną część kadłuba ale może się okazać, że ona też jest za niska. W dodatku ona jest wydłużona chyba w dwóch punktach, więc trzeba będzie rozciąć na trzy.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Nie skoncze tego modelu w terminie konkursowym, wiec prosze o wypisanie mnie z konkursu.

Nie znaczy to, ze nie skoncze go w ogole. Nawet troche podlubalem, ale te laczenia roznych materialow mnie zabijaja (o oparach CA matujacych szyby nie wspomne).

:(