Skocz do zawartości

MiG-29 Italieri 1:72

jureczek

Rekomendowane odpowiedzi

W spicie do poprawy kat ustawienia goleni podwozia(Nożycowy stabilizator usunolem ,nie pokazałem na zdjęciach)

Pora wiec zacząć coś nowego

Wybór padł na Miga-29

Baza do zbudowania modelu będzie stary zestaw Italieri w skali 1:72

IMG_2107.JPG

Model będzie przedstawiał samolot o numerze 56 z 1.Eskadry Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim

IMG_2110.JPG

IMG_2111.JPG.jpg

Teraz zaopatrzyłem się w plany i literaturę ,która będzie pomocna w zrealizowaniu mojego projektu

Po wstępnej przymiarce z italirka nie jest tak tragicznie.Orginal ma 17320mm długości co w przeliczeniu skali daje ok.240mm

IMG_2105.JPG

Wysokość to 4720mm analogicznie 69mm

IMG_2106.JPG

Rozpiętość to 11380mm, co daje 158mm tez pasuje

Co prawda znajda się "puryści" którzy zawsze coś wypatrzą-dzięki im za to, ale do modelu podchodzę odważnie i będę się starał zbudować ładny model.

Do modelu dostałem płytkę Parta i jakiś żywiczny kokpit

IMG_2109.JPG

Narzędzia farby ,chemia skompletowane.płytki polistyrenu Najbardziej ciesze się z zakupu lupy na głowę z lampa Led,co prawda powiększenie największe to 3,5 raza,jednak komfort pracy jest lepszy niż przy moich brylach

IMG_2108.JPG

Do poprawy jest sporo:dysze -zrobię samemu .Co prawda nie będzie to taki efekt jak Mikolaj75.Golenie podwozia .wnęki za płytkie,złe linie podziału blach,lub ich brak itp więcej na pewno się ujawni podczas prac Mam jednak ogromna wenę i myślę ,ze z Wasza pomocą doprowadzę projekt do końca

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To nie ma związku z samym modelowaniem. Wpisałeś jako temat samolot, którego nie ma. Jest MiG. Mikojan i Gurewicz. Nazbyt często zdarza się zapomnienie pisania o MiG-ach z pominięciem wielkiej litery G, co jest nie w porządku wobec znamienitego konstruktora.

Co do budowy powodzenia życzę. Temat dość trudny do dobrego wykonania

[edit]Dziękuje administratorowi za poprawę tytułu wątku.Z Mig na poprawna MiG.Mam również nadzieje ,ze wspaniały konstruktor również mi wybaczy .W tym roku 25 listopada mija 40 rocznica jego śmierci

ITALERI ,błąd klawiaturowy za ,który również przepraszam[/edit]

Będę bardziej uważał podczas redagowanie postów

[edit]Zaczynam

Chcąc sprawdzić swoje nitowidlo i scriberka,wytrasowałem sobie linie na stateczniku pionowym

Wcześniej potrenowałem na kawałku plastyku

Bardzo ale to bardzo trudno.Wymaga ogromnej precyzji i dokładności takie rzeźbienie

Efektem mojej nie uwagi stała się końcówka statecznika ,która teraz muszę dorobić

Statecznik przed

IMG_2115.JPG

I po rzeźbieniu

IMG_2117.JPG

Tak wiec prace trochę potrwają[/edit]

[edit]Jestem,jestem

Postawiłem sobie za wysoko poprzeczkę co do moich umiejętności

Idzie bardzo trudno

Trasowanie lini a potem rzeźbienie zajmuje masę czasu i nie wychodzi to super.

Jednak nie marudzę,bo kawałki plastyku nabierają życia i jestem zadowolony

Ponieważ mam bardzo wybujała wyobraźnie ,widzę już model po waschu gdzie wszystko ładnie wygląda.Schodząc na ziemie to jeszcze bardzo daleka droga,

Uporałem się z statecznikami,Tak wygladaja

IMG_2118.JPG

Odmierzam dokładnie cyrklami, przyklejam aby się nie ruszało,a i tak wychodzi krzywo ,ale się staram i mam nadzieje,ze klejąc następny model będzie równiej[/edit]

Ambitna rzeźba. Przy tej dosztukowanej końcówce statecznika jeszcze trochę szpachli trzeba, dosłownie liznąć i wypucować, bo widać zapadnięte miejsce.

Ogólnie kierunek słuszny.

Tylko o co chodzi z tym "Dodano po czasie"

e no Jureczku dajesz radę z tym nitowaniem i dodatkami będzie niegorzej niż nowy Trumpeter

też u mnie zalega MiGacz z kalkai na to malowanie, obiecuję sobie żeby go w końcu zrobić i tak już 2gi czy 3ci rok... tym bardziej miło bedzie podglądać

btw - widzę że nie tylko ja nie kumam skąd to "Dodano po czasie

pozdr!

ww

Wyjaśniam '' dodano po czasie''

Ponieważ nie jestem orłem komputerowym ,a pisze nieraz swój post po poście ,robię "edit''

Tak wyczytałem oglądając inne posty.Nieraz Machnę ten ''edit'' i tak wychodzi

Przepraszam

Teraz już wiem

Statecznik -dojrzałem wadę na powiększonych fotach,już muśnięty

Dzisiaj dla relaksu od rzeźbienia w planach tablica przyrządów.

Podpatrzyłem trochę technik ,wiec potrenuje.Przemyłem blaszkę od Parta w płynie do lutowania.Bardzo się wybłyszczyła

Jak wyjdzie pokażę w niedziele wieczorem

Dziękuje za słowa otuchy

Podłubałem trochę w nocy z tablica,Po podklejeniu filmu (zegary) na tył tablicy na lakier GX-100,nakładany bardzo cienko,wylazł mi przez otwory i popsuł powlokę zewnętrzna.

Musze umyć i pokombinować od nowa

Tablica wyszła mi dość ładnie ,prawie jak orginal wiec tez chce ładnie ja pomalować

IMG_2123.JPG,

IMG_2124.JPG

Pomysł na umycie :namoczę w acetonie.aceton do aero,ciśnienie 3 bary i myjemy

Zobaczymy efekty wieczorem

Nie wiem z czego zrobiony jest film z zegarami ,ale aceton tego nie żre ,reszta to blacha

Umyłem i prysnolem

IMG_2125.JPG

Pocięglem chrom-suchy pędzel,cholera za grubo i próbowałem zetrzeć

IMG_2126.JPG

IMG_2127.JPG

Przemyłem,i wasch ,tamten zniknął chociaż zmieniam warstwy akryl,olej,celuloza

IMG_2128.JPG

IMG_2129.JPG

Poddałem się ,za małe gówno i tak go nie będzie za dużo widać.

Chciałem przedobrzyć a moim zdaniem ten pierwszy po renowacji był OK.Zostawiam tak

IMG_2133.JPG

Chyba ,ze sumienie mnie zagryzie ,to wszystko od nowa

Mam marzenie szkło popolerowac tak jak robi to Karambolis,to kokpit musi być cacy

Kurcze sumienie już mnie gryzie

Idę działać na nowo

Poprawiłem,ale żebym był zadowolony???

W realu wygląda przyzwoicie ale te powiększenia mnie wykańczają

Dla relaksu poszedłem sobie na wystawę modeli RC w naszym miasteczku.RC mnie nie kreca -niepotrafie,ale tez fajne hobby

Wracając do rzeczy ,tablice już zostawiam taka jaka jest nic lepszego nie potrafię

Do poprawy wanna , fotel,tył za fotelem

Celownik będę malował, jak wpasuje kokpit w kadłub.Atak to wygląda

IMG_2134.JPG

IMG_2135.JPG

Maluje bambusowa wykałaczką ,ostra jak igła ,a i tak zalewa.Farba średnia ,nie za rzadka i nie za gęsta ,łapy mi nie drżą,a jest w powiększeniu be be

Jureczku - bez nerw

jeżeli nie będziesz oglądał modelu pod lupą tylko gołym okiem to spokojnie,

przy odpowiednich powiększeniach nawet 1/24 może wyjść fatalnie... wszak nic nie wyjdzie tak precyzyjnie jak 1:1

blaszka pomalowana spoko, choć ja preferuję cienkie pędzle a nie żadne patyczki wykałaczki itd (imho - one zabierają farbę na swojej powierzchni zewnętrznej, więc nawet naostrzenie i tak jest pozorne, pędzel przenosi farbę "w sobie" więc na ile jest cienki na tyle maluje, myślę że łatwiej wtedy panować nad efektem). Jeżeli byś chciał szaleć to zostają kolorowane Edki, jedym się podobają, innym nie, ale jakaś opcja to jest.

pozdrawiam!

ww