Skocz do zawartości

McDonnell-Douglas F-15C Eagle/ Hasegawa / 1:48

hypnos82

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie miałem na myśli zbiorników podwieszanych na pylonach a zbiorniki "doklejane" przy wlotach powietrza. Nie wiem jak to się nazywa? Konforemne zbiorniki paliwa???? Podwieszane zbiorniki jak najbardziej, sam takie dwa będę montował i z nimi nie ma problemu.

No tak, podwieszenia to oczywista sprawa, ale chodzi mi o same elementy maszyny.

Faktycznie, F-15E są chyba znacznie ciemniejsze.

Coś jeszcze?

Jakieś antenki/czujniki?

Mam wrażenie że one się jednak różnią tylko awioniką i wyposażeniem kabin.

Może w wersjach E jest więcej pylonów do zawieszenia uzbrojenia? Do tych konforemnych zbiorników można 2 lub 3 pylony podwiesić do rakiet. W mojej wersji są dwa pylony na zbiorniku. Nie wiem czy takie pylony, w podobnym miejscu montowane są w wersjach bez tych zbiorników, tzn, 2 pylony z aim-7 widziałem ale 3 (na coś innego, krótszego) już nie. Poza tym w E są jeszcze dwa pylony na skrzydłach oprócz tego ze zbiornikiem podwieszanym.

Tu jest przykład dodatkowych pylonów. Tu w ogóle jest tego dużo.

f-15e_86-188_11_of_18.jpg

No tak, ale czy w wersji C także jest ten długi, wielki pylon oraz te 3 małe powyżej? Wszystkie są zamontowane na CFT. W przypadku braku CFT są tylko dwa pylony pod np. aim-7. Na zdjęciu wyżej jest jeden duży i trzy małe co daje łącznie 5 punktów podwieszeń. Czy się mylę? Trochę wyszedł off top ale w sumie ciekawy temat

Między C a E to ilość miejsc w kabinie. ;)

Pomiędzy D a E wielkich różnic z zewnątrz nie ma. Jedynie diametralnie różnią się wyposażeniem kabiny, szczególnie WSO. W samej konstrukcji E jest cięższy przez dodanie wzmocnień płatowca ale tego z zewnątrz nie widać.

Ciekawe czy te wszystkie punkty podwieszeń mogą być wykorzystane jednocześnie, czy samolot to dźwignie. Jeśli nie to jest to kwestia elastyczności i wyważenia o której wspomniał kolega Sleepwalker a nie maksymalnego zwiększenia ilość uzbrojenia które może zabrać F-15.

Jak jest z dodatkowymi pylonami na skrzydłach. Teoretycznie instrukcja podaje że można tam zamontować AGM-45 lub AGM-88 ale nie znalazłem żadnego zdjęcia w takiej konfiguracji.

2246_2_hasPT48_4.jpg

Jak autor tego modelu lubi na maksa podwieszone samoloty to można wykorzystać jeszcze te dwa zewnętrzne pylony.

Polecam tą stronę i zestawienie najczęsciej spotykanych konfuguracji podwieszeń - na pewno znajdziesz coś wypasionego.

http://www.f-15e.info/joomla/en/weapons/loadout-configurations

Świetna strona, bardzo efektowne zestawy uzbrojenia.

Mam jeszcze pytanie, może się orientujesz czy F-15E przenosił kiedykolwiek gołe Mk.84? Widzę że przenosił GBU-24, ale mi chodzi o bomby niesterowane.

Panowie,

a takie krótkie pytanie: po co mieszacie wersję E do tego warsztatu?

Model wersji C czyli jednosobowej myśliwskiej. Kiedyś to się chyba nazywało myśliwiec przewago powietrznej. Lata z uzbrojeniem rakietowym: AIM-9 i w starych czasach AIM-7 teraz AIM 120. Maszyna amerykańska, więc różnica tylko czy jest sprzed czy po MSIP II wtedy inne zegarki w kabinie no i możliwość latana z AIM-120. Tyle w temacie. Samoloty wesji myśliwskich jednoosobowych nie przenoszą żadnego uzbrojenia innego niż rakiety do walki powietrznej.

Zbiorniki konforemne teoretycznie mogą przenosić ale w praktyce ich się na tych wersjach nie używa w tej chwili.

Czyli konfiguracja maks na współczesnym F-15C z USA to - 4x AIM-9 po dwa na pylonach podskrzydłowych, 4xAIM-120 na zamkach podkadłubowych i 3x zbiorniki paliwa: pod kadłubem centralny i po jednym od każdym skrzydłem.

Właśnie w takiej konfiguracji mam zamiar montować wyposażenie Instrukcja pokazuje dwie możliwości - trzy zbiorniki lub z jednym pod kadlubem

Dawać bardzo małą ilość kleju, na przykład wykałaczką. I na pewno nie używać kleju cyjanoakrylowego. Ja z powodzeniem kleję zwykłym pomarańczowym klejem tamki, albo extra thin. Ale jak masz z tym problemy to są też specjalne kleje do owiewek albo można użyć błyszczącego lakieru bezbarwnego.