Adams M1A1 Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Konkurs Zima 2015 w pełni,a ja w lesie (pojazd dopiero zamówiony, blaszki w końcu miesiąca,a gdzie jeszcze konwersja ) , jak w temacie mam pytanie ( bo ja tylko pustynne ) jakim kolorem najlepiej pomalować pojazd z Ludowego Wojska Polskiego i wie ktoś może jaki kolor można by dobrać do pomalowania mundurów typu "moro". Za wszelkie info z góry dzięki.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 (HA) cwaniaku, napisz co chcesz pomalować? 1 barwne? 3 barwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Ziła 157K D470 i Ziła 131 2T7 w malowaniu jednobarwnym z okresu PRL-u .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Olive Drab, producenta w sumie dowolnego. Ile pojazdów, tyle odcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Z tym że "nasz" Olive Drab był nieco bardziej brązowy niż to co oferuje np. Pactra. Rozważył bym też Polish Khaki I i Polish Khaki II od Pactry - I jest trochę za jasna, II może być sensowna. Co do kamuflażu "mora" z malowaniem jest problem - to nie był jednolity kolor tylko dość jasno zielony z ciemniejszymi "cętkami", nie mam wizji jak to namalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Ok. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Ziła 157K D470 Czy to ta wersja z pługiem wirnikowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Oczywiście, jak też z silnikiem od PT76 na pace .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 No to pługi oliwkowe, ale też (to już w późniejszym czasie i obecnie) były malowane na pomarańczowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Nie to będzie taki z LWP UKW 6566 lub UKW 8587 ,żałuję że nie mam zdjęcia ale w Brygadzie WOP-u w Kłodzku były 2 takie chyba HWC a dalej to nie pamiętam bo dawno to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Polecam Tamiya Dark Green XF-61 i złamać go Tamiya Flat Green XF-5. Wyjdzie wręcz idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Odnalazłem temat ze względu na to, że niedługo będę brał się za UAZa z okresu LWP (ale w żadnym konkretnym malowaniu, pojazd będzie cywilny), jaką wreszcie farbę najlepiej zastosować? ;) Russian green od Vallejo czy wspomnianą wyżej mieszankę Tamiya (jakie proporcje?)? A może Olive green? Dodam, że głównie maluję Tamką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorio Napisano 2 Stycznia 2016 Share Napisano 2 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam w trakcie remontów i przemalowywania pojazdów w tamtym czasie (lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku) nie dostawaliśmy gotowej farby, ale oliwkową otrzymywaliśmy z mieszania żółtej i czarnej w proporcji 1:1. Zaeksperymentuj na boku z taką mieszanką - powinieneś być usatysfakcjonowany. Do zmieszania wybierz zwykły czarny matowy i czysty, ciepły żółty, Na wierzch polecałbym lakier półmatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 W kompanii odwodowej w Sudeckiej Brygadzie WOP z tego co pamiętam było coś 7-8 UAZ-ów a każdy w innym kolorze od błyszczącego oliwkowego (wóz d-cy kompanii) do ciemnozielonego, prawie czarnego mojego faluni Dobroszka (zapamiętałem dokładnie bo jeździłem nim często jako dysponent z moją drużyną ) tak samo było z uchwytami na filtry podczerwieni na światłach głównych, zasadniczo wszystkie miały na obydwu światłach ale z tego co pamiętam 2 miały tylko po jednym od strony kierowcy, podobnie było z zielonym pasem i napisem WOP było kilka różnych odcieni . Także jak pomalujesz to będzie dobrze .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Wasze podpowiedzi bardzo mi się podobają. Jak to dobrze nie przykładać wagi do każdego odcienia. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam w trakcie remontów i przemalowywania pojazdów w tamtym czasie (lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku) nie dostawaliśmy gotowej farby, ale oliwkową otrzymywaliśmy z mieszania żółtej i czarnej w proporcji 1:1. Zaeksperymentuj na boku z taką mieszanką - powinieneś być usatysfakcjonowany. Do zmieszania wybierz zwykły czarny matowy i czysty, ciepły żółty, Na wierzch polecałbym lakier półmatowy. To jest to. Sposób jaki znam od...30 lat. Bardzo skutecznie udaje autentyczny kolor. Proporcje przy farbach modelarskich mogą być trochę inne. Lepiej dodawać powoli czarnej do żółtej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi