karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Witam. Dwa lata temu rozgrzebałem A-10 od Academy. Zakupiłem do niego kalki Hi-Decal i miał być w kamuflażu "zimowym". Szpachlowania było sporo Ale jakoś dałem radę. Prysnąłem model Mr Base White i pomalowałem cały kamuflarz. Przy ściąganiu maskowania farba zaczęła się wszędzie odrywać. Nie wiedziałem wtedy, że Base White nie nadaje się na goły plastik. Wkurzony rzuciłem model w kąt i tak przeleżał ponad rok. Przed świętami postanowiłem się z nim pojednać. Wystarczy go przecież tylko pomalować. Zrobiłem sobie gorącą kąpiel, wziąłem model, zapas papieru ściernego i wyszlifowałem wszystko do plastiku. Obecnie jestem po Surfacerze, preshadingu i pierwszym kolorze. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się bez niespodzianek ;) Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Samolot piękny (po Tomcacie chyba drugi mój ulubiony), ale kamuflaż wybrałeś trochę nieszczęśliwy moim zdaniem. On kapitalnie wygląda w szarościach i zieleni, no ale zobaczymy co Ci się uda wymalować w czerni i bieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że wyjdzie coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Aleś hurtowo wystartował z warsztatami na forum - jakieś postanowienie noworoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Jak zwykle ;) I mam jeszcze kilkanaście zdjęć do wrzucenia dzisiaj w kolejne warsztaty ;) Ale pewnie skończy się też tak jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Karambolis, biały był nakładany pewnie na kolor kamuflarzu, nie rozważałeś pójśc w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Biały modelarski kryje pewnie gorzej, niż farba, której używali. Jak dam grubsze przejścia kolorów, to myślę, że efekt może być podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Mam ten model odłożony na stercie "do rozgrzebania", ale jakoś za każdym razem wybieram coś innego. Jestem bardzo ciekaw efektów Twoich zmagań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Super, też mam go w kolejce na warsztat, jak tylko skończę P-47. Skoro już go poskładałeś to mam pytanie - też miałeś takie problemy z pasowaniem elementów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Miałem. Zbytnio się z tym nie patyczkowałem. Kokpit sobie odpuściłem, więc jedynie to zaszpachlowałem i wyrównałem. Nie jestem tylko pewien czy w drugim zaznaczonym miejscu nie zrobiłem przypadkiem daszku z blaszki. Jak się przyjrzysz pierwszym zdjęciom, to zobaczysz, że to wcale nie najgorszy element modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Co tam Panie na warsztacie? Lada chwila będę się zabierał za swojego guźca, więc czekam z niecierpliwością na informacje z Twojej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2016 Po świętach mam nawał obowiązków i nie spodziewałbym się aktualizacji żadnego warsztatu przed 23 stycznia. Może uda mi się coś podłubać, ale prawdopodobieństwo niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Ale masz tych maszyn do modelowania S-33 pięknie się prezentuje- myślę o wypraskach Jednak narobiłeś mi apetytu na A-10 Zamówiłem Hobby Bossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Witam. Kamo gotowe. Pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 No to jedziesz dalej ;] Czekam na pakiet uzbrojenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Model czeka w kolejce na zamaskowanie wnęk i goleni pod biały kolor ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Pekinie wygląda to kamo , bardzo mi się podoba mam nadziej ze dojdę kiedyś do takiej wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Dzisiaj model zakończył swoją karierę w modelarstwie. Będzie jako zabawka dla dzieciaka. Dla przypomnienia. Parę lat temu, kiedy skończyłem malować kamo, przy ściąganiu masek pozrywała się cała farba. Po roku przerwy zeszlifowałem wszystko papierem ściernym i pomalowałem na nowo. Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek. Dzisiaj chciałem zabezpieczyć kalki lakierem przed kolejnymi zabiegami. Lakier się ściął i pomarszczył :/ Zapomniałem, że przed kalkami dawałem gloss Vallejo, a dzisiaj prysnąłem na niego Gunze GX100. Nie będę już tego modelu trzeci raz reanimował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek. Z lakierem patentu nigdy nie próbowałem, czy jest on panaceum? Osobiście w takich przypadkach odmaczam kalki w occie wcześniej "naruszając" gładką fakturę papieru od spodu (papierem ściernym), zmniejsza to naprężenia w kalce w wyniku nierównomiernego nasiąkania papieru - normalnie zasysa zdecydowanie szybciej bokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Września 2016 Autor Share Napisano 10 Września 2016 Miałem przeczucie co do kalek. Lakierowałem profilaktycznie przed nakładaniem GX100 kilka warstw i schły parę miesięcy. Jak widać na darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 No cóż, tylko współczuć. Ale jakby nie było w niecałe dwa tygodnie skończyłeś 2 modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Jak widać, nie ma czego współczuć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 No i bardzo fajnie. Niech młodzież nasiąka klimatami, może przejmie kiedyś warsztat po tacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Szkoda modelu bo zapowiadał się naprawdę konkretnie. No ale takie modelarstwo czasem coś nie wyjdzie sam już wyrzuciłem chyba ze 3 modele na 8-9 klejonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi