Adamerio Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Siemanko Postanowiłem również wystartować w konkursie, a na warsztat biorę model czołgu OT-133 Według informacji na pudełku modela składa się ze 140 części, na pierwszy rzut oka wszystkie części z wyjątkiem gąsienic w miarę ok, jednak co nieco będę musiał poprawić i ewentualnie dorobić Do modelu dołączono również blaszki fototrawione: Jako że zestawowe gąsienice w ogóle ich nie przypominały i były twarde jak skała wykorzystam gąsienice z zestawu UM-401 Oprócz modelu powstanie też podstawka w odpowiednim klimacie Na koniec fotka historyczna: Zapraszam więc do oglądania, komentowania i kibicowania Pozdrawiam Adam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Co to za lufa po lewej stronie? Miotacz ognia, czy inne ustrojstwo? Ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Tak, to po lewej to miotacz ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 12 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 12 Września 2015 Ciekawy pojazd. Rozumiem, że będzie przykryty śniegiem oraz pluł ogniem (tak tytuł warsztatu sugeruje) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Czekam na postępy bo nie ukrywam że interesuje mnie bardzo technologiczne podejscie Skifa do tematyki rodziny T-26. Ciekawi mnie układ jezdny i kadłub bowiem od dawna noszę się z zakupem czegoś właśnie od Skifa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Tutaj masz przykład jak zrobić ogien: Modeling Flame for Flame Throwers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Ciekawy pojazd. Rozumiem, że będzie przykryty śniegiem oraz pluł ogniem (tak tytuł warsztatu sugeruje) Pozdrawiam Christian Tak, taki jest plan Będę próbował zrobić płomień na kilka sposobów w zależności jak wyjdzie - zostanie użyty lub nie. Tutaj masz przykład jak zrobić ogien: Modeling Flame for Flame Throwers Dzięki! Znalazłem chwilę czasu aby coś porobić przy modelu, tradycyjnie pierwsze cięcie Powycinałem z ramek trochę części, plastik jest dobry, miękki, łatwo się szlifuje i nie pozostawia zadziorów. Uchwyty idą do ścięcia, będą nowe z drutu, dodam również brakujące nity. Blaszka fototrawiona była strasznie twarda więc podgrzałem ją nad palnikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 ... bo to jest z tego samego arkusza, co elementy OT w 1:1. Zobaczymy jak pasuje. Dalej bez palnika może się też nie obyć.Powodzenia w każdym razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Fajny modelik, chętnie pooglądam! Będę robił z nim dioramkę heh Pozdrawiam KW-2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Mega interesująco. I wcale nei podpuszczam z tym ogniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Niechętnie to mówię, ale temat chyba już autora nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 ... bo to jest z tego samego arkusza, co elementy OT w 1:1. Zobaczymy jak pasuje. Dalej bez palnika może się też nie obyć.Powodzenia w każdym razie. Miałeś rację, blaszki są niemiłosiernie twarde Mega interesująco. I wcale nei podpuszczam z tym ogniem! Ogień będzie Niechętnie to mówię, ale temat chyba już autora nie interesuje... Zarówno temat jak i ja sam żyję Miałem trochę spraw do ogarnięcia, nic się nie działo ponieważ: Chciałem w końcu skończyć pracę nad TKS'em w 1:72 z tego wątku: viewtopic.php?f=87&t=43974 Model ukończyłem, zostałem również wyróżniony na LSM Wkrótce pełna galeria^^ Dodatkowo tworzę sobie ze sklejki moją odpowiedź na organizery HZ oraz robię prezent urodzinowy dla znajomego: Ale przechodząc do samego OT-133: Polutowałem błotniki, zrezygnowałem z rozwiązania zaproponowanego przez producenta(błotnik na pierwszym planie) - polegało ono na zagięciu kawałka trzymającego się na 3 łączeniach, po zagięciu widoczna była dosyć spora szczelina więc odciąłem łączenia, zeszlifowałem i zlutowałem. Części, części, więcej części - gdyby ktoś chciał składać ten model, to należy uważać podczas wycinania wózków jezdnych, mimo że starałem robić się to delikatnie jeden z nich uległ nadłamaniu. Wyciąłem obie osłony silnika z tyłu - czy obydwa typt były używane w zimie? Pocieniłem obudowę reflektora: Skleiłem kadłub, wieżę oraz zaszpachlowałem ślady po wypychaczach: Nie mam pojęcia czy tylko ja trafiłem na taki egzemplarz, czy też problem występuje we wszystkich - na całej powierzchni wieży widać poziome prążki nie mam pojęcia w jaki sposób mogły powstać ale czeka mnie chyba sporo szlifowania żeby się ich pozbyć... wieża oczywiście będzie jeszcze szpachlowana na łączeniach. W międzyczasie zacząłem prace związane z podstawką, ramka zbudowana z sosnowej listewki, na spód i boki pójdzie sklejka 1,5mm a na wypełnienie środka najprawdopodobniej styrodur c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 Super. A stanowisko pierwsza klasa. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Poziome prążki są na wielu odlewach tej firmy i to w dodatku w możliwie najgorszych miejscach. Pamiętam, że w T-34 miałem je na tylnej płycie.... i weź to szlifuj i wszystkie śruby rób od nowa Ta podstawka trochę nieszczęśliwa - model jest moim zdaniem zbyt mały i delikatny żeby go taką grubą ramką otaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 8 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 8 Listopada 2015 Gratuluje wyróżnienia! Ciśnij dalej :-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Ta podstawka trochę nieszczęśliwa - model jest moim zdaniem zbyt mały i delikatny żeby go taką grubą ramką otaczać. Hmm, co do podstawki to jest identyczna co do wymiarów jak i grubości listewek jak ta wyżej^^ na której stoi TKS, jak dla mnie jest idealna Działam dalej - tradycyjnie ze sklejki dorobiłem dno i boki podstawki, w głowie mam już pewien zamysł Boki będą profilowane dremelkiem względem ukształtowania terenu: Myślałem też nad figurkami, właz z wieży zostanie wycięty i zrobiony w pozycji otwartej, z niego wystawać będzie figurka czołgisty, dodatkowo chcę umieścić 2-3 figurki podążające za czołgiem, na stanie mam takie z Tqd: Niestety nie jestem ekspertem od ubioru sowietów, więc nie wiem czy się nadadzą^^ Jeśli nie to wybiorę któryś z tych zestawów Zvezdy: - http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-machine-gun-with-crew-winter-uniform.html - http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Infantry-winter-uniform-1941-1942.html Zacząłem również walkę z prążkami na wieży Uporałem się także z kołami jezdnymi, napędowymi i napinającymi: Uchwyty przy skrzynkach idą do spiłowania, zrobię je od nowa: c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 19 Listopada 2015 Autor Share Napisano 19 Listopada 2015 Mała aktualizacja, dziś doszły do mnie figurki czołgistów, wykorzystam pierwszego od lewej Od razu przystąpiłem do prac związanych z wycięciem włazu: Nikt nie pomoże z figurkami piechoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 Działam dalej, na łączenia listewek na podstawce poszła szpachla: po wyszlifowaniu: Wyznaczyłem mniej więcej ukształtowanie terenu, jutro frezowanie: poprawiłem nieco detal figurki, pogłębiłem linie, wiertłem 0,2 nawierciłem dziury w pasku i otwory na guziki, jeszcze bardziej nadziurkowałem futerko na płaszczu i czapce: po podkładzie: jutro pierwsze malunki przy miotaczu ognia mały zastój - czekam na siatkę do waloryzacji wylotu z tyłu czołgu. c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Czekam , aż ktoś napisze, że prążki na wieży jak najbardziej były Moim zdaniem najlepszą z tych figurek jest obrażony tankista pośrodku, szkoda, że to nie on stał się "Wybrańcem" ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Podstawce nadałem ostateczny kształt ukształtowania terenu: Wylałem nieco gipsu, aby nadać nieco ciężaru(nie lubię gdy podstawka jest lekka jak piórko), jak wyschnie to na to pójdzie styrodur. Z trudem powycinałem, oszlifowałem, pozaginałem uchwyty w sumie nie wiem na co Musiałem też szpachlować - znajdowały się tam 2 podłużne głębokie rysy. Wydech: Pierwsze kolorki na figurce - Buff z Tamki nanoszony aero, reszta kolorów pójdzie już z pędzla: c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Jako że nikt nie chciał pomóc w doborze figurki piechoty - zadecydowałem sam: Podstawkę wyłożyłem styrodurem: Następnie odpowiednio poprzycinałem i wyszlifowałem, na dole w rogu doszło do małej modyfikacji: A taka jest raczej ostateczna wizja: c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Fajnie się zapowiada. Będę tutaj zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja też się przyglądam cały czas - ciśnij do przodu śmiało!!! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Model został już ukończony, był możliwy do zobaczenia w Bytomiu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Ha! Co za niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi