Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dwa lata temu rozgrzebałem A-10 od Academy. Zakupiłem do niego kalki Hi-Decal i miał być w kamuflażu "zimowym".

oyI1GUBHJl.jpg

A-10As_18th_TFS_over_Alaska_1982.jpg

Szpachlowania było sporo

ALo31GU.jpg

JYLRCs3.jpg

Si1qMp9.jpg

F3YItiZ.jpg

2VyHUN2.jpg

Ale jakoś dałem radę. Prysnąłem model Mr Base White i pomalowałem cały kamuflarz. Przy ściąganiu maskowania farba zaczęła się wszędzie odrywać. Nie wiedziałem wtedy, że Base White nie nadaje się na goły plastik. Wkurzony rzuciłem model w kąt i tak przeleżał ponad rok.

Przed świętami postanowiłem się z nim pojednać. Wystarczy go przecież tylko pomalować. Zrobiłem sobie gorącą kąpiel, wziąłem model, zapas papieru ściernego i wyszlifowałem wszystko do plastiku.

Obecnie jestem po Surfacerze, preshadingu i pierwszym kolorze. Mam nadzieję, że dalej obejdzie się bez niespodzianek ;)

GwRywbp.jpg

0peuVUR.jpg

Pozdrawiam,

Adam

Napisano

Samolot piękny (po Tomcacie chyba drugi mój ulubiony), ale kamuflaż wybrałeś trochę nieszczęśliwy moim zdaniem.

On kapitalnie wygląda w szarościach i zieleni, no ale zobaczymy co Ci się uda wymalować w czerni i bieli.

Napisano

Karambolis, biały był nakładany pewnie na kolor kamuflarzu, nie rozważałeś pójśc w tym kierunku?

Napisano

Mam ten model odłożony na stercie "do rozgrzebania", ale jakoś za każdym razem wybieram coś innego. Jestem bardzo ciekaw efektów Twoich zmagań

Napisano

Super, też mam go w kolejce na warsztat, jak tylko skończę P-47.

Skoro już go poskładałeś to mam pytanie - też miałeś takie problemy z pasowaniem elementów:

thundies003_ss.jpg

Napisano

Miałem. Zbytnio się z tym nie patyczkowałem. Kokpit sobie odpuściłem, więc jedynie to zaszpachlowałem i wyrównałem. Nie jestem tylko pewien czy w drugim zaznaczonym miejscu nie zrobiłem przypadkiem daszku z blaszki.

Jak się przyjrzysz pierwszym zdjęciom, to zobaczysz, że to wcale nie najgorszy element modelu

Napisano

Co tam Panie na warsztacie? Lada chwila będę się zabierał za swojego guźca, więc czekam z niecierpliwością na informacje z Twojej budowy

Napisano

Po świętach mam nawał obowiązków i nie spodziewałbym się aktualizacji żadnego warsztatu przed 23 stycznia. Może uda mi się coś podłubać, ale prawdopodobieństwo niewielkie.

• 1 month later...
Napisano

Ale masz tych maszyn do modelowania

S-33 pięknie się prezentuje- myślę o wypraskach

Jednak narobiłeś mi apetytu na A-10

Zamówiłem Hobby Bossa

• 1 month later...
  • 5 months later...
Napisano

Dzisiaj model zakończył swoją karierę w modelarstwie. Będzie jako zabawka dla dzieciaka.

Dla przypomnienia. Parę lat temu, kiedy skończyłem malować kamo, przy ściąganiu masek pozrywała się cała farba. Po roku przerwy zeszlifowałem wszystko papierem ściernym i pomalowałem na nowo. Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek. Dzisiaj chciałem zabezpieczyć kalki lakierem przed kolejnymi zabiegami. Lakier się ściął i pomarszczył :/ Zapomniałem, że przed kalkami dawałem gloss Vallejo, a dzisiaj prysnąłem na niego Gunze GX100. Nie będę już tego modelu trzeci raz reanimował.

Napisano
Parę dni temu, kiedy zabrałem się za kalki, rozsypały się w drobny mak. W takiej sytuacji nałożyłem fikcyjne oznaczenia z resztek.

Z lakierem patentu nigdy nie próbowałem, czy jest on panaceum?

Osobiście w takich przypadkach odmaczam kalki w occie wcześniej "naruszając" gładką fakturę papieru od spodu (papierem ściernym), zmniejsza to naprężenia w kalce w wyniku nierównomiernego nasiąkania papieru - normalnie zasysa zdecydowanie szybciej bokami.

Napisano

Szkoda modelu bo zapowiadał się naprawdę konkretnie. No ale takie modelarstwo czasem coś nie wyjdzie sam już wyrzuciłem chyba ze 3 modele na 8-9 klejonych