Sławekb Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Witajcie panowie.....poszukuję fotek,materiałów...jakie tylko możliwe...zwłaszcza spodu tego śmigłowca no i schematów malowania...może jakieś ciekawe posiadacie....nie mam też żadnego ujęcia osłony przekładni w widoku od góry(nie wiem jaki tam jest otwór pod wirnikiem )......może są jakieś ciekawe publikacje o tym śmigłowcu..........DZIĘKI ZA POMOC,WIEDZIAŁEM,ŻE MOGĘ NA WAS LICZYĆ p.s.szczególnie interesuje mnie wersja sanitarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 (edytowane) No więc tak Sławku, receptą na Twoje bolączki będzie Aeroplan. W dwóch numerach jest opstrykany i rozrysowany ten śmiglak dokładnie (sesja robiona specjalnie dla tego pisemka). Pierwsza część jest w numerze 4/2006 (10 stron fotek i rysunków) Druga część jest w numerze 1/2007. Malowanie - większość to zielono - błękitna i nawet taki sanitarny latał z cywilnymi znakami SP-SXD Tu jego ładna fotka: http://allegro.pl/smiglowiec-mi-1-tbiu-38-i5602906114.html Edytowane 26 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Cześć. Super temat. jak mnie nikt nie wyprzedzi i nie podrzuci czegoś gotowego to jutro podjadę do Swidnika i obfotografuje dokładnie spód. Reszta to trzeba by w Dęblińskim muzeum ale też do zrobienia bo i tak wybieram się podotykać mi-24....musiałbyś tylko łopatologicznie opisać czego dokładnie potrzebujesz. Zdradzisz coś więcej na temat projektu? pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Śniegu jeszcze nie ma, letnich turystów już nie ma. Bierz drabinkę alu do samochodu i przekulaj się te 160 km do Drzonowa. I daj znać, że jedziesz, to się może też wybiorę leon - a jaki SM jest w Świdniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Witajcie hej.......w sumie to mam dylemat jaki numer boczny wybrać...ale najlepiej jakiegoś egzemplarza,którego będę posiadał jak najwięcej fotek.....a w tym przypadku to tak jak i w MI-2 widzę...dżem,mydło i powidło ........Leonie jeśli będziesz już cykał fotki to chodzi mi o mocowanie podwozia głównego...tam są chyba jakieś otwory czy coś...no i ogólnie co tam uważasz...a chcę wykonac SM-1 w 1/33...bo mam gotowy zarys bryły,tyle,że to już nie będzie kartonówka,a plastikówka z deka podrasowana mam nadzieję...... wczoraj zacząłem próby z ogonkiem......wzoruję się na tym co robi GEM ze ZLIN-em...ale zamiast blachy tłoczę coś tam w plastiku.......Mikołaju,turyści jeszcze szaleją...zwłaszcza w week-endy ....ale właśnie w Drzonowie stoi ta wersja,którą chcę zrobić,czyli bez wyoblonych okienek....itd. .... Acha Grzesiu jeden z tych Aeroplanów,chyba posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Ooo sorry Mikołaju...jednak tam stoi nie ta wersja ...ale jak to jest ten,to Leonie będzie ok ... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Sławku, jakby co mogę jutro do południa "zaczerpnąć" z czeluści biblioteczki w/w pozycje (AeroPlan i TBiU) i poskanować a wieczorkiem mogę Ci podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Jestes nieoceniony Sławku...nie ma sprawy ...jeszcze zajrzę,to ci powiem,bo wiem,że jeden Aeroplan mam napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Spoko ja wiem że mam wszystkie (no ale nie łądnie się chwalić ) Podaj później namiar na "Emila" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Tu masz fajne zdjęcie tych otworów przy podwoziu głównym. http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/helicopters/mi-1m_yaroslavl/Mi-1_0162.jpg.html Trochę zdjęć spodu też tu jest (z wyjątkiem miejsca, gdzie mu zrobili dziurę na cokół) http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/helicopters/mi-1m_yaroslavl/?g2_page=1 W Modelarzu były plany SM-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Była też Aviacija i Vremia 4/98 z monografią, ale mało szczegółowych zdjęć - trochę schematów. Podwozie jest w Aeroplanie z 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 A "Techniczeskoje opisanje" chociesz? Co prawda po rusku, ale za to rozrysowane prawie każde łożysko czy sworzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 O jej dzieki panowie za zainteresowanie...ale mnie zasypaliscie różnymi materiałami .......jesteście super ...Kiemlicz nie ma sprawy,biorę co idzie,może być przydatne,ten rysuneczek jest spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Daj majla, to wyślę Ci toto całe w PDFie. Może coś przydatnego wyłuskasz z tych tabelek i schematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Przejrzałem archiwum pod kątem malowań sanitarek. Najciekawsza konfiguracja jaka znalazłem to SP-SXD bo jest z dodatkowymi kapsułami/gondolami (czy jakkolwiek to się nazywa) dla chorych. Malowanie - zielono błękitne. Tu na fotce nafaszerowany krzyżami jak dobra kasza skwarkami Sm-1S SP-SXD SP-SAL (malowanie dwubarwne, ale góra nie zielona tyko jasna, może szara?) SP-SAC miało ponizsze malowanie (nie wiem czy te same kolory) + krzyże: SP-SAM podobnie jak SP-SAC tylko kształt "pioruna" nieco inny SP-SXA malowanie wojskowe ale krzyże dodatkowo na belce, a te na kadłubie mniejsze. Przemalowany później na malowanie jednobarwne (przypuszczalnie szare). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Może dużo tu szczegółów nie będzie ale można go zobaczyć ze wszystkich stron: https://www.google.pl/maps/@51.2174591,22.6914316,3a,72.3y,170.85h,89.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1sm7iLQc5T5G-xzW3hLqaIPw!2e0!7i13312!8i6656 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Dzięki panowie jeszcze raz,ale mi nie chodzi o ten śmigłowiec...dałem te zdjęcie jako przykładowe tego typu śmigłowca,który chcę zrobić .......raczej zrobię zielono-błękitnego...i ja akurat chcę zrobić MI-1A.....W sumie cały czas próbowałem rozkminić konkretne różnice wersji wczesnych i póżniejszych...i już powoli to wszystko wyłapuję...jest kilka istotnych różnic wizualnych i o to mi właśnie chodziło......... MIKOŁAJ 75 jednak ta wersja z DRZONOWA jest odpowiednia,różni się od mojej jedynie budową oszklenia...u mnie jest wszystko na płasko,a w tej wersji są niektóre okna wypukłe...no ale mogę spróbować coś wytłoczyć na okrągło no i golenie podwozia mają kolor chyba czerwonawy,nie wiem czy tak było w orginale...wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 He he he ten co ludziom od rzeźbiarzy ubliża Sławku ja mam tego jeszcze w 72ce ... może jakieś zasugerowanie innego wariantu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Panie, to co robimy? Bo na to wezwanie szczególnie interesuje mnie wersja sanitarna.ja od rana przekopuję archiwum pod kątem sanitarek, a tu... ja akurat chcę zrobić MI-1A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Normalnie Grzegorzu weż tego Sławka bo nie wie co czyni...to poprostu z niewiedzy...jak rozeznałem ten klimat,to zobaczyłem,że sanitarka to już prawdopodobnie póżniejsze wersje......a ja mam wczesniejszą,chociaż jak możesz i dysponujesz czymś konkretnym,to nie mówie,że czegoś nie zmienię...narazie mam ten model w tak wczesnej fazie,że wiele mogę zmienić ...np.przód....toż ja robię prawie łod podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 He he he ten co ludziom od rzeźbiarzy ubliża Sławku ja mam tego jeszcze w 72ce ... może jakieś zasugerowanie innego wariantu będzie następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Bardzo dobre plany były w Modelarzu 4/2001 (SM-1,SM-2) Z tego co przeczytałem potrzeba danych dotyczących SM-1T - wersja z wczesną wersją oszklenia nosa + sanitarka: Krystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Pogubiłem się próbując ogarnąć te wersje ale obiecałem więc wrzucam: jeśli to to czego potrzebujesz to na maila moge wrzucić więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Ten jest fajoski, bo to przepak Voca Gran. Cały przód to jeden przezroczysty element Późniejsze autorskie wyroby Amodela, w tym sanitarny, miały osobne szybki, które są jak ze starszego brata. Na nich poległem, ale jeszcze do do "smutka" wrócę... Chciałem zrobić sanockiego SP-SAM w ciekawych barwach. "Pienkny" malunek na pudełku Grana A tu oryginał http://galeria.aviateam.pl/photo/2692 Parę zdjęć z epoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Aaale mam ubaw z tym śmigłowcem......czeski film......może mi ktoś powie co ja robię za model ... Leonie naprawdę fajne ujęcia.....bo w sumie to nie ma wyboru aby konkretnie zobaczyć spód,no pod warunkiem,że się człowiek gdzieś wypuści,do jakiegoś muzeum.......dzięki .......Krystek właśnie,ty zwróciłes uwagę na oszklenie,bo rzeczywiście jest inne,no i kształt nosa jest taki zadarty do góry.....a w póżniejszych wersjach bardziej okrągły.....i właśnie na tych fotkach twoich jest wersja sanitarki w "starej budzie" z zadartym nochem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi