Skocz do zawartości

A-10 Thunderbolt 1:72 Academy

karambolis8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dwa lata temu rozgrzebałem A-10 od Academy. Zakupiłem do niego kalki Hi-Decal i miał być w kamuflażu "zimowym".

oyI1GUBHJl.jpg

A-10As_18th_TFS_over_Alaska_1982.jpg

Szpachlowania było sporo

ALo31GU.jpg

JYLRCs3.jpg

Si1qMp9.jpg

F3YItiZ.jpg

2VyHUN2.jpg

Ale jakoś dałem radę. Prysnąłem model Mr Base White i pomalowałem cały kamuflarz. Przy ściąganiu maskowania farba zaczęła się wszędzie odrywać. Nie wiedziałem wtedy, że Base White nie nadaje się na goły plastik. Wkurzony rzuciłem model w kąt i tak przeleżał ponad rok.

Przed świętami postanowiłem się z nim pojednać. Wystarczy go przecież tylko pomalować. Zrobiłem sobie gorącą kąpiel, wziąłem model, zapas papieru ściernego i wyszlifowałem wszystko do plastiku.

Obecnie jestem po Surfacerze, preshadingu i pierwszym kolorze. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się bez niespodzianek ;)

GwRywbp.jpg

0peuVUR.jpg

Pozdrawiam,

Adam

Samolot piękny (po Tomcacie chyba drugi mój ulubiony), ale kamuflaż wybrałeś trochę nieszczęśliwy moim zdaniem.

On kapitalnie wygląda w szarościach i zieleni, no ale zobaczymy co Ci się uda wymalować w czerni i bieli.

Karambolis, biały był nakładany pewnie na kolor kamuflarzu, nie rozważałeś pójśc w tym kierunku?

Miałem. Zbytnio się z tym nie patyczkowałem. Kokpit sobie odpuściłem, więc jedynie to zaszpachlowałem i wyrównałem. Nie jestem tylko pewien czy w drugim zaznaczonym miejscu nie zrobiłem przypadkiem daszku z blaszki.

Jak się przyjrzysz pierwszym zdjęciom, to zobaczysz, że to wcale nie najgorszy element modelu

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...

Dzisiaj model zakończył swoją karierę w modelarstwie. Będzie jako zabawka dla dzieciaka.

Dla przypomnienia. Parę lat temu, kiedy skończyłem malować kamo, przy ściąganiu masek pozrywała się cała farba. Po roku przerwy zeszlifowałem wszystko papierem ściernym i pomalowałem na nowo. Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek. Dzisiaj chciałem zabezpieczyć kalki lakierem przed kolejnymi zabiegami. Lakier się ściął i pomarszczył :/ Zapomniałem, że przed kalkami dawałem gloss Vallejo, a dzisiaj prysnąłem na niego Gunze GX100. Nie będę już tego modelu trzeci raz reanimował.

Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek.

Z lakierem patentu nigdy nie próbowałem, czy jest on panaceum?

Osobiście w takich przypadkach odmaczam kalki w occie wcześniej "naruszając" gładką fakturę papieru od spodu (papierem ściernym), zmniejsza to naprężenia w kalce w wyniku nierównomiernego nasiąkania papieru - normalnie zasysa zdecydowanie szybciej bokami.