jaxiu Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 Weekend przyniósł troszkę czasu na hobby, więc przysiadłem i oto mały update weekendowy. Pomalowane i zamaskowane okna wieżyczki dowódcy Preshading - niestety farba nie współpracowała zbyt dobrze i powstał kosmiczny odkurz Pierwsza warstwa koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 25 Stycznia 2016 Share Napisano 25 Stycznia 2016 Kurcze... fajny. Muszę swojego żydka w końcu ruszyć. Ale najgorzej to się zebrać. I żeby jeszcze było kiedy to robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 Uwielbiam maszyny z ERA, ten wygląda po prostu jak pancernik, albo jakiś obcy z innej planety. Po przyjrzeniu się uważnie efektowi, będę poprawiał modulacje na kostkach ERA. Dół będzie przyciemiony xf-59, na góre paneli przyjdzie xf-57, na kilku kostkach ERA dam zupełnie inne odcienie (brąz, zieleń). Pomiędzy zostawię mieszkankę 50% xf-57 + 50% xf-59. Na to obicia, oleje i african dust od MIG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 26 Stycznia 2016 Share Napisano 26 Stycznia 2016 Świetny pomysł. Czekam na fotki jak to wyszło. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Uwielbiam maszyny z ERA, ten wygląda po prostu jak pancernik, albo jakiś obcy z innej planety cuś w tym jest... co poniektóre MRAPy też tak się prezentują... albo ten nowy Nagmachon z HB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Powoli zaczynam myśleć o obiciach. Początkowo planowałem ich bardzo małą ilość, bo myslałem, że skoro te czołgi były przemalowane w Kuwejcie (powinny mieć w zasadzie tabliczkę "świeżo malowane"), to raczej nie zdążyły się poobijać - to zdjęcie wyprowadziło mnie z błędu Do tego mam wątpliwości jak pomalować wnętrza pokryw włazów, które planuje zrobić otwarte (zrobiłem im ruchome zawiasy - taka mała modyfikacja wiertłem 0,3mm) - część pojazdów ma je białe, część zielone, a część przemalowane na kolor pustynny (wychodzi na to, że zależało to wyłącznie od "fantazji" lakierników :/ ) Bądź tu mądry i pisz wiersze Nic to zielona, czarna farba i gąbka w dłoń. I do boju, bo taka gładka farba to nie do końca w moim stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Mały postęp - niestety muszę czekać do poniedziałku na części do sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 No tank zacnie wygląda, ale dlaczego znaki szybkiej identyfikacji są do góry nogami powinny być w takiej pozycji ^ Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Wg instrukcji są tak jak zrobiłem Box art to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Ten konkretny vzolg miał znaki malowane w V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 ale dlaczego znaki szybkiej identyfikacji są do góry nogami powinny być w takiej pozycji ^ Nie wiem czy tak jest w przypadku pojazdów amerykańskich, ale na izraelskich wozach ten znak oznacza numer kompanii, w zależności jak jest obrócony: v- pierwsza <- druga ^- trzecia >- czwarta z- piąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Podobnie jest w US. Army tylko tam szewron może być oznakowaniem plutonu lub rzadziej (24 DP) kompani i tak : ^ 1-szy pluton < 2-gi pluton v 3-ci pluton > 4-ty pluton piąty pluton i kolejne o ile są wtedy do szewronów dochodzi pozioma kreska (bars) Wóz dowódcy kompanii zawsze ma nr bumper code 66 i numer boczny bez szewrona , wóz szefa 65, czołg ARV 88 Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Czyli mam ok te oznakowania? Z pozostałych kalek wychodzi, że to 3rd pluton. Zastanawiam się czy nie zdjąć tych kalek i nie namalować tych oznaczeń - te kalki nie wyglądają za dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Sidolux nałożony i takie małe porównanie z jego naturalnym przeciwnikiem (kusi mnie zrobienie kolejnego t-62 w wersji "wypalony wrak") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 USMC to jest osobna historia, oznakowania ich pojazdów są bez ładu i składu , jedynym stałym elementem a i to nie zawsze jest sześciocyfrowy numer indywidualny pojazdu aktualnie zaczynający się na cyfrę 5. , Jeżeli było by to oznaczenie plutonu to powinno być w jednym miejscu najczęściej z kombinacją 2 lub 1 cyfry ale to w US Army np <21 znaczy to że jest to 1 wóz z 2 -go plutonu , 2-giej kompanii , ale jak nasz kwity (zdjęcia ) znaczy to że malujący te oznaczenia dał torbę . Co do T62 to Verlinden robi taką konwersję właśnie na zniszczony T62: http://www.ebay.com/itm/Verlinden-1-35-T-62A-Soviet-Main-Battle-Tank-Detail-Set-for-Tamiya-w-PE-1627-/171066400117?hash=item27d45a1d75 Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Lutego 2016 Autor Share Napisano 23 Lutego 2016 Trochę obić/złuszczeń/przetarć zrobionych Olive Drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Lutego 2016 Share Napisano 23 Lutego 2016 A wyrzutnie granatów dymnych to będą załadowane Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Ja bym obicia podrasował jeszcze pędzlem. Dodałbym parę kresek. Wyglądałoby to bardziej realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Dzięki za radę, dzisiaj będę dalej eksperymentował. Mam mieszane uczucia odnośnie tych obić. Są miesca które wyszły fajnie i takie w których nie do końca jestem zadowolony z efektu. W kilku będę zamalowywał (lewy błotnik, góra lewej płyty ERA na wieży). Część tych obić oczywiście przygaśnie pod washem i podczas kurzenia. Nie wiem czy z obiciami będę szedł aż tak daleko, niemniej nadal źródłem inspiracji pozostaję te zdjęcia Kierowca niby wchodzi po lewym błotniku - wiec ślady wytarć mogą tam być niby mocniejsze - jeszcze to sobie przeanalizuje na spokojnie Przednie "Przełamanie" płyty - przeciągnę pędzelkiem Z tyłu wydaje mie się, że mam odpowiedni efekt Na bocznych skrzyniach też raczej jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 A wyrzutnie granatów dymnych to będą załadowane Pozdrawiam M1A1(HA) Nie zastanawiałem się nad tym - masz jakiś patent na ich załadowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Domówiłem zestawik do dokończenia malowania http://ak-interactive.com/v2/?product=oif-oef-us-vehicles-weathering-set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 26 Lutego 2016 Autor Share Napisano 26 Lutego 2016 Lewy blotnik poprawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi