Skocz do zawartości

Su 22UM-3K Plastyk

Korek20019

Rekomendowane odpowiedzi

W środku był mechanizm który pozwalał na to że jak ruszałem jednym skrzydłem to drugie też się ruszało z nim jednocześnie , przykleiłem pokrywę i się zaciął zostało tak jak jest na zdjęciu. Wcześniej ruszając skrzydłem ścierała się farba więc z tego powodu starłem farbę a jutro pomaluje jeszcze raz.

239219e66b189b6emed.jpg

A tu zdjęcia trochę starsze od tego na górze .

246949fa60ce4f5dmed.jpg

f00fccf79dd53b44med.jpg

63e1c799eeddc8f2med.jpg

93062f06c0561969med.jpg

2aaa83a61ebc400amed.jpg

40d98313edf5406amed.jpg

8a4f9efbb201335emed.jpg

Mam problem w instrukcji nie powiedziano jakim kolorem mam to pomalować przed naklejeniem szyb.

a5834b462be9a592med.jpg

099e2e9baf74bf61med.jpg

Pozwolę sobie też na małą uwagę jeżeli rozpoczynasz warsztat warto zrobić to od początku a nie od połowy.

Chciałem pozbyć się dat z aparatu ale nie mogę tej opcji odszukać aby wyłączyć datę .Pomalowałem jeszcze raz i teraz jest dobrze . To co wyszło poza teren działań zeskrobać czy zmalować później?

b43f03012a107cfamed.jpg

e2fd382167ed045emed.jpg

31f2743b56f3d29dmed.jpg

Zaszpachlowałem wszystkie szpary.

62c107cf8fe84990med.jpg

Znalazłem też jaki kolor powinien być w kabinie i pomalowałem tym kolorem kabinę , zeskrobałem starą farbę przy kabinie pilotów.

2e26b2684371877emed.jpg

Te srebrna farbe zmyl bym raz jeszcze i pomalowal ale ciensza warstwa... Jak maczasz pedzel w farbie to postaraj sie nadmiar farby obetrzec o bok puszeczki z farba, nie wiem jak grubym pedzlem malujesz... Oszklenie naklej po malowaniu modelu bo podczas malowania zapackasz je farba, chyba ze masz maski do oszklenia... Dzialko z prawej strony kadluba patrzac od przodu samolotu obetnij bo wersja szkolna miala dzialko tylko z jednej strony... Musiales cos nie tak zrobic z wanna kabiny tam gdzie sa fotele i tablice przyrzadow bo wg mnie sa zdecydowanie za nisko...

Fotele przykleiłem jak najwyżej się tylko dało. Oszklenie już przykleiłem przed napisania twojego komentarz ale to nic mam taśmę ochroną ale następnych modelach zrobię tak jak ty piszesz. Dziękuję za porady.

Miałem problem z prawym kołem samolotu który nie chciał się przykleić składał się przy dotknięciu powierzchni.Ale po wielu próbach udało mi się go przykleić żeby się nie chował.

21f642f4839300d2med.jpg

f047d506138ba686med.jpg

Znalazłem opcję w aparacie , wyłączyłem datę i godzinę.

• 2 weeks later...

Za grubo warstwy farby kładziesz. Cieniutko maluj, warstw musi być kilka (minimum 3-4) i to takich pół-przezroczystych. Na początku wygląda jakby farba nie kryła modelu, ale po 3 warstwie widać efekt.

Używaj też taśmy do maskowania, a nadmiar farby z owiewki łatwo zebrać za pomocą wykałaczki.

No i łączenie grzbietu z kadłubem mogłeś zaszpachlować i wyszlifować.

Ogólnie jak na Twój wiek to poza złym malowaniem jest dobrze. Pracuj nad dokładnością i przyjdą efekty z czasem.

Hej.

Jak malujesz plamy kamuflażu, to najpierw cienszym pędzelkiem zrób zarys plamy płynnym pociągnięciem, a potem wypełniaj plamę w środku. Będziesz miał wtedy ładne granice między kolorami.

Czytaj forum, podglądaj innych, pytaj i działaj dalej

Pzdr

Adam

Absolutnie nie używaj taśmy. Będą brzydkie łączenia.

Naucz się rozrzedzać farbę i wszystko wolną ręką!

Taśma by mu się przydała przy przejściu na skrzydle i między brzuchem a grzbietem. Nie miałem na myśli kamuflażu

Warto wziąć kawałek kartki bristolu i potrenować stopień rozcieńczenia farby i ilość warstw. Na pewno będzie coraz lepiej tak to już jest trening czyni......