stanlejgks Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Witam. To mój debiut na tym forum. Dziś zakupione T34/76 od Tamiyi. Mam nadzieję że z wasza pomocą uda mi się zrobić z tego coś fajnego. Malowanie bedzie pędzlami. Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Chętnie poobserwuję. T-34 z wieżą "formoszka" też za mną chodzi ... Dawaj dużo zdjęć ( lepsze światło tylko poproszę i pamiętaj o jednolitym tle - warto ) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 W tej skali ciężko będzie ładnie pędzlem malować. Nie znaczy to że się nie da. Ale aero na pewno byłoby łatwiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 W sumie to tego modelu brakuje mi do kolekcji T-ciakow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 No to zasiadam. W zestawie zapewne są gąsienice gumowe. Zalecał bym wymianę na jakiekolwiek ogniwka. Myślę że przy odrobinie cierpliwości da się ładnie pędzlem pomalować każdy model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenggeri Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 Robiłem ten model jakiś czas temu, jeśli masz ochotę to poszukaj mojego warsztatu, może w czyś Ci pomoże Ogólnie zestaw zły nie jest, szybko się składa i jest dobrze spasowany. Jedynie co to, tak jak pisze Markuz, warto pomyśleć o wymianie gąsienic, ponieważ zestawowe taśmy są kiepskie. Ja akurat użyłem gąsienic Bilka, nie są drogie a efekt dużo lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted February 20, 2016 Author Share Posted February 20, 2016 NIestety fotki w Twoim temacie wygasły. Ja powoli ruszyłem, na razie obrabiam koła, jest z tym trochę zabawy. Wieczorem wrzucę fotki. PS: dopiero teraz zauważyłem błąd w tytule tematu. Oczywiście powinno być T34/76 ChTZ. Literówka. Jako że nie mogę tego poprawić to jakby jakiś uczynny mod to zrobił za mnie to będę wdzięczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Błażej Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 Dzisiaj ten sam model rozgrzebałem. Ciekawy jestem opinii o nim i czekam na efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted February 21, 2016 Author Share Posted February 21, 2016 Kółeczka się robią. Ktoś poleci jakiś sposób na malowanie gumowych bandaży kół? Ma być czarny mat Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenggeri Posted February 21, 2016 Share Posted February 21, 2016 Dobry pędzel i jedziesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grazzi Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Podałbym Ci przepis na bandaże, ale szablony działają tylko przy aero niestety :P Kolor tylko czarny mat, Gunze chyba nawet ma dedykowany Tire Black Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Tamiya też XF-85. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxiu Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Polecam Gunze Tire Black H-77 Jeżeli nie chcesz się przeinwestowywać na dedykowaną farbę do kół to czerń, leciutko przełamana białym. Jeśli malujesz pędzlem - to najlepszy sposób to pędzel i pewna ręka, jak wspomniał ktoś powyżej szablony sprawdzają się przy malowaniu aerografem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted February 24, 2016 Author Share Posted February 24, 2016 Tak to narazie wyglada. Połyskują bo jeszcze świeże. Trzy warstwy cienko. Strasznie dużo tych kółek ale mnie to cieszy. Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Strasznie pistacjowo wygląda ten kolor. Naklepane z mojej klawiatury przy użyciu palców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 Nie nie. Pomalowane sa tylko bandaże. Kolor na koła bedzie dopiero dawany. Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Panowie zacząłem malowanie. Farba akrylowa tamiya xf-61 dark green. Fajnie kryje ale... zostawiam straszne smugi... Jakaś rada dla świeżaka? Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Czymś fabkę rozcieńczasz?. Generalnie, smugi powinny zaniknąć po położeniu sidoluxa ( lakieru błyszczącego ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Witam znów. Troche dłubię przy teciaku. I moje pytanie pomiedzy wanna a kadłubem mam mega wielka szparę, tak jakby miało tam jeszcze cos być... To ma tak wyglądać czy czegoś mi brakuje. A pozatym to niewiele sie napracowałem. Jak myślicie czy czarny lakier w sprayu autorenolak będzie sie nadawał jako podkład? U mnie w firmie to tanie jest bardzo i tak myślę? Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Jeśli chodzi Ci o tą wielką dziurę po obu stronach wanny w kierunku błotników ( tzw. sponsony ), to powinno to być zabudowane. Niestety, Tamka, chyba z oszczędności, w wielu swoich modelach nie daje tego elementu. Możesz to podkleić hipsem grubości ok. 0,5mm ( przykładowo z karty telefonicznej, bankomatowej, itp.). Jako podkład lepiej zastosować podkład akrylowy, może być samochodowy. Czy ten autorenolak to nie emalia?. Jeśli tak, to chyba niezbyt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 No prawda autorenolak to emalia. Nic musze poszukać czegoś innego. Wytapane z mojego G4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 W Castoramie są podkłady uniwersalne Diall 400ml szare i czerwone za ok. 20zł. Całkiem niezłe, stosowałem na 2 modelach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 ... I moje pytanie pomiedzy wanna a kadłubem mam mega wielka szparę, tak jakby miało tam jeszcze cos być.... Widzę ze nie tylko Zvezda oszczędza na plastiku. Ja na swoim zvezdowym teciaku zpodkleiłem płytke HIPSu 0,5 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanlejgks Posted March 16, 2016 Author Share Posted March 16, 2016 Budę mam już posklejana. Sponsony dorobiłem z puszki po browarku. I teraz najgorsze czyli malowanie. Jako że maluje pędzlem to: tamiya dark green zostawia mi czarne smugi... farba rozcieńczona kropelka thinnera dodana a efektu brak. Dziś pomalowałem wannę i cała poszła do mycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Pod pedzel trysnij podklad z puchy, i mocno rozciencz farbe. Maluj cienkimi warstwami ( takie transparentne ) , Tamka dobrze sie zachowuje przy malowaniu pedzlem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts