jureczek Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 W spicie do poprawy kat ustawienia goleni podwozia(Nożycowy stabilizator usunolem ,nie pokazałem na zdjęciach) Pora wiec zacząć coś nowego Wybór padł na Miga-29 Baza do zbudowania modelu będzie stary zestaw Italieri w skali 1:72 Model będzie przedstawiał samolot o numerze 56 z 1.Eskadry Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim Teraz zaopatrzyłem się w plany i literaturę ,która będzie pomocna w zrealizowaniu mojego projektu Po wstępnej przymiarce z italirka nie jest tak tragicznie.Orginal ma 17320mm długości co w przeliczeniu skali daje ok.240mm Wysokość to 4720mm analogicznie 69mm Rozpiętość to 11380mm, co daje 158mm tez pasuje Co prawda znajda się "puryści" którzy zawsze coś wypatrzą-dzięki im za to, ale do modelu podchodzę odważnie i będę się starał zbudować ładny model. Do modelu dostałem płytkę Parta i jakiś żywiczny kokpit Narzędzia farby ,chemia skompletowane.płytki polistyrenu Najbardziej ciesze się z zakupu lupy na głowę z lampa Led,co prawda powiększenie największe to 3,5 raza,jednak komfort pracy jest lepszy niż przy moich brylach Do poprawy jest sporo:dysze -zrobię samemu .Co prawda nie będzie to taki efekt jak Mikolaj75.Golenie podwozia .wnęki za płytkie,złe linie podziału blach,lub ich brak itp więcej na pewno się ujawni podczas prac Mam jednak ogromna wenę i myślę ,ze z Wasza pomocą doprowadzę projekt do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Widzę, że będzie na bogato więc z przyjemnością będę podglądał materiały masz odpowiednie to i efekty będą dobre. Powodzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Biedny Gurewicz... Znów niedoceniony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Mikołaju-nie rozumiem aluzji? Czy to ma oznaczać ,ze znowu coś spartolę i nie będzie to model w pełnej krasie??? Ha,Ha Nie dam się i będę marudzil Będę walczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 To nie ma związku z samym modelowaniem. Wpisałeś jako temat samolot, którego nie ma. Jest MiG. Mikojan i Gurewicz. Nazbyt często zdarza się zapomnienie pisania o MiG-ach z pominięciem wielkiej litery G, co jest nie w porządku wobec znamienitego konstruktora. Co do budowy powodzenia życzę. Temat dość trudny do dobrego wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Ambitnie Ze względu na polskie malowanie, nie przepuścimy lipy ;) Jak coś pytaj, chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 [edit]Dziękuje administratorowi za poprawę tytułu wątku.Z Mig na poprawna MiG.Mam również nadzieje ,ze wspaniały konstruktor również mi wybaczy .W tym roku 25 listopada mija 40 rocznica jego śmierci ITALERI ,błąd klawiaturowy za ,który również przepraszam[/edit] Będę bardziej uważał podczas redagowanie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 No super. Chętnie będę obserwował. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 [edit]Zaczynam Chcąc sprawdzić swoje nitowidlo i scriberka,wytrasowałem sobie linie na stateczniku pionowym Wcześniej potrenowałem na kawałku plastyku Bardzo ale to bardzo trudno.Wymaga ogromnej precyzji i dokładności takie rzeźbienie Efektem mojej nie uwagi stała się końcówka statecznika ,która teraz muszę dorobić Statecznik przed I po rzeźbieniu Tak wiec prace trochę potrwają[/edit] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Na początek wygląda OK Utrzymaj jakość do końca i będzie super model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Hallo Jureczku jesteś tam , co tu tak cisza w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 [edit]Jestem,jestem Postawiłem sobie za wysoko poprzeczkę co do moich umiejętności Idzie bardzo trudno Trasowanie lini a potem rzeźbienie zajmuje masę czasu i nie wychodzi to super. Jednak nie marudzę,bo kawałki plastyku nabierają życia i jestem zadowolony Ponieważ mam bardzo wybujała wyobraźnie ,widzę już model po waschu gdzie wszystko ładnie wygląda.Schodząc na ziemie to jeszcze bardzo daleka droga, Uporałem się z statecznikami,Tak wygladaja Odmierzam dokładnie cyrklami, przyklejam aby się nie ruszało,a i tak wychodzi krzywo ,ale się staram i mam nadzieje,ze klejąc następny model będzie równiej[/edit] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Jest OK. Nie widać żeby było krzywo. Bardziej wydaje mi się, że nity są za mocno odciśnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Sa delikatne Wycieniowałem zdjęcie aby było widać moje wypociny Dziękuje ,ze dodajesz mi wiary Jest cho...nie trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Ambitna rzeźba. Przy tej dosztukowanej końcówce statecznika jeszcze trochę szpachli trzeba, dosłownie liznąć i wypucować, bo widać zapadnięte miejsce. Ogólnie kierunek słuszny. Tylko o co chodzi z tym "Dodano po czasie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 e no Jureczku dajesz radę z tym nitowaniem i dodatkami będzie niegorzej niż nowy Trumpeter też u mnie zalega MiGacz z kalkai na to malowanie, obiecuję sobie żeby go w końcu zrobić i tak już 2gi czy 3ci rok... tym bardziej miło bedzie podglądać btw - widzę że nie tylko ja nie kumam skąd to "Dodano po czasie pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Wyjaśniam '' dodano po czasie'' Ponieważ nie jestem orłem komputerowym ,a pisze nieraz swój post po poście ,robię "edit'' Tak wyczytałem oglądając inne posty.Nieraz Machnę ten ''edit'' i tak wychodzi Przepraszam Teraz już wiem Statecznik -dojrzałem wadę na powiększonych fotach,już muśnięty Dzisiaj dla relaksu od rzeźbienia w planach tablica przyrządów. Podpatrzyłem trochę technik ,wiec potrenuje.Przemyłem blaszkę od Parta w płynie do lutowania.Bardzo się wybłyszczyła Jak wyjdzie pokażę w niedziele wieczorem Dziękuje za słowa otuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Podłubałem trochę w nocy z tablica,Po podklejeniu filmu (zegary) na tył tablicy na lakier GX-100,nakładany bardzo cienko,wylazł mi przez otwory i popsuł powlokę zewnętrzna. Musze umyć i pokombinować od nowa Tablica wyszła mi dość ładnie ,prawie jak orginal wiec tez chce ładnie ja pomalować , Pomysł na umycie :namoczę w acetonie.aceton do aero,ciśnienie 3 bary i myjemy Zobaczymy efekty wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2016 Pomysł na umycie :namoczę w acetonie.aceton do aero,ciśnienie 3 bary i myjemyZobaczymy efekty wieczorem Ja bym nie radził w acetonie. Aceton jak się orientuję, topi plasatik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Nie wiem z czego zrobiony jest film z zegarami ,ale aceton tego nie żre ,reszta to blacha Umyłem i prysnolem Pocięglem chrom-suchy pędzel,cholera za grubo i próbowałem zetrzeć Przemyłem,i wasch ,tamten zniknął chociaż zmieniam warstwy akryl,olej,celuloza Poddałem się ,za małe gówno i tak go nie będzie za dużo widać. Chciałem przedobrzyć a moim zdaniem ten pierwszy po renowacji był OK.Zostawiam tak Chyba ,ze sumienie mnie zagryzie ,to wszystko od nowa Mam marzenie szkło popolerowac tak jak robi to Karambolis,to kokpit musi być cacy Kurcze sumienie już mnie gryzie Idę działać na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2016 Nie wiem z czego zrobiony jest film z zegarami ,ale aceton tego nie żre ,reszta to blacha Wybacz, myślałem że to masz z zestawu plastikowe, a to element fototrawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Kolego nie ma co wybaczać wszystko OK A uwagi zawsze wskazane ,bo z rozpędu o głupstwo niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Celownik jeszcze na czarno, razem z obudową ekranu i będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Poprawiłem,ale żebym był zadowolony??? W realu wygląda przyzwoicie ale te powiększenia mnie wykańczają Dla relaksu poszedłem sobie na wystawę modeli RC w naszym miasteczku.RC mnie nie kreca -niepotrafie,ale tez fajne hobby Wracając do rzeczy ,tablice już zostawiam taka jaka jest nic lepszego nie potrafię Do poprawy wanna , fotel,tył za fotelem Celownik będę malował, jak wpasuje kokpit w kadłub.Atak to wygląda Maluje bambusowa wykałaczką ,ostra jak igła ,a i tak zalewa.Farba średnia ,nie za rzadka i nie za gęsta ,łapy mi nie drżą,a jest w powiększeniu be be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Jureczku - bez nerw jeżeli nie będziesz oglądał modelu pod lupą tylko gołym okiem to spokojnie, przy odpowiednich powiększeniach nawet 1/24 może wyjść fatalnie... wszak nic nie wyjdzie tak precyzyjnie jak 1:1 blaszka pomalowana spoko, choć ja preferuję cienkie pędzle a nie żadne patyczki wykałaczki itd (imho - one zabierają farbę na swojej powierzchni zewnętrznej, więc nawet naostrzenie i tak jest pozorne, pędzel przenosi farbę "w sobie" więc na ile jest cienki na tyle maluje, myślę że łatwiej wtedy panować nad efektem). Jeżeli byś chciał szaleć to zostają kolorowane Edki, jedym się podobają, innym nie, ale jakaś opcja to jest. pozdrawiam! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi