Skocz do zawartości

Leopard 2A4 Meng 1/35 ( być może po polsku )

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam Kolegów!! Ojjj dawno tu nie zaglądałem, ale cóż, rodzina na pierwszym miejscu. Ok, do rzeczy. Jestem tu dziś, gdyż chciałem się zwrócić, do szanownych kolegów z dość śmiesznym pytaniem. Otóż, zaopatrzyłem się kiedyś w takie " cóś " :

IMG_20160130_114755%20Kopiowanie_zpsnkwwsukl.jpg

Jest to, jak zapewne wszyscy wiedzą, farbka imitująca kolor ziemi. Moje śmieszne pytanie jest takie, czy aby uzyskać efekt kurzu na modelu, wystarczy tą farbkę zwyczajnie rozpylić aerkiem, a potem ewentualnie, doprawić jeszcze pigmentem?? Zapewne, wielu z Was używało podobnych specyfików i wie jak z tym postępować, byłbym zatem wdzięczny za ewentualne podpowiedzi. Mimo że czasu brak, bo latorośl daje się ostro we znaki, po cichu, nocami, coś tam działałem przy Leosiu i nawet udało mi się go częściowo pomalować. A wygląda to tak:

IMG_20160130_114155%20Kopiowanie_zpsqqjlru3m.jpg

IMG_20160130_114255%20Kopiowanie_zps2cpfxksp.jpg

IMG_20160130_114135%20Kopiowanie_zpsmipj8ylg.jpg

IMG_20160130_114117%20Kopiowanie_zpszybjqzls.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóz korci mnie zrobienie siatki maskującej na czólg. Wozy 10-tej Brygady, bardzo często widać na zdjęciach w siatkach. Moje pytanie brzmi: Czy nie jest już przypadkiem za późno, biorąc pod uwagę etap na jakim jestem z modelem, by pakować na niego siatkę?? I jeszcze jedno, ostatnie pytanie. Jak taką siatkę dobrze ( podkreślam słowo dobrze ), zrobić. Widziałem kilka poradników na Youtube, ale były robione przez 12- 13- latków i nie wyglądało to dość profesjonalnie. Jakby ktoś, coś wiedział na ten temat, to było by mi miło, gdyby podzielił się tą wiedzą. Serdecznie pozdrawiam.

P.S. Gdyby ktoś pytał, ta szklana podstawka pod modelem, to dlatego, że gąski nie są jeszcze spięte, gdyż czekają na malowanie i trzeba będzie je zdjąć.

Ja robiłem siatkę z gazy opatrunkowej. Jest do kupienia jakaś fototrawiona co wygląda jak oryginalna niemiecka ale swoje kosztuje. A gąsienice spadają różnie. Zależy od terenu i umiejętności kierowcy. Jak jest gamoń to potrafiła spadać i trzy razy na dzień

Czym maskowałeś krawędzie w kamuflażu przy malowaniu?

Blue Tack i taśma maskująca.

Dzięki. A mógłbyś jeszcze podać jakiej firmy jest Blue Tack?

Blue Tack, to taka niebieska plastelina, dokładnie rzecz ujmując, to taka masa przypominająca plastelinę. Firmy Ci nie podam, ale jak przejdziesz się po jakiś supermarketach, gdzie mają działy papiernicze, względnie szkolne, to powinieneś bez problemu znaleźć Blue Tack. W sklepach papierniczych też warto zapytać.

Nie podobają mi się tylne światła, dasz zbliżenie?

Tomku, mnie one też się nie podobają, ale jak pomaluję i przykleję klosze, zaczną mi sie podobać i może Tobie też

• 2 weeks later...

Witam! Zwracam się dziś do szanownego grona z prośbą o poradę. Proszę, doradźcie mi w sprawie tzw. biedronki. Chciałbym wypróbować tą metodę na Leosiu, tylko nie za bardzo wiem jakich użyć kolorów farb do tego zabiegu. Wiem że kolor olejów zależy od tego jakie kamo jest na modelu i nie mam pojęcia, jak to będzie w przypadku pojazdu w barwach NATO. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Witam! Leoś nabłyszczony ( 4 razy ), " złoszowany " i oznakowany, a wygląda tak:

IMG_20160212_115505%20Kopiowanie_zps85wkblrb.jpg

DSC_0762%20Kopiowanie_zpsnravlll6.jpg

IMG_20160212_112853%20Kopiowanie_zpst70i2zns.jpg

DSC_0756%20Kopiowanie_zpswh6odggk.jpg

IMG_20160212_115537%20Kopiowanie_zps7bw3lqvx.jpg

IMG_20160212_100158%20Kopiowanie_zpstag2lvkd.jpg

IMG_20160212_093442%20Kopiowanie_zpsejka51um.jpg

Miał być szybki model, a wlecze się to jak flaki z olejem. No nic, teraz trzeba to będzie jakoś pobrudzić, przykurzyć itp. itd. No i chcę ten fading wypróbować. Będzie mi miło, jeśli model się komuś spodoba . Pozdrawiam serdecznie.