Skocz do zawartości

Mi-24 Rewel 1:72

jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Panowie ,milo,przynajmniej mi, widzieć krytyczne uwagi i sugestie dotyczące mojej pracy.

Pomoc w kwestiach technicznych,manualnych i ogromnej wiedzy, jaka nie którzy z Was posiadają,

pomaga w wykonaniu'' modelu''.A, za skromnie powiedziałem, Extra repliki danej maszyny, nie mowie tu tylko o Mi-24.

Ilość nitów,ich rzędów,kroju liter na kadłubach maszyn , malowania, są bardzo pomocne i pozwalają na wykonanie

naprawdę super modelu.

Ja jednak moi drodzy koledzy,kleje bo bardzo to lubię.Nie nalezę do grupy realistów,i fanatyków perfekcjonizmu .

Moj samolot,helikopter,czy statek ma być samolotem ,helikopterem ,statkiem,jednak bez przesadyzmu,

Dla mnie to rekreacja,i ogromna frajda.Kolor o ton ciemniejszy lub jaśniejszy-OK ale tez bez przesadyzmu -to co ma być szare nie zrobię białe .a podobne do szarego, o ile będę miał taka farbkę,jak nie, to pomieszam.Zdazaja się wpadki!! I tu dziękuje za kontrole.Moj ''model''

ma być sklejony dokładnie,czysto i pięknie prezentować się na polce w kolekcji

Korekta butli.

001.JPG

002.JPG

Tych zielonych kolektorów nie moglem wcisnąć za butle, umieściłem je z tylu.

Lewa strona,nie wiem .Aby nie drażnić znawców,pokrywę silnika zakryje.

I mala ale prawdziwa aluzja:

Bylem kiedyś w sklepie modelarskim ,w gablocie piękna figurka husara 1:12.

Śliczna .oczy ,grymas twarzy,mina i was .Gapiłem się z zachwytem i podziwiałem kunszt modelarza.

Podszedł gościu i tez się gapi -mowie, ze pikana ,a on, kaszana- w kamizelce brak jednego guzika i pas od szabli nie w tym kolorze.

Klejenie i modelarstwo to dwie rożne kwestie.Ja kleje bo fajnie wygladaja moje samoloty na polce i różnią się od zabawek w sklepowych gablotach.

Podpowiadajcie, pomagajcie, krytykujcie,a ja będę klejil.

Panowie ,milo,przynajmniej mi, widzieć krytyczne uwagi i sugestie dotyczące mojej pracy.

Pomoc w kwestiach technicznych,manualnych i ogromnej wiedzy, jaka nie którzy z Was posiadają,

pomaga w wykonaniu'' modelu''.A, za skromnie powiedziałem, Extra repliki danej maszyny, nie mowie tu tylko o Mi-24.

Ilość nitów,ich rzędów,kroju liter na kadłubach maszyn , malowania, są bardzo pomocne i pozwalają na wykonanie

naprawdę super modelu.

Ja jednak moi drodzy koledzy,kleje bo bardzo to lubię.Nie nalezę do grupy realistów,i fanatyków perfekcjonizmu .

Moj samolot,helikopter,czy statek ma być samolotem ,helikopterem ,statkiem,jednak bez przesadyzmu,

Dla mnie to rekreacja,i ogromna frajda.Kolor o ton ciemniejszy lub jaśniejszy-OK ale tez bez przesadyzmu -to co ma być szare nie zrobię białe .a podobne do szarego, o ile będę miał taka farbkę,jak nie, to pomieszam.Zdazaja się wpadki!! I tu dziękuje za kontrole.Moj ''model''

ma być sklejony dokładnie,czysto i pięknie prezentować się na polce w kolekcji

w całej rozciągłości

...Nie każdy musi być "Zboczuchem"

Jurku znalazłem tylko jedna fotkę, ale nie wiem czy o takie coś ci chodziło

1515724.jpg

jak tak to poszukam czegoś

Atlis.nie w tym rzecz.Nie potrafię w tak perfekcyjny sposób wykonać modelu,wiec chce troszeczkę zbliżyć się do originalu

a róż odpada.Widziałem na forum TKS pomalowany na ten kolor-przypominał prosiaczka a nie tankietkę.

Oglądając Twój model.Ładny,Ale za bardzo wytarte chodniki w stosunku do czystości bryły,plamy pod spodem za słabo roztarte.Bardzo czysto wykonany-Tez bym tak chciał kleić.

Mitrandir OK dziękuje.Dam rade.

Skleiłem korpus.

Teraz prace spowolnieją

Ogólnie nie narzekam ,spasowanie elementów w normie,ale bez szpachlowania się nie obędzie.

Trzeba będzie się trochę pomęczyć.

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.JPG

Jureczku do roboty

Koledzy pytanie: Czy z talentem do czystego klejenia trzeba się urodzić ,czy można się tego nauczyć?

Kleje i jakoś mi to idzie, ale jak oglądam warsztaty to krew mnie zalewa jak to czyściutko robicie.

Mam odpowiedni, sprzęt i łapy nie dygoczą ,ale zawsze gdzieś dotknę i utytłam cześć,która kleje.

Potem wiadomo szlifowanie ,trasowanie znikających linii itd.

Dodatkowa praca.

To samo ze szpachlowaniem.

Szlifuje tego wiatraka i właśnie takie myśli łażą mi po głowie.

A może ma kto jakiś patent?

Dzak_Stronk,Twoje pytania mnie wykańczają.Jakie malowanie?,Jaka wersja?,''Klapy zaszpachlowałeś -bo?

Jednak dzięki tem pytaniom zmusiłeś mnie do ciemieznej pracy szukania na nie odpowiedzi.Dziękuje.

Przepraszam i przyznam się bez bicia,po skończeniu Tornada.Zabrałem się ''na łapu capu'' za wiatraka,

myśląc ze net,forum itp. podołam zadaniu.Brak wiedzy wpędza mnie w coraz większe kłopoty.

Tak ,wiec ruszyłem do wiedzy,wertując strony internetu-ogrom (nie wspomnę o zonie albo kleisz albo internet)

Wracając do tematu-klap.Nie natrfilem i osobiście nie widziałem startującego lub lądującego Mi-24.

Instrukcja pokazuje;

002.JPG

003.JPG

Uchylone małe klapy to to tylko postój maszyny.Duża pokrywa musiała być otwierana i zamykana (sugerują to zawiasy czerwone na fotce) podczas startu lub ładownia.Po przymiarkach -olbrzymi luk podwozia głównego,ogromne golenie i kola ,nie schowają się do wnęki ,

przez tak mały otwór.

007.JPG

Teraz po wyszlifowaniu spartolonego szpachlowania,wytrasuje pokrywę (czarna linia na fotce).Mysle ,ze będzie OK.

A tera się nie przestraszcie moje Mi-24 z przed 20 lat 1:144 zdewastowane przez wnuki.

001.JPG

Cześć też sklejałem ten model i zajął mi około 1 Miesiąc .Co prawda sklejanie go było często wkurzające ale efekt jest godny tych kilku minut zdenerwowania.

Jureczku może przed tym trasowaniem psiknij model raz podkładem i się okaże czy nie musisz poprawiać tego szlifowania. Ja tak przynajmniej robię, najpierw szlifuję wszystkie połączenia i miejsca szpachlowane i dopiero jak jest wszystko na gładko to dopiero biorę się za trasowanie linii. Wtedy unikasz podwójnej roboty gdy się okaże, że dopiero co trasowaną linię znów musisz szlifować ;)

Psiknolem podkładem ,wyszło sporo baboli

003.JPG

001.JPG

Jednak najgorsze to ,ze narobiłem sobie dodatkowej pracy.Chciałem urealnić wyrzutnie rakiet ,nawiercając otwory .

Poległem i spartoliłem .Teraz muszę coś wymyslec

002.JPG

Mozę jakieś propozycje, jak to zrobić?

Dobierz wenflony odpowiednie (pomaranczowe lub szare). Latwiej wyciagnac igle I jest z drugiej strony ladnie, rowno ucieta (chyba laserem).