Skocz do zawartości

ORP Podhalanin 1:350 Mirage + North Star

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak to prawda trzeba uważać Podobny sposób jak Twój stosuję do krótkich odcinków o bardziej skomplikowanych kształtach ( np. na nadbudówkach )

tyle że używam kleju Microscale który nie zasycha i zachowuje się jak klej na taśmie

Pozdrawiam

Kolega "laskonogi" dał mi do myślenie z działkami 75mm. Za jego sugestią zdemontowałem działka i .................. igły lekarskie dobre ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. Przyszedł mi do głowy pomysł aby lufy działek zastąpić lufami 155mm tyle że ze skali 1:700. Szukając odpowiedniego zamiennika wybrałem japońskie działa średniego kalibru pancernika Yamato. Dojdą do mnie ok. środy

Z otchłani internetu wyszperałem Modelarza nr3/1985 w którym znajdują się plany ORP Podhalanina. Będą pomocne przy uzupełnianiu drobnicy.

Cześć świetny pomysł z ta taśma do relingów napewno to wykorzystam.

A co to za specyfik Microscale do blaszek jest?

Bo po prawdzie mam z tym blaszkowaniem jeszcze kłopoty.

Pozdro

Lufki dotarły więc mogłem zabrać się za waloryzowanie armat.

Na początek wyszukałem najlepsze zdjęcie armaty Schneider wz97 75mm.

Armata_zpszekxmejg.jpg

Potem zabrałem się za przerabianie armatki z zestawu. I wszyło to:

20151206_165548_zpsvit69mnl.jpg

20151206_165557_zpsdl99wfmr.jpg

Sugestia kolegi była strzałem w 10

Dzięki

Zabrałem się za maszt dziobowy. Na Głównej rei wykonałem bloczki :

20151212_104913_zpsl1kj3dj7.jpg

Czyli cienki profil okrągły 0,4mm pociąłem na talarki grubości ok.0,1mm. Reja to struna gitarowa.

Dodałem lampę ( wycięta z zestawy) oraz blaszane wzmocnienie ( element fototrawiony). Do gotowego masztu dosztukowałem drabinkę( element fototrawiony GPM skala 1:300).

Całość prezentuje się tak:

20151212_133335_zpsv6aifsnw.jpg

Na śródokręciu wylądowało kilka elementów. Karabiny maszynowe na trójnogu , oraz żurawiki łodzi.

20151212_133353_zpsdxicbdpj.jpg

Na koniec postanowiłem zdemontować dzwon okrętowy i wykonać go samemu( wcześniejszy to element fototrawiony potraktowany wikolem) Kawałem arkusika pleksy nad gazem wytłoczyłem wykałaczką.

20151212_133426_zpsgnlilbig.jpg

Pozdrawiam

Haha no cóż nie znam się na urodzie GÓROLI bo jestem prosty chłop z Mazur

A tak serio to im bliżej końca tym więcej mam dylematów. Np: łódź powinna być krótsza niż rozstaw żurawików , a tak nie jest. Myślałem czy aby nie skrócić łodzi o jakieś 2mm i zwiększyć rozstaw żurawików o 1mm. Najbardziej martwią mnie otwory w pokładzie pod żurawiki. Ciężko będzie je zaszpachlować. Jeżeli nic nie wymyślę to zostawię tak jak jest co w praktyce równa się że w oryginale nie dało by rady spuścić łodzi na wodę.

Pozdrawiam

Łódź skróciłem ok.2mm. Dodałem nadburcia z plastikowego profilu 0,3mm oraz wykonałem deskowanie dna łodzi z plastikowych listewek o szerokości ok.0,5mm.

Wnętrze łodzi malowałem na biało oraz kolorem drewna deski i ławki. Teraz zostało dodać ster i wiosła oraz całość pomalować na kolor okrętu.

Mniejszej łodzi nie będę montował bo nie widziałem jej na żadnym zdjęciu.

Dla lepszego wyglądu desek dałem Wash Ak Navy do drewnianych pokładów.

20151213_163813_zpskkrytnmi.jpg

20151213_163819_zpslebggm50.jpg

Tak takie dłubanie lubię najbardziej

Górol ukończony oczekuje na malowanie. Jutro nadejdzie chwila prawdy bo jak to bywa " Przy ostatnim kroku grunt usuwa się z pod nóg" Mam nadzieję że malowanie będzie bez większych problemów .

20151215_185744_zpscnbv8ll0.jpg

20151215_185816_zpslonug5jm.jpg

20151215_185838_zps2lfai865.jpg

20151215_185852_zpsemhv5jxs.jpg

Załoganci też czekają w kolejce na malowanie.

Pozdrawiam

To, że długość łodzi jest większa niż rozstaw żurawików jest jak najbardziej prawidłowe. Niepotrzebnie przerabiałeś. Łódź w tym układzie z łatwością dałaby się opuścić na wodę. A teraz pomyśl i wykombinuj jak to mariaczoki dawniej robili.....

• 2 weeks later...

Dzięki pomyślę o zamówieniu.

Udało się położyć podstawowe kolory.

20160109_180540_zpsd3ofqzue.jpg

20160109_180520_zpszqtmfj9h.jpg

20160109_180459_zps6zkrvwjl.jpg

Wyszło nawet przyzwoicie. Największe obawy miałem aby taśma maskująca nie zerwała powłoki malarskiej. Przed użyciem taśmę wielokrotnie przyklejałem do stołu i odrywałem aby osłabić klej. I udało się

Trochę irytujące jest oczekiwanie na przesyłki od nich. Niby wysłane a nic nie przychodzi dopiero po ponaglających mailach wysyłają. Ostatnio zamówiłem blachy do A86 powinny być w przyszłym tygodniu.