jacocapone Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Czekamy, czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2016 życzysz masz kolejna aktualizacja prace idą powoli ale do przodu przede wszystkim skupiłem sie na artylerii oraz malowaniu burt i tak każde działo składa sie z 14 części malowane podkładem czarnym następnie czerwień i wash okucia i lufy malowaną mieszanką farb czarnej i stalowej do polerowania długo szukałem i testowałem różne techniki malowania drewna ostatecznie poszedłem w stronę jasno drewnianego podkładu jako farby bazowej a następne przecierki olejami poniżej 1 warstwa których ostatecznie zostało położonych 4 planuje jeszcze poniżej Linii wodnej psiknięcie białym - okręty były wówczas malowane specyfikami z domieszką ołowiu co miało je chronić przed obrastaniem. Na koniec pewnie dojdą delikatne zielenie i szaro białe przecierki, zacieki na koniec dla zainteresowanych, w ramach poszukiwań znalazłem takie coś może sie komuś przyda https://www.scalewarship.com/store/index.php?route=product/category&path=83_195 są na tyle małe - produkowane w technologi druku 3d iż mam zamiar je wykorzystać do prac nad tym projektem wybaczcie za zdjęcia ale na razie jest to max jaki mogę wyciągnąć z mojego sprzętu, nowy aparat okazał sie mało ... makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 Mam pyt czy ktoś zna jakiś prosty sposób wyznaczania linii wodnej jakoś mi to w ogóle nie Idzie Dodatkowe pyt czy wy taśmę maskująca podpcinacie do przyklejania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Stawiam model na podstawce z zestawu. Ołówek przyklejam do jakiejś podkładki, co by był na odpowiedniej wysokości. Objeżdżam model ołówkiem dookoła. Et voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Dokładnie tak. Ja ostatnio ołówek przyklełem taśmą na górze małego słoiczka. Idelanie pasowała mi wysokość. Musisz poszukać sobie czegoś co Ci spasuje wysokością. Połóż wszystko na płaskim stole i tak jak pisał Forest objeżdżasz statek do okoła. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym podciananiem taśmy. przyklejasz tyle ile potrzebujesz. A im więcej Ci przykryje tym lepiej, bo jak malujesz aerografem to nie zabrudzisz sobie przypadkiem reszty modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 bardzo dziekuje, zastosuje metode - mam duży skos pod pawężą i cięzko mi to zamaskować i tak sobie kombinuje jak to przykleić aby nie było załamań ale obłości na maskce no nic powalczę dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2016 idąc za radą bardziej doświadczonych skonstruowałem urządzenie do wyznaczania linii wodnej następnie z pomoca tej o to sprytnej taśmy - połączonej z folią - zamaskowałem całość by ostatecznie trysnąć aerografem delikatną białą warstwę efekt jest zadowalający choć niestety z lewej burty pod pawężą niedokładne maskowanie pozostawiło niepotrzebną mgiełkę którą będę musiał jakoś zniwelować ... Ogólnie cel został osiągnięty i mogę przystąpić do montowania pokładu Poszukuje zdjęć drewnianych kadłubów obrośniętych rożnym morskim ustrojstwem, najlepiej białe co by podpatrzeć jak to mogło by wyglądać pomocy dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Bardzo ładnie to wygląda !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 dziękuje za dobre słowo wracając do tematu kadłuba de facto znalazłem tylko soc takiego, może ktoś coś widział ? https://www.pond5.com/stock-footage/330066/old-wooden-ship-hull-schooner-berth.html#1 plan jest taki aby zrobić winietkę w bajdewindzie a wówczas cześć dna musi być widoczna przy przechyle ? dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Wpisz w Google coś w rodzaju "Batavia statek Holandia". Na pewno będzie widać trochę dna. I jeszcze to: ( 2-gie zdjęcie od góry). http://www.naszbaltyk.com/aktualnosci/2146-stocznia-nauta-nie-zwalnia-tempa.html Do olinowania używasz nici firmy OCRE.? Przynajmniej na zdjęciu widać tubkę od tych nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 o dziękuje bardzo - jest materiał :") dot nici, to tylko szpulka do stabilizacji do zdjęcia - jeśli chodzi o olinowanie zastanawiam sie nad użyciem tego specyfiku http://www.jadarhobby.pl/ez-fine-black-ez-line-for-model-plane-rigging-p-41765.html?manufacturers_id=458 ćwiczyłem to ostatnio na ORP Kaszub i fajnie wychodzi, do olinowania Jeszce chwila wiec daje sobie czas na podjęcie ostatecznej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Na żaglowiec to raczej za cienka na nić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 to nie jest dobra informacja a jakieś sugestie ? to skala 1/150 czyli lina do want (ok 2 cm grubości) to w skali 0,13mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Ja popatrzyłem przez skalę swoich żaglowców i może tak z rozpędu napisałem.Wiem, że to nie za duży statek, ale grubość wanty 2 cm jakoś no mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 ale że za mało ? w ogóle olinowanie to kawał dodatkowej wiedzy ktorą zgłębiam czyli jaie grubości na jakie olinownie, dochodzi do tego jeszcze kolorystyka. Z tego co wiem to liny były po części smołowane a po części pozostawiane w swej "konopnej pierwotności" konkludując jeśli ktoś wie bądź ma sugestie co do szoty / kolor / wymiar want / kolor / wymiar sztag / kolor / wymiar lina kotwiczna / kolor / wymiar z przyjemnością poczytam i się pod uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Witam. Co do kolorów olinowania, to ogólna zasada jest taka że olinowanie stałe (wanty, sztagi, lina kotwiczna- ze względu na kontakt z wodą) jest smołowane (czarne), a olinowanie ruchome (służące do operowania żaglami i rejami) w kolorze materiału z którego jest wykonane. Z wymiarami jest tak, że grubości lin są dopasowane do wielkości statku lub okrętu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 laskonogi, w sprawie grubości olinowania polecam ten artykuł: http://www.koga.net.pl/olinowanie/103/432-rednice-olinowania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Witam.Co do kolorów olinowania, to ogólna zasada jest taka że olinowanie stałe (wanty, sztagi, lina kotwiczna- ze względu na kontakt z wodą) jest smołowane (czarne), a olinowanie ruchome (służące do operowania żaglami i rejami) w kolorze materiału z którego jest wykonane. Z wymiarami jest tak, że grubości lin są dopasowane do wielkości statku lub okrętu. Pozdrawiam Co do olinowania stałego - zgoda, poza lina kotwiczną. Na żadnej replice, czy modelu nie widziałem czarnej liny kotwicznej. Są w kolorze ecri jak olinowanie ruchome. Lina smołowana jest mało giętka, a więc w tym wypadku trudno było by ją użytkować Ogólna zasada: 1. olinowanie stałe - czarne 2. olinowanie ruchome - w kolorze naturalnym lin konopnych. najlepiej jakieś ecri. NA PEWNO NIE BIAŁY. 3. wyblinki na wantach - kolor ecri, choć tak naprawdę wyblinki brudziły się od nóg marynarzy i można zastosować kolor ciemniejszy np, brązowy. Większość modelarzy stosuje jednak ecri. 4. Lina kotwiczna ecri, na pewno nie czarna 4. żagle - NA PEWNO NIE BIAŁE. Najlepiej batyst wymoczony w wyciągu z herbaty. 5. talrepy - większość traktuje je jako olinowanie ruchome, a więc powinny być ecri, ale np. na USS CONSTITUTION są czarne. Średnice lin możesz stosować tak jak w tym linku z Kogi, ale nie jestem pewny czy to będzie dotyczyło tak małych jednostek jak Twój Corsair. Nie musisz się do końca trzymać wytycznych odnośnie średnic. Pamiętaj model to iluzja i ma to wyglądać po prostu ładnie. Dla większości oglądających później model i tak nie jest wiadomo dlaczego olinowanie ma takie a nie inne kolory a średnice lin to już zupełnie magia. I NIE ZRÓB BANDER POD WIATR !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 łał bardzo dziękuje! widzę że w tej skali w ktorej jakoby jest Corsair to całkiem cienko ma być nie ma więcej pytań przystępuje do studiowania i działania, jeszcze raz dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 A więc po dłuższej chwili przerwy kolejna garść zdjęc z postępu prac. W stoczni rozpoczęto prace nad wyposażeniem pokładu doszły działa które dorobiły się lin, a także zostały dobite ucha pod dodatkowe talie do wciągania armaty zaraz po strzale w celu przeładowania dorobiłem kompas a także pompę wody, ale zdjęcia makra słabo a to ma 4 mm wysokości , to co zaliczam na sukces to wymalowanie "róży wiatrów" na kompasie i z pomocą specyfiku Micro Kristal klear zrobienie sferycznego szkła - oczywiście wszystko w dużym cudzysłowie została zamontowana kotwica wraz z windą - tutaj musi być jeszcze dorobiona knaga od strony ramion kotwicy, czyli 1 prace bosmańskie za nami na maszcie głównym doszły bloczki do wciągania reji głównego żagla łacińskiego musiałem je zrobić od podstaw, jakoś wyszło coś już zaczyna widać co dla niektórych - też pozieliniłem i wyszło tak a no i z 1 groszówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 No procnie Nabrało to oka w porównaniu do ostatnich zdjęć dno kadłuba - bardzo ładne Jedno "ale", czemu tak długo kazałeś czekać na aktualizację ;) Armaty będą jeszcze miały jakieś olinowanie? Bo wydaje mi się że widzę mocowania na pokładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 ja jednak mam kontenplacyjny stosunek do modelarstwa dużo myslenia mało czasu na robotę zaiste wprawne oko słusznie koncypuje - dojdą jeszcze talie - olinowanie armat robię po francusku więc ida dwie talie od tyłu zaraz mnie czeka olinowanie a te maszciki takie cienkie że aż strach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Skoro już wspomniałeś o olinowaniu: skąd będziesz brał liny? Kupujesz w jakimś konkretnym miejscu? Sam będzeisz robił? Pytam bo właśnie stoje przed tym dylematem czy robić samemu czy gdzieśz kupić. Tylko mam problem z namierzeniem jakiegoś dobrego sklepu w którym liny będą miały odpowiedni splot i grubość :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 jak wszyscy wiemy liny to problem ja generalnie stouje metodę mieszaną czyli 1 np liny w przypadku corsair splatałem z trzech cieniutkich drucików z cewki (tak cienkich iż masz problem aby je zobaczyć ) 2 lina od kotwicy to wynalazek ktory znalazłem w hurtowni pasmanteryjnej (generalnie polecam to kopalnia a do tego obsługa jest zazwyczaj bardzo fachowa w kontekscie lin ups nici 3 linę do windy kotwicznej zrobiłem ze zwykłej nitki brązowej ale przed tem pociągnięty mikstura wikol + woda - dzięki temu nie ma odstających nitek 4 do częsci takielunku mam zamiar użyć drucików bo planuje "obraz dynamiczny" a to oznacza potrzebę odpowiedniego ustawienia takielunku szotów etc no ale jak to zrobić to jeszcze główkuje zastanawiam sie nad połączeniem nici z drutem i pomalowanie ale hm to moze nie dać pożądanego efektu wiec jak widzisz sam eksperymentuje i kombinuje chętnie poznam twoje zapatrywanie w temacie - u ciebie skala większa wiec nie wiem czy shipyardowe rozwiązania nie będą dla ciebie ? http://www.model-vessel.com/pl/43-liny a wiem ze ich linki są niezłe i w dużej gamie rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 garść nowości na koniec dnia doszły ostatnie talie do dział no i zacząłem produkować żagle, technika na chusteczki, wikol z herbatą i pędzel, chusteczki nakładam na pudełkowe vaku żagli a efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi