Skocz do zawartości

Mi-24 Rewel 1:72

jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Panowie ,ogromne dziękuje.Właśnie chodziło mi o takie zdjęcia.

Podstawkę wywalam i robię nowa.Bedzie płyta ,piasek i kamienie.

Poszukiwałem zdjęcia z rozpraszaczem dymu.Myślałem ,ze przy otwartych pokrywach był demontowany.A tu mam właśnie takie zdjęcie

Ogromnie się ciesze ,ze zaglądacie i pomagacie

Poszukam zdjęcia pokrywy Ai-9 i poprawie.Wirnik wstępnie miałem zielony(ruski czołgowy)jakoś mi nie leżał-pytałem w poprzednich postach o kolor, ale nikt nie podpowiadał i przemalowałem na oliw drab.Poprawie.

170.JPG

No to Juras, do roboty

Panowie ,czekam na opinie.

Kolor podłoża kojarzę z filmu Rambo,ale to było bardzo dawno.Kamyczki i krzaki do malowania.

Atlis ogromna prośba, jaki kolor-nr,farby Ty byś prysnął na podłoże-stąpałeś po tej ziemi.z góry dziękuje.

001.JPG

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

Dziękuje wszystkim za uwagi ,wskazówki i za to ze tu zaglądacie .Alez to mobilizuje do pracy

Mitrandir, podstawka to jest drobiażdżek.Jak się robi remont ,to zanim się wyrzuci resztki do śmieci kombinuje na co mogą się przydać.Pozostało mi resztki płyty karto-gips,wiec zrobiłem sobie formatki .Teraz tylko zrywam z jednej strony papier dłutem.Maluje plakatówką.Woda łatwo wsiąka i można kolorować do wyboru.Jak jestem zadowolony z efektu maluje całość jakimś transparentnym akrylem, budowlanym i wszystko pędzlem.

Jak wyschnie ,wash, wikol i co dusza zapragnie

Atlis dziękuje za ogrom zdjęć.

Stakor1 ,dziękuje fotki dały mi pomysł na podstawkę

Oszklenie spitulilem.Do poprawy ,ale dopiero w przyszłym m-cu.bo w tym wyczerpałem finanse na zakupy narzędzi , płytek plastikowych i trochę chemii.Tak jak wspominałem przymierzam się ,ale tym razem dość poważnie do Miga-29,który już dotarl -Italierii 1:72.W lutym kupuje pastę polerska do oszklenia i będę dalej walczył z Mi-24

001.JPG

To nie znaczy ze nic nie robię

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.JPG

Podoklejałem drobne elementy ,aby się nie pogubiły i nie poniszczyły.

Pracy jest jeszcze sporo anteny ,retusz .wiec powolutku działam.

Kurcze to tak jest jak robi się w ciemno -bez planów.

montowałem z instrukcji tak jak otwory montażowe

Z drzwiami coś mi nie leżało ,bo za mocno otwarte -wg, fotek, ale siłowniki nie pozwalały inaczej ich ustabilizować-za długie.

Pogapię się na fotki ,których dużo otrzymałem i POPRAWIAM

Pourywałem.Szybciej go rozkładam ,niż sklejam,a reprymendy mądrzejszych trzeba słuchać.Tak mnie wychowano.

001.JPG

Poprawiłem przy okazji wycieraczki ,bo jak je zobaczyłem w powiększeniu to zrobiło mi się wstyd.

002.JPG

Rozważam kwestie zakupu past polerskich.Drogie.Nie jestem super fachmanem,tylko sobie kleje,wiec prawdopodobnie oszklenie pokryje plandeka tak jak na jednym z powyższych zdjęć,

Kokpit nie jest szaleńczo super, wiec nie będzie szkoda,ale muszę to przemyśleć.

A co Wy o tym sadzicie?

Pisałem wcześniej,ale przypomnę.

Tak jak już mi mądrzejsi koledzy napominali ,abym się nie spieszył,zafascynowany swoja praca i ciekawością wyglądu mojego wiatraka,dlatego go pomalowałem-ogromny błąd.

Zapomniałem o oszkleniu.Nałożyłem taśmę tamijowska i uformowałem maski. Od środka położyłem maskol rewela-"stop kolor",aby przy pryskaniu nie zadymić.Kiedyś używałem Wamonda, rewelowski jest płynniejszy,nie wiem jak teraz, bo to było dawno. "no" i heja z klejeniem.Po paru dniach gdy wziolem się za szkło ,maskol zasechł na amen.Jedna twarda skorupa.wykałaczka nie rusza.Moczenie w wodzie nie pomaga.Nałożyłem ponownie maskol z nadzieja ,ze rozpuści stara powlokę-Gu..o.Pytałem o patent jak sobie poradzić z problemem ,ale bez echa.Została wykałaczka i skrobanie.Wyszło okropnie

Woda papier 1500 szlif,2000 szlif

Mam jakaś pastę polerska ,wiec polerka ,znowu wielkie G... ,Pasta do zębów El meks z drobinkami-KASZANA.

Prysnolem Humrol -olej super gloss.Za gesty wyszła mora .Ponownie szlif i polerka.Położyłem rzadsza i tak zostawiłem.

Jest źle ,wiec zostaje Plandeka.

Pasta do zębów El meks z drobinkami-KASZANA.

Błąd! Drobinki w pascie działają jak papier ścierny.

Pasta Automax lub Tempo i jeszcze masz szansę :-)

Na zniszczenie owiewek. Jeśli polerowanie to tylko pastami tamiya, wierz mi że mam za sobą wszystko, od pasty do zębów przez tempo aż do tamki. Albo się używa dedykowanej chemii, albo traci efekt na oszczędnościach, tempo to pasta ścierna do lakieru a nie polerowania plastiku ;)

Dopiero co na forum widziałem wątek jak ktoś doprowadził owiewkę pastami od lakiernika samochodowego do stanu rzekłbym bardzo dobrego.

A dokładniej tutaj viewtopic.php?f=86&t=50871&p=744863&hilit=lakiernika#p744863

Oprócz Tempo jest wiele past grubo, średnio, drobno ziarnistych typu G3,G6,P10 i wiele wiele innych.

Pastami Tamiya można wyprowadzić oszklenie na kryształ. Szczególnie biała daje poziom nieosiągalny pastom samochodowym. Nie wiem czy warto się bawić w półśrodki. Jeśli ktoś poleruje pastą do zębów to w porządku. Ale jeśli ma kupić pastę samochodową, to lepiej niech kupi pastę modelarską. Przynajmniej niebieską i białą. Żeby nie być gołosłownym

SH106626.jpg

SH106627.jpg

SH107151.jpg

SH105421.jpg

SH105443.jpg

Pastami Tamiya można wyprowadzić oszklenie na kryształ. Szczególnie biała daje poziom nieosiągalny pastom samochodowym. Nie wiem czy warto się bawić w półśrodki. Jeśli ktoś poleruje pastą do zębów to w porządku. Ale jeśli ma kupić pastę samochodową, to lepiej niech kupi pastę modelarską. Przynajmniej niebieską i białą. Żeby nie być gołosłownym

Bardziej pisałem, w kontekście, że się da doprowadzić do stanu względnego do akceptacji również samochodowymi. Kupować specjalnie samochodowych sensu nie ma, bo ceny często będą większe niż cena za Tamiya, bo sprzedaje się je w większych opakowaniach. Ale jeśli ktoś ma znajomego lakiernika albo wybierze się do lakierni to jest szansa, że trochę pasty zdobędzie. W końcu nie potrzebuje jej w jakiś ogromnych ilościach. Lepsze to chyba niż ta plandeka ;)

Szanowni Koledzy

Ogromnie i to bardzo ogromnie dziękuje za okazywana mi pomoc i rady

Wacham się bo tu u mnie pasty kosztują 20 euro, a za wiatraka dałem 14.

Kupic pasty na kilka lat czy model?

Oglądając fotki owiewek kusi mnie aby taka pastę nabyć

Owiewka to pierwsza rzecz po malowaniu na ,która patrze oglądając model

Majac do dyspozycji ten płyn

003.JPG

zrobiłem probe z drzwiami namoczyłem na 12 godzin.Tak wyszło

004.JPG

Jestem zadowolony.Tak wygladaja owiewki przed dalsza obróbką

001.JPG

002.JPG

Namoczyłem

005.JPG

Poczekam do jutra .Myślę, ze będzie dobrze i kupuje jednak pasty polerskie,ale dopiero w przyszłym m-cu

Przy wiatraku sporo poprawek, wiec sobie powolutku dłubie.

Tak wygladaja szybki po umyciu

001.JPG

No i trochę prostowania

002.JPG

003.JPG

005.JPG

008.JPG

Zamówiłem pasty.Myślę ze za tydzień dotrą i dopiero się zacznie

Działko tylko wciśnięte wiec jest szczelina

Jest prosty na bibule tak jakoś krzywo stoi ,spostrzegłem dopiero na zdjęciu

Mikele naprawdę się staram