MichalZ Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Druga aktualizacja , ;) I całość, zostało tylko pomalować ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 zaszaleli z tą podstawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 A-wing to pikna maszyna! Jestem ciekaw efektu końcowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Fotki znikli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 O już są... Świetne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 O już są... Świetne... Ja nadal nie widzę:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiSza Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Zainstalowałem jedną z wtyczek podaną przez Precyzyjnego na tej stronie (szósty wpis od góry) http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=332411&t=332411&filtr=0&page=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Zainstalowałem jedną z wtyczek podaną przez Precyzyjnego na tej stronie (szósty wpis od góry) http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=332411&t=332411&filtr=0&page=5 Zainstalowałem i u mnie zadziałało , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2017 Witajcie, dawno w temacie Star Wars nic się nie działo, do tego doszło coś czego nie chciałem otóż....rozgrzebanie kilku modeli, jak większość z was wie, typowy modelarz tak ma, i już ;) Modele które zacząłem na pewno dokończę, jest kilka modeli które są już zaczęte a nawet tu nie pokazane np:. Prom Tydirium Lorda Vadera, który pokaże na pewno , z racji tego że trochę mam wolnego czasu.... zamierzam wrócić do tematu, i kontynuować wątek który tak bardzo stał się na czasie za sprawą "The Force Awakens" , oczywiście dalej pojwiać się będą modele Firmy Bandai, nie jeden MPC, Zv.... no właśnie ;) , i nawet Revell (który jest taki sobie, ale nie mając alternatywy po prostu trzeba je po przerabiać i może coś fajnego wyjdzie ).Pojawił się problem zdjęć gdy imageshack zrobiło się płatne (czyt. skok na kasę) ,postaram się jakoś temat ogarnąć by zdjęcia widniały cały czas. I kończąc słowa wstępu ,przejdźmy do bohatera tego wpisu, otóż na warsztat wchodzi taki o to pojazd : Klasyczny Star Destroyer które w filmie możemy oglądać od ostatnich minut III Epizodu "Zemsta Sithów" aż do końca VI Epizodu "Powrót Jedi", model ma pewne niuanse które różnią się między filmami, Ja nie zagłębiając się ,zrobię tego z Epizodu IV "Nowa Nadzieja" , planuje aby pojawił się Tantive IV . Mały in box, jak to zapakowano : Za wiele to nie pokazuje ,ale i elementów jest też mało, co by nie mówić, to nie Archer z Bronco... ;) Bardziej szczegółowy In-box znajdziemy tu : http://www.themodellingnews.com/2017/02/in-boxed-star-wars-imperial-star.html#more No i pewna kwestia która przeważnie się pojawia przy tak dużych modelach z SF, oświetlać go ledami/światłowodami" czy skleić i tylko ładnie pomalować, Na propozycje jestem otwarty, jeśli ktoś zna się na tego typu rzeczach , miło by było aby opisał,co zwykle jest potrzebne do "dobrego wykonania takich detali". Na razie to tyle ,aktualizacje dosyć szybką będą się pojawiać. Klasycznie trzy fotki z filmu : I zapraszam do dyskusji ,na temat nowego epizodu : Co sądzicie o filmie Star Wars " The Last Jedi", jakie macie wrażenia ,co się podobało/nie podobało itp:. Pozdrawiam Michał Zieliński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Jeśli chodzi o oświetlenie, powinieneś Melnikova spytać, jemu w DeLoreanie ładnie wyszło. Pododawaj ~original w linkach z PB to będzie fotki widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2017 Jeśli chodzi o oświetlenie, powinieneś Melnikova spytać, jemu w DeLoreanie ładnie wyszło. Pododawaj ~original w linkach z PB to będzie fotki widać. Dzięki ,skorzystam na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Myślę że lampka z światłowodami i małe wiertło np. taka jak w linku rozwiąże problem. http://allegro.pl/nocna-lampka-swiatlowodowa-led-neon-ufo-mikolajki-i7049179654.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Michał, nie napiszę o oświetleniu, bo znam się na nim jak górnik na fizyce kwantowej. Zawsze robiłem to bardzo chałupniczko i niby świeciło, ale finezji w tym nie było żadnej. Lampka UFO to najtańszy z możliwych wyborów. Ale są pewne problemy, mianowicie przyklejasz takie coś na superglue i te wąsy się łamią i potem są problemy. Inny sposób to wywiercenie otworów i zamieszczenie w środku kilkunastu punktów światła. Ja robiłem tak w Voyagerze: http://www.galaxykits.com/forum/viewtopic.php?id=357 Wyszło spoko, ale wtedy to był mój pierwszy model tego typu. Jeśli chodzi o Niszczyciela, to pamiętaj, że wersja ANH różni się od tego co jest robione przez Zvezdę. Oni zrobili wersję bardziej przypominającą ESB. Więc jeśli będziesz chciał wrzucić tam Tantiva to będziesz musiał trochę pozmieniać by zrobić Devastatora, a nie np Avengera, co wbrew pozorom jest różnica ;) Poniżej fotka dwóch niszczycieli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2017 Czyli Piotrze ,teoretycznie rzecz biorąc produkt Zvezdy bliższy temu z Imperium Kontratakuje i Powrotu Jedi niż Nowej Nadzieji i Łotra . ;) Co do ledów, mam w domu światłowody w takiej szpuli , są trochę grubsze, a montaż tak myślę...może na klej na gorąco ,bo klej CA robi wręcz miazgę z nich. ;) I wielkie dzięki za spostrzeżenie merytorycznie ,cicho liczyłem że pojawisz się w tym temacie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 24 Grudnia 2017 Share Napisano 24 Grudnia 2017 Tak, Zvezda jest detalami zbliżona do ESB i RotJ, a to dlatego, że są zwyczajnie znacznie dłużej na ekranie, praktycznie przez dwie części. Te z ANH pojawiają się tylko na początku i tyle. Nie liczę Łotra, który dopiero się zadomawia w świadomości fanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2017 Pierwsza aktualizacja, prace ruszyły, już pierwsze przymiarki do ledów wprowadzam, mniej więcej planuje co gdzie i jak, póki co model składam według instrukcji. Jak widać, model ma extra detal, i składa się równie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2017 Jadę z tematem dalej, konkretne elementy...konkretna wielkość Niszczyciela ;) Nie śpiesząc się z modelem...składa się genialnie, ale to dobrze, gdyż definitywnie dłużej zajmie wykonanie instalacji by model był ładnie oświetlony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 24 Grudnia 2017 Share Napisano 24 Grudnia 2017 Fajnie by było, gdyby model był z przezroczystego plastiku, wtedy oświetlenie byłoby znacznie prostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2017 Racja, bo osobno wykonywane okienka w tej skali z innego plastiku niż całość, to raczej prawie nie możliwe w masowo produkowanym modelu ,acz kolwiek.... myśląc o oświetleniu pojawił się kolejny dylemat, co jaki ma kolor, czy silniki niebieskie/białe/żółte, to samo na zewnątrz, co model to lekko inne wykonanie, w filmie słabo mimo wszystko widać, zewnętrzne oświetlenie :/ ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2017 Ostatnia aktualizacja z procesu budowy z pudła, następne podejście to będzie już planowanie oświetlenia i szykowanie "co mi tu będzie potrzebne" Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Wesołych Rodzinnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 24 Grudnia 2017 Share Napisano 24 Grudnia 2017 Po przemyśleniach nie wiem co ja miałbym Ci doradzić. Generalnie co jak model wyglądał na planie, a jak potem w kinie to dwie różne bajki. Zresztą nie tylko niszczyciele. Ale również inne statki. Jeśli chodzi o oświetlenie to najbardziej skłaniałbym się tym z R1. To chyba najrzetelniejsze źródło i nie ma przekłamać oświetlenia. Czyli silniki niebieskie, światła żółtawe. Ale sam musisz się przypatrzeć co Tobie najbardziej odpowiada. Przy okazji Klasyczny Star Destroyer które w filmie możemy oglądać od ostatnich minut III Epizodu "Zemsta Sithów" Tu się machnąłeś. Aż do momentu R1 (chronologicznie) Star Destroyerów nie było na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2017 Fakt, tam są Venatory jeszcze . ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2017 Przejrzałem co nie co co mam w domu jeśli chodzi o led, światłowody i inny duperele które mogę wykorzystać, mam : Led ,które są sprawne kilka niebieski,czerwone , białe, : Światłowody grubości takiej jak na zdjęciu ,i mam ich tyle ,mam nadzieje że starczy ;) Znalazł się "pstryczek" do włączania i wyłączania , koszyczek i dwie duracellki , wpierw ten zestaw miał wejść w prom tydirium ale ....pójdzie tu ;) Jeszcze dziś postaram się pokazać szkic na modelu jak mniej więcej planuje poprowadzenie światłowodów i ogólnie elektryki w modelu, jeszcze tylko jakieś wiertło małe dobiorę i jutro może zacznę wiercić ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 25 Grudnia 2017 Share Napisano 25 Grudnia 2017 Polecam najnowszy filmik niejakiego Plasmo, robił Vipera z BSG z oświetleniem. Zaskoczyły mnie przede wszystkim diody wielofunkcyjne, m.in. niebieskawe pulsujące nieregularnie są idealne pod silniki, są diody zmieniające barwę itp. Zamierzam się bliżej zapoznać z tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Co do ledów polecam sklep https://www.tme.eu/pl/details/os5wdk5a31a/diody-led-specjalne-efektowe/optosupply/ ,tutaj można dostać praktycznie każdy rodzaj od imitacji płomienia świecy (idealnie pasują do silników) po zmieniające barwę. Faktycznie , mocowanie światłowodów na CA , powoduje ich pękanie (oczywiście podczas ich powiedzmy zaginania) . Troszkę wiercenia cię czeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi