Szydercza Gała Napisano 28 Listopada 2015 Share Napisano 28 Listopada 2015 Ja zamiast taśmy najpierw lepię reling na biały PVA (np: WIKOL), a potem podlewam glutem, w ten sposób unikniesz przypadkowego przyglutowania taśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Tak to prawda trzeba uważać Podobny sposób jak Twój stosuję do krótkich odcinków o bardziej skomplikowanych kształtach ( np. na nadbudówkach ) tyle że używam kleju Microscale który nie zasycha i zachowuje się jak klej na taśmie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Share Napisano 28 Listopada 2015 Kolega "laskonogi" dał mi do myślenie z działkami 75mm. Za jego sugestią zdemontowałem działka i .................. igły lekarskie dobre ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. Przyszedł mi do głowy pomysł aby lufy działek zastąpić lufami 155mm tyle że ze skali 1:700. Szukając odpowiedniego zamiennika wybrałem japońskie działa średniego kalibru pancernika Yamato. Dojdą do mnie ok. środy Z otchłani internetu wyszperałem Modelarza nr3/1985 w którym znajdują się plany ORP Podhalanina. Będą pomocne przy uzupełnianiu drobnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 doskonały pomysł ze ja na to tym razem nie wpadłem kiedyś taki manewr zrobiłem w temacie luf do 48 ktore brałem z 72 , pzdr i czekamy na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Cześć świetny pomysł z ta taśma do relingów napewno to wykorzystam. A co to za specyfik Microscale do blaszek jest? Bo po prawdzie mam z tym blaszkowaniem jeszcze kłopoty. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 30 Listopada 2015 Autor Share Napisano 30 Listopada 2015 1. Potrzeba matka wynalazku, jakoś samo wpadło do głowy 2. Ten klej to: http://www.mojehobby.pl/products/Micro-Liquitape.html Praktycznie używam go tylko do uchwycenia foto elementu we właściwym położeniu i dalej to już SG , najlepiej rzadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2015 Lufki dotarły więc mogłem zabrać się za waloryzowanie armat. Na początek wyszukałem najlepsze zdjęcie armaty Schneider wz97 75mm. Potem zabrałem się za przerabianie armatki z zestawu. I wszyło to: Sugestia kolegi była strzałem w 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 kopara opada ekstra wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Dzięki Zabrałem się za maszt dziobowy. Na Głównej rei wykonałem bloczki : Czyli cienki profil okrągły 0,4mm pociąłem na talarki grubości ok.0,1mm. Reja to struna gitarowa. Dodałem lampę ( wycięta z zestawy) oraz blaszane wzmocnienie ( element fototrawiony). Do gotowego masztu dosztukowałem drabinkę( element fototrawiony GPM skala 1:300). Całość prezentuje się tak: Na śródokręciu wylądowało kilka elementów. Karabiny maszynowe na trójnogu , oraz żurawiki łodzi. Na koniec postanowiłem zdemontować dzwon okrętowy i wykonać go samemu( wcześniejszy to element fototrawiony potraktowany wikolem) Kawałem arkusika pleksy nad gazem wytłoczyłem wykałaczką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Seba77 - z tego twojego "górala" robi się coraz większy przystojniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Haha no cóż nie znam się na urodzie GÓROLI bo jestem prosty chłop z Mazur A tak serio to im bliżej końca tym więcej mam dylematów. Np: łódź powinna być krótsza niż rozstaw żurawików , a tak nie jest. Myślałem czy aby nie skrócić łodzi o jakieś 2mm i zwiększyć rozstaw żurawików o 1mm. Najbardziej martwią mnie otwory w pokładzie pod żurawiki. Ciężko będzie je zaszpachlować. Jeżeli nic nie wymyślę to zostawię tak jak jest co w praktyce równa się że w oryginale nie dało by rady spuścić łodzi na wodę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Łódź skróciłem ok.2mm. Dodałem nadburcia z plastikowego profilu 0,3mm oraz wykonałem deskowanie dna łodzi z plastikowych listewek o szerokości ok.0,5mm. Wnętrze łodzi malowałem na biało oraz kolorem drewna deski i ławki. Teraz zostało dodać ster i wiosła oraz całość pomalować na kolor okrętu. Mniejszej łodzi nie będę montował bo nie widziałem jej na żadnym zdjęciu. Dla lepszego wyglądu desek dałem Wash Ak Navy do drewnianych pokładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 No i tak CZymaj chOpie Rzeźba w guanie to najfajniejsza część pracy z miraRZowymi wynalazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Tak takie dłubanie lubię najbardziej Górol ukończony oczekuje na malowanie. Jutro nadejdzie chwila prawdy bo jak to bywa " Przy ostatnim kroku grunt usuwa się z pod nóg" Mam nadzieję że malowanie będzie bez większych problemów . Załoganci też czekają w kolejce na malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2015 Prace zostały na razie wstrzymane z powodu braku czasu. Jak ucichną kolędy i podeschnie choinka wznowię prace Życzę Wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 26 Grudnia 2015 Share Napisano 26 Grudnia 2015 To, że długość łodzi jest większa niż rozstaw żurawików jest jak najbardziej prawidłowe. Niepotrzebnie przerabiałeś. Łódź w tym układzie z łatwością dałaby się opuścić na wodę. A teraz pomyśl i wykombinuj jak to mariaczoki dawniej robili..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2015 Czyli nie obracają się ramiona dźwigu jednocześnie?? Najpierw jeden potem drugie ramie??Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2016 Koledzy proszę o podpowiedź w sprawie najlepszych załogantów na mojego Podhalanina. Najlepsze to już takie w kolorach ale takowe to pewnie fototrawki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Northstar te drukowane w 3D, plaskate są do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2016 Dzięki pomyślę o zamówieniu. Udało się położyć podstawowe kolory. Wyszło nawet przyzwoicie. Największe obawy miałem aby taśma maskująca nie zerwała powłoki malarskiej. Przed użyciem taśmę wielokrotnie przyklejałem do stołu i odrywałem aby osłabić klej. I udało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Sam planuję zamówienie, mają mieć od przyszłego tygodnia, dziś nie ma na stanie nic w 1:350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2016 Trochę irytujące jest oczekiwanie na przesyłki od nich. Niby wysłane a nic nie przychodzi dopiero po ponaglających mailach wysyłają. Ostatnio zamówiłem blachy do A86 powinny być w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi