Ripper1 Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Ostatnio pogrzebałem w szafie i wydobyłem 20-to letni model Messerschmitta Bf 109F-4 z Hase który postanowiłem złożyć. Plastik oczywiście oparł się czasowi ale nie można tego powiedzieć o kalkomaniach na których elementy przeźroczyste stały sie żółte. Czy szanowni koledzy maja jakieś sposoby na odratowanie takich kalek???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Ja na jednym modelu nakleiłem po prostu żółte. Tutaj mówią „wystaw na działanie promieni słonecznych". Tutaj proponują „zeskanuj, poprawy, zleć wydruk". Dzisiaj poszedłbym za tą sugestią, lub zakupił gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2016 o słońcu słyszałem i już leży na oknie i "się opala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 o słońcu słyszałem i już leży na oknie i "się opala" Jak pomoże to się pochwal. Moja kiedyś (w te największe upały) leżała tydzień na słońcu. Jedyny efekt, że lakier popękał i po namoczeniu kalka się rozlatywała "w drobny mak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Stycznia 2016 Share Napisano 3 Stycznia 2016 Z tego co słyszałem, to chyba wszystkie modele Hasegawy tak mają, że ich kalkomanie z czasem żółkną, a przynajmniej biały kolor na nich. Ja tak mam z kupionym bodaj rok temu F-8 Crusaderem 1:48 tej firmy, model nie taki stary bo bodajże z 2004 roku. Kalki są piękne, ale już amerykańskie gwiazdy na granatowym tle są żółtawe i nie nadają się do niczego, dlatego kupiłem zamienniki. podobnie jest też z szachownicą do nałożenia na stateczniku maszyny. Nie bardzo wierzę, że takie pożółkłe kalki da się jakoś odratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Zobacz tu -> viewtopic.php?f=64&t=20388 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Ciekawe. Mam kupiony w karaya.pl zestaw Begemota MiG-25, chętnie bym go "odżółcił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Ja mam dokładnie jak pgreg te same żółte kalki od Beluga, ale nie wiem czy parę miesięcy wytrzymam, zresztą do Belugi są bardzo ładne kalki w 26decals. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Ok blaszki i tak mam dodatkowe z Eduard, więc ci dorzucę, prawdopodobnie wytnę te napisany na podwozie, ale faktycznie poczekam i zobaczę co przyjdzie od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi