Skocz do zawartości

[RS] JS-2 [Tamiya, Aber][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Spokojnie wszystko ogarne, w tym momencie wolałem plasticzki

Zdjęcia są mega profesjonalne :P

MG5742jpg_swnrrpn.jpg

Świetnie się prezentuje .

Czy będzie to polski 434 z okresu operacji berlińskiej?

P.S.

CRT wiecznie żywe i przydatne .

Planuje zrobić Kołobrzeskiego ale na razie mam mało informacji i zdjęć

• 1 month later...
Rafał te uchwyty na wieży mogłeś "kawałkiem miedzi" zastąpić.Ja tak zrobiłem w swoim 1:48.Od razu to lepiej wygląda.Sry,że zaśmiecam Ci wątek swoją fotką.

IMG_1534-001_zpsdcoyf8lz.jpg

Ło, ale fajny !!!!!

Jak IS to bez błotników na przedzie !! Wtedy wyglada wyjatkowo groźnie !

• 2 weeks later...
Trochę Ci z nimi zeszło. Dużo masz jeszcze do zrobię nią czy już będziesz malował?

Kilka duperelków i malowanie. Niestety nie wiem kiedy będę miał warunki do malowania, to możę potrwać niestety

Kurcze, na chwile obecna iest sliczny. Model Tamki jest mocno udelikatniona wersja JS-a. Tak jak dlamnie to spawy , polaczenia form (odlewow) sa do poprawienia,

Troszkę szpachli na niego pójdzie szczególnie na wieże

He, he, a ja się boję ile na mojego ze Zvezdy pójdzie .

Kibicuję i podglądam, wszystkie Twoje prace bardzo mi się podobają i ten IS-2 na pewno też będzie super .

W Polskim inne gąsienice, na każdym ogniwie ząb i klakson nie jestem pewien czy nie był z prawej. Ja też zostawiłem w swoim te gąsienice, ale na zdjęciach nigdzie nie widziałem z takimi.

He, he, a ja się boję ile na mojego ze Zvezdy pójdzie .

Kibicuję i podglądam, wszystkie Twoje prace bardzo mi się podobają i ten IS-2 na pewno też będzie super .

Na zvezde tona szpachli

Dzięki bardzo

W Polskim inne gąsienice, na każdym ogniwie ząb i klakson nie jestem pewien czy nie był z prawej. Ja też zostawiłem w swoim te gąsienice, ale na zdjęciach nigdzie nie widziałem z takimi.

Nie przesadzajmy, kasa jest ograniczona i nie mam zamiaru znowu kupować friuli

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Po półtorarocznej przerwie z malowaniem nareszcie postanowiłem się zebrać w sobie przygotować miejsce i maznąć chama :P

Faktura na wieży i korpusie zrobiona za pomocą szpachli tamiya i rozpuszczalnika nitro. Podkład do chaos black.

JS-2-Tami_ahxrnxn.jpg

JS-2-Tami_ahxrnxe.jpg

... a tutaj moje profesjonalne miejsce do robienia zdjęć

JS-2-Tami_ahxrnxw.jpg

Świetnie, że wróciłeś do relacji z budowy .

Fakturka odlewów jak dla mnie rewelacja .

Możesz kilka słów napisac, jak ją uzyskałeś?.

Ja aktualnie też walczę z JS-2, tyle, że ze Zvezdy.

Nitro zapodaję, ale po nim powstaje u mnie bardziej faktura płyty walcowanej ( używam nitro firmy Dragon - tej polskiej ).

A szpachla Tamki White Putty bardzo szybko zasycha i nie daje zbytnio możliwości na tworzenie faktury ( próbuję dodawac zmywacza Wamodu, trochę wydłuża czas, ale to dalej jakby nie to ).

Witaj i dzięki bardzo za doping

Co do faktury, bardzo prosty sposób:

- obcinasz duży pędzel płaski do połowy tak aby włosie było twarde

- sowicie (od serca) nakładasz pędzlem rozpuszczalnik na ściankę i zaczynasz wertykalnie uderzać oczywiście pędzlem w model, aż poczujesz że nitro zaczyna wysychać

- lekko przecierasz papierem ściernym

- następnie na pędzel nakładasz szpachle, rozprowadzasz po płycie i znowu uderzasz (jeśli za szybko zasycha skropl ściane rozpuszczalnikiem)

- powtarzasz czynność aż efekt będzie zadowalający

- na koniec znowu przecierasz lekko papierem ściernym i gotowe

Witaj i dzięki bardzo za doping

Co do faktury, bardzo prosty sposób:

- obcinasz duży pędzel płaski do połowy tak aby włosie było twarde

- sowicie (od serca) nakładasz pędzlem rozpuszczalnik na ściankę i zaczynasz wertykalnie uderzać oczywiście pędzlem w model, aż poczujesz że nitro zaczyna wysychać

- lekko przecierasz papierem ściernym

- następnie na pędzel nakładasz szpachle, rozprowadzasz po płycie i znowu uderzasz (jeśli za szybko zasycha skropl ściane rozpuszczalnikiem)

- powtarzasz czynność aż efekt będzie zadowalający

- na koniec znowu przecierasz lekko papierem ściernym i gotowe

Dziękuję za odpowiedź .

Kurcze, podobnie właśnie robię ale, albo mam nitro do bani, albo Zvezda dodała jakiegoś chromu lub molibdenu do swojego platiku ( zauważyłem, że od wewnątrz przykładowo wanny, plastik łatwiej się, poddaje niż zewnętrzna scianki ).

Nic, to powalczę jeszcze i popróbuję jeszcze szpachli Vallejo plastic - wolniej schnie, może pozwoli uzyskać fakturę podobną do Twojej.

A po co po nitro lecisz jeszcze ze szpachlą? Samo nitro nie starcza?

Właśnie tylko po nitro, na plastiku Zvezdy raczej faktura płyty walcowanej bardziej mi powstaje. Może plastik Tamki jest bardziej podatny, popróbuję.