Hamilkar Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Witajcie. Gdzie można kupić zestawy farb firmy AKAN do współczesnych, bolszewickich maszyn latających i czy ktoś z Was malował tymi farbami i może powiedzieć jakie są ( przyczepność, gęstość farb, czym rozcieńczać ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 No nie tylko. Jak widać też z tym tajemniczym Ultimate Airbrush Thinner http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234956555-ultimate-acrylic-airbrush-thinner-cleaner/ Wszak można też zobaczyć w necie jak ktoś maluje Hatakami też z tym specyfikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Jak już przy farbach do rusków jesteśmy i temat czech się przewinął, to podobne pytanie (gdzie w Polsce) można zadać na temat Mr. Paint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Z ciekawości spytam, co temat o farbach robi w dziale lotniczym? Do takich dyskusji jest odpowiedni temat tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Z ciekawości spytam, co temat o farbach robi w dziale lotniczym?Do takich dyskusji jest odpowiedni temat tutaj. Bardzo Cię przepraszam Solo. Nie gniewaj się na mnie. Nie wiedziałem, gdzie zapytać na Modelworku, w jakim dziale ?Bardzo proszę Moderatora (-ów ) o przeniesienie wątku w odpowiednie dla niego miejsce. Solo wybacz mi raz jeszcze proszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Żeby mi to było przedostatni raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Stycznia 2016 Share Napisano 25 Stycznia 2016 Rozcienczałem wodą lub wódką . Konsystencja ...smietanowa ze tak powiem, do pędzla ..nie bardzo . Izumrudnyj czyli zielonkawe do kabin sa dwa ,005 nówka , 006 ciemniejszy styrany. W buteleczce /plastikowej/ pigment szybko oddziela sie od fluidu ,co za tym upierdliwe jest mieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 25 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2016 Żeby mi to było przedostatni raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Wygląda na to, że Mr. Paint w Polsce nie ma, za to na stronie producenta jest sklep internetowy. http://mrpaint.sk/eshop Z kolei Akan można dostać m. in. w Sahara Hobby. http://www.saharahobby.eu/Akan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Hobbycolours.com. no i ebay. W saharze wspolczesnych kolorow nie ma i nie bedzie. Też się zastanawiam nad kupnem - na ile te kolory rzetelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 29 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2016 Hobbycolours.com. no i ebay. W saharze wspolczesnych kolorow nie ma i nie bedzie. Też się zastanawiam nad kupnem - na ile te kolory rzetelne... No właśnie jak się mają te odcienie do oryginałów ? Głównie chodzi mi o Emerald Green do wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Z plotek usłyszałem dziś ciekawostkę, że Gunze rozważa puszczenie kolorów dedykowanych do radzieckiego lotnictwa, podobnie jak mają dedykowane zestawy dla RAFu, Japończyków, etc. Było by miło mieć kolejną alternatywę. Pożywiom, uwidim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 A co tu jest do rozważania? Niech puszczają i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Mogą jeszcze IDF dorzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 4 Lutego 2016 Autor Share Napisano 4 Lutego 2016 Witam Waszmości. arek mam do Ciebie prośbę, po starej znajomości. Pryśnij aerkiem na kawałku plastiku próbki : mieszanki Gunze H46/H25, Mr.Painta i AKANa. Jak byś mógł pstryknąć potem fotkę i zamieścić, to byłby najlepszy sprawdzian. Bardzo bym Cię prosił i nie spieszy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Witam W zeszly weekend pierwszy raz mialem stycznosc z farbami Akan, wiec chcialem podzielic sie wrazeniami. Wg mnie sa to NAJGORSZE farby modelarskie, jakimi mialem okazje do tej pory malowac, a malowalem juz chyba wszystkimi najpopularniejszymi farbami, Humbrolami, pactrami MM akrylowymi i emaliami, Vallejo wraz z ich klonami AK i MiG o Timiji i Gunze nie wspominajac. Na poczatku przetestowalem wszystkie posiadane rozcienczalniki do akryli, ale tylko isopropanol sobie poradzil, choc musialem rozcieczac min. 5-6:1 zeby wogule dalo sie przepchnac farbe przez dysze aero. Przy rozcienczeniu ok 10:1 dalo sie juz malowac bez chronicznego zapychania dyszy, ale o jakimkolwiek blackbaschingu nie bylo mowy bo pryskalem juz zabarwionym isopropanolem. W dodatku kazdy z odcieni zachowywal sie inaczej (chyba kwestia roznych rodajow pigmentow), najlepiej zachowywal sie szaro-niebieski z zestawu do afganczykow, najgozej zielony, ktory do tej pory jest lepki (malowalem w sobote). Brazowy i bezowy nawet dobrze kryly, a piaskowy wogule. Kazdy odcien ma inna fakture, piaskowy jest matowy, bezowy i szaro niebieski sa satynowe a zielony wyglada jak gloss Baza farby wyglada na winylowa, slabo sie trzyma podkladu, do maskowania uzywalem tasm tamiya i pomimo ze oslabialem paluchami klej, to w paru miejscach farba odlazla z tasma. To samo z blutackiem, Po dwoch kolorach odpuscilem maskowanie i malowalem kamo z reki co poskutkowalo odkuzem. o malowaniu cienka linia nie bylo mowy, bo kazda proba przymkniecia skoku iglicy skutkowala zapchaniem dyszy. Co 5-10 sek musialem czyscic koncowke iglicy bo robil sie na niej zaschniety farfocel. Problemem bylo nawet mycie aero bo nie wystarczylo przedmuchanie acetonem czy ipa, musialem za kazdym razem rozbierac aero i czyscic dysze wyciorem. Masakra po prostu :( Kamo ktore gunziakami pomalowal bym w jeden dzien, malowalem trzy i jeszcze nie skonczylem. Kupilem 2 zestawy akan, do zimnowojennych pustynnych i do su-33. Ten drugi zestaw wyzuce, bo szkoda mi dobrego modelu pod te pseudo farby. Zamowilem juz proponowane przez kinetica farby gunze, a te potrzymam tylko do porownania, pozniej zestaw wyladuje w koszu. To najgozej wydane przeze mnie 30 euro. Nie polecil bym ich nawet najgorszemu wrogowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Chyba mnie nie zachęciłeś do zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Kurde... Dziwne. Bo widziałem modele SU-33 malowane tymi zestawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 O ciekawe. Sam posiadam jeden kolor AKAN (szmaragdowy do wnętrza) i z ciekawości jedynie wymieszałem z Gunze thinnerem i nie zauważyłem żeby się nie polubił. Jakie rozpuszczalniki sprawdzałeś? Ja zaraz poszukam jakiegoś plastiku i prysnę bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Nie mam z tym nic wspólnego ale pokazały się na http://allegro.pl/kolekcje?string=akan&bmatch=base-relevance-col-1-1-0613&order=d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 O ciekawe. Sam posiadam jeden kolor AKAN (szmaragdowy do wnętrza) i z ciekawości jedynie wymieszałem z Gunze thinnerem i nie zauważyłem żeby się nie polubił. Jakie rozpuszczalniki sprawdzałeś? Ja zaraz poszukam jakiegoś plastiku i prysnę bez podkładu. Testowalem z LT, Vallejo i humbrolem do akryli. Generalnie da sie nimi malowac, ale jak ktos, tak jak ja, przyzwyczajony jest do gunze to malowanie akanami to tragedia. Moze na wiekszych dyszach bylo by lepiej, ja malowalem na 0,2 w evo i probowalem na 0,3 w moim starym chinczyku, roznicy nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Właśnie skończyłem test i dupa. Farba zachowuje się jak Vallejo i podobne(gestnieje po dodaniu thinnera gunze i acetonu), choć rozcieńczony Gunze 110 ani razu nie zapchał mi dyszy. Black basing od biedy da się zrobić, ale dalej daleko do Tamiya i Gunze. Latwo o zacieki i dalej po nałożeniu mamy farbę o konsystencji gumy. Napisałbym, że od biedy mogą być, ale mycie aero przypomniało mi czemu tak nie lubię Vallejo. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Akan to Dulux. Zwyczajny Dulux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Oho... No to na razie pozostaje przy gunze ;] Atlis kiedyś polecił z jakimś kolorem... no i popłynąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Gunze ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi