VDR Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Pogadali o narzędziach ale nic tak nie uzmysławia jak używać tych narzędzi jak video - znalazłem wiele ale na których, Ci którzy pokazują, robią to poprawnie to nie wiem ;P ;) Czytam o taśmach takich i owakich itd Panowie (i panie jeśli są) podyskutujcie również nad sama metodologia okraszając o ile to się da materiałami video ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 No nie ma, bo do szablonów nadaje się tylko igła, do prostych linii lepszy jest rylec. Tak przy okazji, jakiej taśmy używasz, bo dla mnie wszelkie taśmy typu niebieska 3M czy inne do maskowania w lakiernictwie są za miękkie, łatwo przy niej zboczyć przy silniejszym nacisku. Jest też za płaska i łatwo może z niej rylec zeskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 No używam zwykłej taśmy izolacyjnej i staram się robić linie kilkakrotnie. O ile jest to możliwe, korzystam z metalowej linijki RB, którą przyklejam taśmą na końcach i ręką dociskam. Do prostych linii na płaskim też takich używam, z tym nie ma problemu. Gorzej na jakiś zaokrąglonych powierzchniach. Muszę spróbować z taśmą izolacyjną, wydaje mi się że jest znacznie grubsza od tej 3M, może to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 A cóż to za taśma i co czyni ją lepszą do takiego celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Trzeba będzie spróbować, wydaje się nie tylko gruba ale i sztywna, a czegoś takiego szukałem. Jak rozumiem jest samoprzylepna i łatwo się od modelu odkleja po wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Pierwsze o niej słyszę, to się pytam. EDIT: jeszcze się upewnię - to takie cuś? http://allegro.pl/tasma-dymo-3d-czarna-9-mm-x-3-m-fv-i5890903330.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 Dymo nadaje się tylko do prostych ciętych po powierzchniach płaskich i ew. walcach o dużej średnicy- jest mega sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Stycznia 2016 Share Napisano 9 Stycznia 2016 możesz po niej zrobić linie dookoła kadłuba. To właśnie miałem na myśli pisząc o prostej ciętej po walcu o dużej średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Dla mnie ten produkt byłby idealny, gdyby jego środek ciężkości elementu ryjącego był ze 2-3 mm nad powierzchnią, a nie blisko centymetr. Toto po prostu trudno utrzymać prosto w ręku, bo sama głowica jest dość wysoka i opiera się na cienkim ostrzu - po prostu trudno się tym operuje na nierównych powierzchniach i bardzo łatwo uszkodzić powierzchnię plastiku. Kupiłem, użyłem, zgubiłem, więcej nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Całkiem fajny filmik w tym temacie: https://www.youtube.com/watch?v=iqLXyWqkBoQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Panowie Modelarze,nie przekomarzajmy się jak mali chłopcy. Mieliśmy podpowiedzieć koledze jakich narzędzi używamy do trasowania linii, a nie spierać się ,które narzędzie jest lepsze. Kazdy z nas pracuje nad modelem tym czym posiada,aby model uczynić pięknym. I to powinno być tematem przewodnim tego wątku Naprawdę fajny filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 To jeszcze jedno video, które trochę wnosi w temacie odtwarzania linii podziału jak i nitowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 To jeszcze jedno video, które trochę wnosi w temacie odtwarzania linii podziału jak i nitowania Witajcie. Ooooo Matko z Córeczką jak se kolo z rączki nitulki jechał . Co do przymiarów ja osobiście używam rozhartowanej nad płomieniem blaszki z puszki po napojach. Tnę ją potem na cieniutkie paski i przymiar gotowy, mogę go owinąć wokoło kadłuba. To taki mój patent, nie znaczy wcale, że najlepszy. Oczywiście używam też vinylowej taśmy 3M/4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 To jeszcze jedno video, które trochę wnosi w temacie odtwarzania linii podziału jak i nitowania Czy możliwe jest to że bez żadnej taśmy ani niczego prostego do prowadzenia używał rylca trumpetera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 No po prawdzie to da się, jeśli się odtwarza na przykład niezbyt mocno zatartą, już istniejącą linię podziału. Ja tak robię przy większym szlifowaniu: najpierw nieco pogłębiam taką zagrożoną linię, potem szlifuję, jeśli widzę że zaczyna zanikać, to przerywam szlifowanie i znowu ją pogłębiam, potem wracam do szlifowania. I tak do końca pracy na takim obszarze. Dzięki temu nie mam problemu z odtwarzaniem zatartych linii. Może to i trochę więcej pracy, ale nie ryzykuję że na zupełnie gładkiej powierzchni coś mi krzywo lub nierówno pójdzie i będę musiał poprawiać. A poprawianie źle wyrytej, krzywej linii podziału jest dość nieprzyjemne i pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Chopacy, ale On nitowarką jechał bez przymiaru ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raist Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Witajcie, ktory rylec bedzie zatem lepszy: scribe-r czy ten trumpeter? Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi