Solo Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Jak na pierwszy raz są całkiem niezłe. Pasy na fotelu to podstawa, bez nich dziwnie by kabinka wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Nie martw się, kiedy ja byłem dzieckiem (9-10 lat) i robiłem pasy, zawsze przychodziłem do ojca kiedy byli u nas jacyś znajomi i tak bezczelnie do niego - ojciec, daj papierosa! No i ojciec wyjał papierosa, dał mi go i ja bez słowa poszedłem. Znajomym zawsze opadły kopary. Potem śmiech i ojciec im wytłumaczył o co chodzi. Tytoń zawsze przyniosłem pokazać i poszedł do śmietnika. Dobrze, że nie muszę żonie fajek podbierać ;) Kokpit F-16 jest bardzo jasny, pomyśl o drobnej inwestycji. Warto. Inwestycji w sensie żywicznego fotela? Na początku myślałem nad blaszkami: http://www.mojehobby.pl/products/F-16-C-D-Italeri.html Odpuściłem - chyba jeszcze za wcześnie na "cudowanie". W sumie to w tym zestawie nie ma pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Najgorsze szpachlowanie już mam nadzieję za sobą - zobaczymy jak wyjdzie po nałożeniu podkładu. Przy okazji wypolerowałem owiewkę - siłowałem się ze śladem po łączeniu z ramką. Pilnik polerujący do paznokci + pasta do zębów dały całkiem niezły rezultat. Sama owiewka nieźle pasuje do kadłuba - na zdjęciu jest "ruszona". Jutro planuję położyć podkład na kokpit i będzie można go pomalować - chcę w końcu zamknąć kadłub. A... widzę, że zapomniałem o wlocie powietrza ;) Ogólnie szału w postępie prac nie ma, ale staram się codziennie choć trochę podłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Ten zestaw to Ci raczej nie pozwoli na szybkie tempo pracy. ;) Do roboty się przykładasz, więc pacjent rokuje nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 O i to jest myśl przewodnia tygodnia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Dzięki za wsparcie ;) Właśnie wybieram farby i nie rozumiem dlaczego zestawy farb Vallejo są droższe niż farbki skomoletowane osobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Uspokój się z tymi Vallejo... Gunze i/lub Tamiya. Zaczynasz i sam sobie pod górkę robisz :( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Vallejo to zło!!! odradzam z własnego doświadczenia, nawet Pactry są lepsze. Maluje się tym fajnie, ale nie trzyma się zupełnie powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Vallejo tylko do pędzelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Uspokój się z tymi Vallejo...Gunze i/lub Tamiya. Zaczynasz i sam sobie pod górkę robisz :( No dobra - spróbuję więc z tą Twoją miksturą na rozcieńczalnik i mam nadzieję, że nie będę żałował, a żona mnie nie wywali do piwnicy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Tez mam nadzieję tylko pamiętaj Tamiya i Gunze to tylko aerograf. Do Pędzla kiepsko. Vallejo odpuść. Jak masz malować pędzlem, to lepiej maluj humbrol, pactra, itd. Pzdr. ps Jeśli jednak zdecydujesz się na gunze to pamiętaj, Leveling thinner podstawa. podkład surfacer podstawa. Plyn do czyszczenia aero podstawa. Nie wiem czy wiesz wieć wole po prostu napisać, nawet jeśli walnę grochem o ścianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 C i H mają podobny zapach, choć ja bym tego smrodem nie nazwał - ot, po prostu farba i pachnie farbą. Tamkowe za to moim zdaniem bardzo ładnie pachną. Czym Ty proponujesz rozcieńczać Gunze i Tamkę jeśli nie dedykowanym do nich rozcieńczalnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Chwila. To ze gunze C wali celulozą to wiadomo. LT wali migdałami bo jest na celulozie. Obie serie C H oraz tamkę można rozcieńczać LT. I osobiście wole LT do Tamki niż jej rozcieńczalnik Po LT Tamka się lepiej kładzie. Takie moje odczucie. Ja napisałem tylko koledze co i jak aby nie wtopił i nie zmywał modelu potem 10 razy. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Dobra, to kupuję na próbę: XF-01 - Flat Black XF-22 - Dark Ghost Gray XF-54 - Dark Gull Gray XF-55 - Flat Gull Gray Mam nadzieję, że dobrze dobrałem (dobierałem wg numerów FS). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Jak jeszcze nie kupiłeś to proponuję odpowiedniki gunze c. Dlaczego? Dlatego, że są satynowe. Matowe farby są gorsze pod kalki i szybciej schną, Co nie zawsze jest pożądane, szczególnie w przypadku kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 LT nie śmierdzi, nie rozumiem skąd taka opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 LT nie śmierdzi, nie rozumiem skąd taka opinia. LT wali rozpuszczalnikiem jak nic. Jest podobnie agresywny węchowo jak nitro. Tak się składa, że wąchałem go 2 godziny temu zamknięty z otwartym oknem w kuchni i odpalonym wyciągiem w kabinie lakierniczej. Może dla Ciebie to bez różnicy ale tak jak już pisałem wcześniej mojej żonie robi się niedobrze od takich zapachów dlatego rozumiem Atlisa i obawy luckyLUKE. Powtarzam jeszcze raz chociaż wiem, że byt kształtuje świadomość. Nie każdy ma osobny pokój na modelarstwo gdzie do woli może się nawąchać co mu pasuje. Pomimo wszystkich zalet Leveling Thinnera i Surfacera jak tylko się skończy będę starał się przesiąść na inny podkład. Najprawdopodobniej Badgera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Od początku mojej zabawy w modelarstwo te zapachy mi nie przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Jak jeszcze nie kupiłeś to proponuję odpowiedniki gunze c. Dlaczego? Dlatego, że są satynowe. Matowe farby są gorsze pod kalki i szybciej schną, Co nie zawsze jest pożądane, szczególnie w przypadku kamo. Biorę Tamiye z prostego powodu - jest dostępna w modelmanii, a gunze nie. Mogę sobie wszystko odebrać po pracy jeszcze tego samego dnia. Poza tym, jak pisał Atlis, i tak trzeba pod kalki położyć błyszczący lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Pod kalki i tak idzie lakier błyszczący, więc o co kaman? O to, że na matowe farby trzeba dać go więcej, albo bawić się w polerowanie przed lakierem jeśli chce się mieć dobry błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Z tego co pamiętam czytając różne fora to dodaje się do Tamki parę kropel ichniego Clear i jest satyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Jak jeszcze nie kupiłeś to proponuję odpowiedniki gunze c. Dlaczego? Dlatego, że są satynowe. Matowe farby są gorsze pod kalki i szybciej schną, Co nie zawsze jest pożądane, szczególnie w przypadku kamo. Biorę Tamiye z prostego powodu - jest dostępna w modelmanii, a gunze nie. Mogę sobie wszystko odebrać po pracy jeszcze tego samego dnia. Poza tym, jak pisał Atlis, i tak trzeba pod kalki położyć błyszczący lakier. Tylko kolory, które będziesz częściej używał polecam kupować w słoiczkach 23 ml zamiast 10 ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Do farb Gunze i Tamiya bardzo dobrym rozcieńczalnikiem jest tamijowski Lacquer Thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Ok, czyli ten X-22 też kupię choć wydaje mi się to trochę absurdalne ;) Skoro taki temat się pojawił, to nasuwa mi się pytanie czy da się też zrobić w drugą stronę? Przy Vallejo dodałem pewnego razu do farby lakier satynowy i nawet było ok, choć nie sądzę żeby było to profesjonalne rozwiązanie. Gdzieś czytałem również o dodawaniu talku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 ...Gdzieś czytałem również o dodawaniu talku. A co to za gusła i mądrości ludowe? Można i sól sypać przez lewe ramię i się obracać w kółko trzy razy, albo wsadzić model na trzy zdrowaśki do pieca chlebowego. Pomoże tak samo. ;) Jest dobra chemia to trzeba z niej korzystać, a nie słuchać Harry'ego z Tybetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi