Skocz do zawartości

"Zimny śledź" F-104 Strafighter Revell 1/144

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Umknął mi temat - wybaczcie. Malować będę Vallejo - moje ulubione farby. Postaram się położyć laserunkowe warstwy tj półprzeźroczyste, mocno rozcieńczone, by nie zakryć detali kadłuba.

Najwięcej zabawy będzie z cieniowaniem w tej skali

Od poniedziałku będę miał wolne popołudnia, więc w końcu będzie czas by zabrać się za model

Pozdrawiam

Messer

Dzięki sklejacz

Tymczasem zacząłem nierówną walkę z szkleniem. Nierówną, bo zachciało mi się rozcinać szkło... Oszklenie jest masakrycznie grube, więc odchudziłem krawędzie - niestety, za bardzo przyłożyłem się do tego zajęcia i zaobliłem rogi szklenia tylnego... będzie trzeba dosztukować do odpowiedniego kształtu.

IMG_4316.jpg

Pozdrawiam

Messer

• 4 weeks later...

Witam,

Koniec konkursu się zbliża, a ja w lesie...

Zabrałem się za malowanie. Wpierw cieniowanie:

IMG_4438.jpg

IMG_4439.jpg

Potem malowanie spodu.

IMG_4441.jpg

Maskowanie i malowanie góry. Zabrałem się za podmalówki postarzające - na razie bez szaleństw, gdyż jeszcze kaleczki muszę nałożyć. Tak to się prezentuje na obecną chwilę.

IMG_4444.jpg

IMG_4445.jpg

IMG_4446.jpg

IMG_4447.jpg

IMG_4448.jpg

IMG_4449.jpg

Pozdrawiam

Messer

Rozkręcam się... Wpierw pomalowałem niektóre panele różnymi odcieniami bazowej zieleni -> sidolux -> kalki -> płukanka z czerni i... efekt widać na zdjęciach

Gorąca prośba Czy ktoś z Was mógłby mi odsprzedać przednią kompletna goleń od tego modelu?

Moja uległa zgubieniu, a czas + drugi model + brak jakichkolwiek wymiarów owego elementu nie sprzyjają na scratch :(

Tymczasem fotki:

IMG_4451.jpg

IMG_4452.jpg

IMG_4455.jpg

IMG_4456.jpg

Pozdrawiam

Messer

Niestety nie - odlewanie tak małych i wątłych elementów nie należy do łatwych, więc albo budowa od podstaw albo odkupienie części

A co do techniki, to na kolor bazowy za pomocą gąbki naniosłem kilka odcieni bazowego koloru ( jaśniejszy i ciemniejszy ). Plamki jako pierwszy rzut, a jako drugi szły zacieki - robione za pomocą tej samej gąbeczki co plamki.

Tymczasem...

grafi%204.jpg

grafi%203.jpg

grafi%202.jpg

grafi%201.jpg

grafi.jpg

Malowane jak to zwykle u mnie Valejo + pędzelek 000.

Nie bijcie za mocno

Pozdrawiam

Messer

Dziękuje Panowie

zloty - masz rację. Co prawda każdy napis miał być w innym stylu, ale na zdjęciach faktycznie ten prezentuje się najsłabiej na zdjęciach - poprawię.

duju69 - coś w tym jest

Pozdrawiam

Messer

Dawca brakujących części już do mnie leci, więc zabrałem się za podstawkę.

Prostokąt ze styroduru okleiłem balsą, zaszpachlowałem gładzią, naniosłem kolorek ziemi i przygotowałem trawę do siania za pomocą elektrycznej siarki do trawy.

IMG_4463.jpg

A tak wyglądają efekty:

IMG_4465.jpg

IMG_4468.jpg

IMG_4467.jpg

Trawa będzie malowana miejscami na żółto - nie miałem niestety trawy tego koloru pod ręką.

Pozdrawiam

Messer

Dzięki za komentarz

Solo, ale to nie będzie pomnik W pierwszym poście masz odnośnik do tego, do czego zmierzam, a tam trawa jest nawet wyższa. To ma być mocno zapuszczone stare lotnisko trawiaste z betonowymi płytami gdzie nie gdzie. Na razie jest to wciąż jeszcze zarys tego co ma być ;)

Mówią ,ze małe jest piękne.W twoim wykonaniu jest to prawda.Kiedyś kleiłem Rafaela w tej skali.Dostałem w prezencie taki uwiązany na nitkach z magnesami imitującymi jakby latał w powietrzu,Drobne elementy kleje przy pomocy lupy zegarmistrzowskiej x10.Wyszła kaszana.Dobrze, ze nie umiałem wstawiać zdjęć.Podziwiam precyzje.

Dziękuje Panowie

Pomalowałem trawę, dodałem trochę pigmentów na podłożu, wycieniowałem plamy i ścieżkę oraz... dodałem drzewko. Miało być takie łyse, gdyż z założenia to późna jesień będzie. Tak to się prezentuje na obecną chwilę:

IMG_4473.jpg

IMG_4474.jpg

IMG_4475.jpg

IMG_4476.jpg

IMG_4477.jpg

IMG_4478.jpg

Widzę, że co zdjęcie to inne kolory, a żadne nie oddają w pełni tego, co widać gołym okiem... Muszę trochę posiedzieć nad zdjęciami, byście widzieli to co ja

Pozdrawiam

Messer