Skocz do zawartości

Admiral Hipper 1:350 Trumpeter - kolorowy okręcik z Brestu

biegacz90

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko git, tylko Hakenkreuz'e osi nie trzymają Idziesz na realizm, ale tu nie wyszło Swastyki z reguły wzdłuż linii wzdłużnej (masło maślane ) okrętu były

Nie to żebym się mądrował ale w pierwszym poście są foty gdzie swastyka jest pod kątem 45 stopni jeśli o to chodzi. A ich rozmieszczenie brane ze schematu z GNC z pierwszego posta

DSCF5239_zpsvmeb7er9.jpg

DSCF5242_zpspzqkrjoz.jpg

trzeba się w końcu nauczyć porządne foty robić

DSCF5244_zpsb3wnej5b.jpg

a teraz nauczka na przyszłość. Pierw klej a potem maluj kamuflaż. Powinno być mniej więcej do krechy

DSCF5246_zpsori3jcth.jpg

Z łajbą Lindemanna będę mądrzejszy. Pierw posklejam nadbudówki a dopiero potem będę malował pasy.

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie to żebym się mądrował ale w pierwszym poście są foty gdzie swastyka jest pod kątem 45 stopni jeśli o to chodzi. A ich rozmieszczenie brane ze schematu z GNC z pierwszego posta

Krzysiu popatrz dokładnie na ten schemat GNC... Forest ma rację iż u Ciebie swastyki nie trzymają osi...

Teraz pytanie, malować od nowa czy ujdzie jak jest...

Pozdro

zdjęcie nie było robione idealnie z góry tylko pod kątem i pewnie dlatego tak to wyglądało. Trochę dziwne że nie trzymały osi jak białe koła maskowałem to sprawdzałem z głębokościomierzem w stosunku do burt. Na dziobie były 3 mm a na rufie 9 mm. No ale już mniejsza o to bo ..... zmyłem kadłuba i spardeka. Komin i hangar został

biurko też dorzuciło swoje trzy grosze bo pod kątem zdjęcie robione.

Taltos według strzałek wychodzi jakieś 1,5 -2 deski przy obrocie więc w sumie mogło zostać, najwyżej jeszcze raz wyfukam kadłub i spaderka, ale teraz to pierw zbuduję nadbudówki a potem się będę martwił o malowanie

• 2 weeks later...

powitać zacne grono w nowym roku

jako że taltos z forestem nie byli zadowoleni ze swastyk i ja w sumie też chociaż w większym stopniu z wtopy z kamuflażem na wieży C więc zmyłem wszystko do gołego plastiku poza kominem i hangarem. W trakcie cleanluxowej demolki ster się złamał.

Ale bez obaw już wyklepany, prawie jak nówka nie śmigany. wiertło 0.8, kawałeczek druta 0.8 i szczypta uhu w żelu

DSCF5280_zpswzx2ncki.jpg

DSCF5281_zpsdfdoevim.jpg

podziałałem też z zabawkami dla dużych chłopców

DSCF5282_zpstzwtzilf.jpg

DSCF5283_zpswmz9bapq.jpg

zapomniałem o blachach na dalmierzach, ale że będą zamknięte to sekund 5 i będą przyklejone

po poprzednim malowaniu został komin i hangar.

DSCF5279_zps5esk8qla.jpg

w sumie to powoli można się ponownie zabierać za malowanie. Główne bryły nadbudówek ulepione, więc wtopy z kamuflażem już nie będzie.

W przyszłym tygodniu wybiore sie do modelarskiego po milliputa na fartuchy do 203 mm.

Poszalałeś Nie wystarczyło po prostu ponownie zamaskować wokół fragmentów do poprawki? Chociaż przynajmniej wiadomo, że malowanie będzie na poziomie - ciśniesz

Za zdjęcia "bana" się doigrasz.. ;)

Pozdrawiam,

Maciej

Eeee... A właściwie czemu?

W sumie to chyba lepiej na tle biurka niż psa który to zeżarł Zakup sobie blok A3 i problem tła rozwiązany. Możesz nawet zwierzaka kartką od czasu do czasu poczęstować

Albo paczta chłopy jaki mam syf na biurku A3 milimetrowy mam do "mniejszych rzeczy" Do A0 białego do całokształtu gadzina się dorwała

Wracając do tematów ogólnomodelarskich czy jakaś mądra duszyczka posiada schemat malowania tylnego panelu wieży D?

Brakuje mi tego elementa układanki

No bo nie wiem czy cały tylni panel na xf-24 czy tak jak na A i B?

a%20i%20b_zpssykrq3ve.jpg

w weekend zanabędę nowe tło

w kwestii swastyk to już równiej nie umiem

DSCF5285_zpshwboxvst.jpg

i próba "ekierkowa"

DSCF5287_zpso1hlwpvk.jpg

DSCF5288_zpseowyomrb.jpg

jak ktoś ma zastrzeżenia to teraz bo w weekend dmucham XF-1. chyba coś jest nie tak z moim astygmatyzmem bo jak patrze z góry to jakoś tak krzywo

Możesz mnie oświecić jaki masz plan na malowanie tych swastyk? Będziesz to potem maskował?

No pierw szablon dookoła okleję 18 mm żeby pokładu nie zapaćkać czarnym a potem se nakleje to

DSCF5294_zpslq8uvwqo.jpg

taśma 40 mm, młotek, deska i wycinak 27 mm. Całość zajęła mi z 40 sekund wraz z oderwaniem niepotrzebnej taśmy

A potem sobie cały pokład zapaćkam xf-78

1. z logicznego punktu widzenia i nawiązując do kolejności nakładanych kolorów (od jaśniejszego do ciemniejszego) uznałem że lepiej malować jasnobrązowym po białym niż białym po jasnobrązowym

2. wygoda gdyż w hipperze znaczną część wyposażenia pokładu mam już w "standardzie" a w bismarcku (domyślam się że chodzi o revella który też chodzi mi po głowie) trzeba przykleić, więc nie muszę się gimnastykować z taśmą

jak chociażby tu.

DSCF5296_zpspcav0jml.jpg

czy tu

DSCF5297_zpssxywnhfp.jpg

a jak będę malował klamoty na pokładzie to sobie oderwę szablony zaklejone taśmą, od nowa zamaskuje swastyki z pokładem, w celu wymalowania "wystających bajerów"

3. czy tak czy tak trzeba 2 razy maskować- pierw białe koło a potem nakleić szablon

teraz sobie maskuję jedną dechę pokładu i miejsce nadbudówki, bo jest trochę wielka a nie chcę drapać farby ani przyklejać jej na cyjanoakryla.

Ciekaw jestem tego Arado, jak Ci wyjdzie

w planach jest taki

arado_zpsgf3dvcwl.jpg

nawet karabin strzelca radiotelegrafisty zrobię, bo zostało mi pełno wyposażenia narvików po Z-43. I akurat ostały się z 4 pokładowe 20mm.

Póki co arado w 3 kawałkach.

DSCF5306_zpsga5xsubs.jpg

a tu w jednym w wersji oszczędnej bez kleju

DSCF5305_zpswp54txi7.jpg

W sumie to i tak będzie oddzielnie prawie wszystko malowane i składane do kupy

A ostatnie 3 dni harowałem przy tym

DSCF5303_zpsmvci3oyd.jpg

DSCF5304_zpsj0raggmw.jpg

Jutro się będę bawił zawartością słoików od AK a od poniedziałku zaczynam maltretowanie spardeka

• 1 month later...
Poszalałeś Nie wystarczyło po prostu ponownie zamaskować wokół fragmentów do poprawki? Chociaż przynajmniej wiadomo, że malowanie będzie na poziomie - ciśniesz
Za zdjęcia "bana" się doigrasz.. ;)

Pozdrawiam,

Maciej

Eeee... A właściwie czemu?

Temu że wcale nie ma zdjęć, tylko jakiś kot :-)

Bo ludzie wrzucają foty w jakieś patykowe portale a potem nic z warsztatu nie wynika...PICASA jest wieczna, a takie fotobukiety i inne szajsy tylko irytują. Moderatorzy powinni wywalać wątki gdzie takie rezczy się dzieją, albo regulamin forum nowy - wątki z wrzucaniem fot do stabilnych serwerów.

Tak, jestem mocno zirytowany. Tak - też tak miałem i wyniosłem naukę z wpadki z ubootem.