Dżak_Stronk Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 butli czerwonych po lewej nie ma nie sugeruj sie instrukcja to wielki babol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Panowie ,milo,przynajmniej mi, widzieć krytyczne uwagi i sugestie dotyczące mojej pracy. Pomoc w kwestiach technicznych,manualnych i ogromnej wiedzy, jaka nie którzy z Was posiadają, pomaga w wykonaniu'' modelu''.A, za skromnie powiedziałem, Extra repliki danej maszyny, nie mowie tu tylko o Mi-24. Ilość nitów,ich rzędów,kroju liter na kadłubach maszyn , malowania, są bardzo pomocne i pozwalają na wykonanie naprawdę super modelu. Ja jednak moi drodzy koledzy,kleje bo bardzo to lubię.Nie nalezę do grupy realistów,i fanatyków perfekcjonizmu . Moj samolot,helikopter,czy statek ma być samolotem ,helikopterem ,statkiem,jednak bez przesadyzmu, Dla mnie to rekreacja,i ogromna frajda.Kolor o ton ciemniejszy lub jaśniejszy-OK ale tez bez przesadyzmu -to co ma być szare nie zrobię białe .a podobne do szarego, o ile będę miał taka farbkę,jak nie, to pomieszam.Zdazaja się wpadki!! I tu dziękuje za kontrole.Moj ''model'' ma być sklejony dokładnie,czysto i pięknie prezentować się na polce w kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Korekta butli. Tych zielonych kolektorów nie moglem wcisnąć za butle, umieściłem je z tylu. Lewa strona,nie wiem .Aby nie drażnić znawców,pokrywę silnika zakryje. I mala ale prawdziwa aluzja: Bylem kiedyś w sklepie modelarskim ,w gablocie piękna figurka husara 1:12. Śliczna .oczy ,grymas twarzy,mina i was .Gapiłem się z zachwytem i podziwiałem kunszt modelarza. Podszedł gościu i tez się gapi -mowie, ze pikana ,a on, kaszana- w kamizelce brak jednego guzika i pas od szabli nie w tym kolorze. Klejenie i modelarstwo to dwie rożne kwestie.Ja kleje bo fajnie wygladaja moje samoloty na polce i różnią się od zabawek w sklepowych gablotach. Podpowiadajcie, pomagajcie, krytykujcie,a ja będę klejil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Panowie ,milo,przynajmniej mi, widzieć krytyczne uwagi i sugestie dotyczące mojej pracy.Pomoc w kwestiach technicznych,manualnych i ogromnej wiedzy, jaka nie którzy z Was posiadają, pomaga w wykonaniu'' modelu''.A, za skromnie powiedziałem, Extra repliki danej maszyny, nie mowie tu tylko o Mi-24. Ilość nitów,ich rzędów,kroju liter na kadłubach maszyn , malowania, są bardzo pomocne i pozwalają na wykonanie naprawdę super modelu. Ja jednak moi drodzy koledzy,kleje bo bardzo to lubię.Nie nalezę do grupy realistów,i fanatyków perfekcjonizmu . Moj samolot,helikopter,czy statek ma być samolotem ,helikopterem ,statkiem,jednak bez przesadyzmu, Dla mnie to rekreacja,i ogromna frajda.Kolor o ton ciemniejszy lub jaśniejszy-OK ale tez bez przesadyzmu -to co ma być szare nie zrobię białe .a podobne do szarego, o ile będę miał taka farbkę,jak nie, to pomieszam.Zdazaja się wpadki!! I tu dziękuje za kontrole.Moj ''model'' ma być sklejony dokładnie,czysto i pięknie prezentować się na polce w kolekcji w całej rozciągłości ...Nie każdy musi być "Zboczuchem" Jurku znalazłem tylko jedna fotkę, ale nie wiem czy o takie coś ci chodziło jak tak to poszukam czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Atlis.nie w tym rzecz.Nie potrafię w tak perfekcyjny sposób wykonać modelu,wiec chce troszeczkę zbliżyć się do originalu a róż odpada.Widziałem na forum TKS pomalowany na ten kolor-przypominał prosiaczka a nie tankietkę. Oglądając Twój model.Ładny,Ale za bardzo wytarte chodniki w stosunku do czystości bryły,plamy pod spodem za słabo roztarte.Bardzo czysto wykonany-Tez bym tak chciał kleić. Mitrandir OK dziękuje.Dam rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Skleiłem korpus. Teraz prace spowolnieją Ogólnie nie narzekam ,spasowanie elementów w normie,ale bez szpachlowania się nie obędzie. Trzeba będzie się trochę pomęczyć. Jureczku do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Koledzy pytanie: Czy z talentem do czystego klejenia trzeba się urodzić ,czy można się tego nauczyć? Kleje i jakoś mi to idzie, ale jak oglądam warsztaty to krew mnie zalewa jak to czyściutko robicie. Mam odpowiedni, sprzęt i łapy nie dygoczą ,ale zawsze gdzieś dotknę i utytłam cześć,która kleje. Potem wiadomo szlifowanie ,trasowanie znikających linii itd. Dodatkowa praca. To samo ze szpachlowaniem. Szlifuje tego wiatraka i właśnie takie myśli łażą mi po głowie. A może ma kto jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Mam coraz większą ochotę zbudować jakiś wiatrak. :-) czekamy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Najpierw niech sklei Ju-87 stuke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 klapy podwozia zaszpachlowałeś bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Sławekb - już szukam co by było warto zrobić. :-P W 1:48 Westland Lynx z Airfixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Jakież to wiatraki się popularne robią Cieszy mnie to niezmiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Dziękuje za taśmę.Widziałem na jakimś filmiku. ale dlaczego zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Dzak_Stronk,Twoje pytania mnie wykańczają.Jakie malowanie?,Jaka wersja?,''Klapy zaszpachlowałeś -bo? Jednak dzięki tem pytaniom zmusiłeś mnie do ciemieznej pracy szukania na nie odpowiedzi.Dziękuje. Przepraszam i przyznam się bez bicia,po skończeniu Tornada.Zabrałem się ''na łapu capu'' za wiatraka, myśląc ze net,forum itp. podołam zadaniu.Brak wiedzy wpędza mnie w coraz większe kłopoty. Tak ,wiec ruszyłem do wiedzy,wertując strony internetu-ogrom (nie wspomnę o zonie albo kleisz albo internet) Wracając do tematu-klap.Nie natrfilem i osobiście nie widziałem startującego lub lądującego Mi-24. Instrukcja pokazuje; Uchylone małe klapy to to tylko postój maszyny.Duża pokrywa musiała być otwierana i zamykana (sugerują to zawiasy czerwone na fotce) podczas startu lub ładownia.Po przymiarkach -olbrzymi luk podwozia głównego,ogromne golenie i kola ,nie schowają się do wnęki , przez tak mały otwór. Teraz po wyszlifowaniu spartolonego szpachlowania,wytrasuje pokrywę (czarna linia na fotce).Mysle ,ze będzie OK. A tera się nie przestraszcie moje Mi-24 z przed 20 lat 1:144 zdewastowane przez wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korek20019 Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Cześć też sklejałem ten model i zajął mi około 1 Miesiąc .Co prawda sklejanie go było często wkurzające ale efekt jest godny tych kilku minut zdenerwowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Jureczku może przed tym trasowaniem psiknij model raz podkładem i się okaże czy nie musisz poprawiać tego szlifowania. Ja tak przynajmniej robię, najpierw szlifuję wszystkie połączenia i miejsca szpachlowane i dopiero jak jest wszystko na gładko to dopiero biorę się za trasowanie linii. Wtedy unikasz podwójnej roboty gdy się okaże, że dopiero co trasowaną linię znów musisz szlifować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Atlis dziękuje ,wlasnie takiego czegoś szukałem. PabloA .Podoklejałem trochę drobiazgów do kadłuba.Właśnie się kleją. Masz racje,prysnę podkładem i zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Psiknolem podkładem ,wyszło sporo baboli Jednak najgorsze to ,ze narobiłem sobie dodatkowej pracy.Chciałem urealnić wyrzutnie rakiet ,nawiercając otwory . Poległem i spartoliłem .Teraz muszę coś wymyslec Mozę jakieś propozycje, jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Odciąć i wkleić docięte igły lekarskie, ale to trudna robota, albo szukać żywicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Albo się uśmiechnąć do kogoś, może ma ze zvezdy... to dość typowy element w ich modelach Gdyby nie to, że mam wszystko spakowane na remont to sam bym Ci podesłał drugie popytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Igły to jest wyzwanie. Jak polegnę ,będę szukał Ach,ten pospiech mnie gubi .Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 No tempo masz niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Mam takie podobne wyrzutnie z Mi-17 Zvezdy, nie będą mi potrzebne a jeśli się przydadzą to chętnie wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Dobierz wenflony odpowiednie (pomaranczowe lub szare). Latwiej wyciagnac igle I jest z drugiej strony ladnie, rowno ucieta (chyba laserem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi