Marudek Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam, Dzięki za doping i sugestie. Szparunki na baku to jedna kalka wydrukowana już z odpowiednimi zaokrągleniami, bo nie chciałem giąć prostego paska ryzykując kanciaste załamania. Czarne części poszły wczoraj do kreta i tym razem będę malował aero. Zrobię kilka prób z różnymi czarnymi i lakierami jakie mam, wybiorę najlepszy efekt i psiknę części na nowo. A wczoraj złożyłem silnik i dla uciechy zmontowałem przednią lampę. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Krótko i na temat: PKP Zazdroszczę skali i możliwości detailing'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Jest moc, gdyby się komuś skopał motocykl śmiało może podpatrywać jak się części samemu dorabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Dobór kolorów piękny. Działaj z czernią - szkoda by było niweczyć odbiór Twojej pracy przez kiepską czarna farbę Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Witam Panowie! Bardzo dziękuję za doping. Działam dalej a efekty pokażę wkrótce. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Witam wszystkich, Ostatnio bawiłem się siedzeniem, bo to "spudła" nie bardzo mi się podobało: Tak wyglądało w trakcie prac: A tak na koniec: Skleiłem też kilka drobiazgów. Nie mogłem tylko darować tego zacisku na skrzynce akumulatora, więc zrobiłem go od nowa. Po kąpieli w krecie zbiorniki psiknąłem farbą Tamiya X-1: A po wyschnięciu - wypolerowałem: Efekt wciąż nie powala na kolana, ale jeste trochę lepiej niż było. Za to w następnym modelu w którym będzie czarny połysk - zastosuję farby i lakiery Gravity. Głodny Triumphu zacząłem składać model do kupy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Od początku śledzę relację i podziwiam Twój kunszt To co robisz z tym modelem zasługuje na wielki szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Dzięki Tornado! Miło mi słyszeć, że tu zaglądałeś, a twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna . Triumph pewnie będzie lepszy niż był kiedy go dostałem, ale mój kolejny Anglik będzie jeszcze lepszy. Zbieram materiały do Morgana Super Sport Beattleback, którego zamierzam zbudować od podstaw w 1/9. To będzie coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 No to będziesz miał we mnie wiernego widza Sam od dawna przymierzam się do budowy Morgana Tree Wheelers w 1/24 w jego najnowszej odsłonie. Ty masz o tyle prościej że jedna z firm wypuściła trójkołowca w skali 1/16 - model dostępny tylko na rynku wtórnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Witaj, Obserwuję modele Morgana na Ebayu, ale dostępny jest tylko Barrelback i to w nieciekawej skali (łatwa do przeliczenia na 1/8, ale ja chcę mieć kolekcję w 1/9 więc na razie rozrysowuję sobie części w CAD z dostępnych rysunków). Jednak do tego czasu zrobię sobie coś z naszego podwórka - Gila. I pewnie będę sobie tak przeplatał konstrukcje wschodnie na przemian z zachodnimi. A ten nowy Morgan może też kiedyś zagości w mojej kolekcji (jako jedyny współczesny "motocykl"). Podoba mi się ten w malowaniu RAF . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 O tak, malowanie RAFu jest świetne - zwłaszcza z przestrzelinami na tyle Byłbyś w stanie rozrysować silnik z tego nowego morgana 3W ? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Hej Messer, Zobaczymy jak mi to pójdzie przy rysowaniu Matchlessa do najbliższego projektu Morgana. Ale jeśli po zbudowaniu Beattlebacka będzie się czym pochwalić, to zamierzam się skontaktować z producentem i może nie będę musiał nic rysować... Ale to kwestia dalszej przyszłości, bo kolejka na mój warsztat jest długa i wciąż się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Witam, Krótka przerwa w relacji była spowodowana żmudnym przygotowaniem części a nie bezczynnścią . Aktualnie motór stoi na klockach więc muszęmu zrobić kółka. Ci z Was którzy widzieli moje motorki w 1/72 wiedzą, że mam fioła na punkcie szprych i ich odwzorowania zgodnie ze skalą. Niestety szprychy wykonane wtryskiem nie wyglądają najlepiej. Poniżej kilka zdjęć z prac nad szprychowaniem "po mojemu". W międzyczasie wytrawiłem sobie trochę blaszek. Między innymi napis na zbiornik paliwa. Wiem, że nie jest idealny, ale ręcznie bym tego tak nie wydziergał... I na koniec rebus dotyczący charakterystycznego elementu podstawki. Kto zgadnie co to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Ponieważ swoim wpisem na temat wierności odwzorowania szprych spowodowałeś, że przyjrzałem im się dokładniej, więc znalazłem dość istotny błąd. Jeśli szprycha idzie pod kątem do obręczy to i wystająca z obręczy nakrętka musi być pod tym samym kątem. Innymi słowy szprycha i jej nakrętka muszą być w linii prostej. A poza tym budzisz mój niekłamany podziw drobiazgowością roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Miazga. Koła jak prawdziwe. Skąd masz nakrętki na szprychy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Dzięki Marak za uwagę - wychodzi moja niewiedza dotycząca jednośladów... Otwory wierciłem po linii promienia obręczy i potem doginałem szprychy. Niestety nie poprawię już tego w tym modelu (tylne koło zacząłem robić podobnie). Ale obiecuję, że zwrócę na to uwagę w swoim kolejnym jednośladzie. Jeszcze raz bardzo dziękuję Hej karambolis8 - te nakrętki to igła 0,7 mm cięta na odcinki 2,5 mm, które potem fazowałem z jednej strony papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 12 Maja 2016 Ja nie będę odbierał Kolegom zabawy ;) w zgadywance... Zaglądam dalej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 No właśnie zapomniałem w regulaminie rebusa dopisać, że pomysłodawca nie może brać udziału. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w dobraniu tego ciekawego akcentu podstawki. Wpadłem jeszcze na pomysł, żeby motór przypiąć do tej dużej czerwonej rzeczy łańcuchem to powinno usprawiedliwić jej obecność na podstawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 No właśnie zapomniałem w regulaminie rebusa dopisać, że pomysłodawca nie może brać udziału. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w dobraniu tego ciekawego akcentu podstawki. Wpadłem jeszcze na pomysł, żeby motór przypiąć do tej dużej czerwonej rzeczy łańcuchem to powinno usprawiedliwić jej obecność na podstawce Hydrant jakiś planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Hej Coppercat - blisko ale to będzie trochę większe od hydrantu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Z fotki ciężko ocenić skalę Jeżeli nie hydrant, to pewnie budka telefoniczna. Taka angielska, czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Jak mniemam zapewne będzie to skrzynka na listy a kółeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Coppercat - bardzo blisko! Tornado - strzał w dziesiątkę! Docelowo motór ma być "przycumowany" do czegoś takiego: A postępy nad budową skrzynki typu Penfold wyglądają następująco: P.S. Nie myślałem, ze tak szybko to rozgryziecie - szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 A szprychy z czego zrobiłeś ? Jak naciągałeś oponę to nie obawiałeś się zwichrowania felgi ? Pytam, bo też się zabrałem za tę cywilną wersję i czerpię natchnienie z Twojego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Maja 2016 Autor Share Napisano 13 Maja 2016 Witaj Pires, Bardzo mi miło, że ten mój ulepek może kogoś zainspirować. Cieszę się też, że planujesz budowę cywilnego motocykla innego niż ścigacze w 1/12 "super:. A teraz do rzeczy: szprychy zrobione są ze struny gitarowej PL0014, a próbę nałożenia opony na felgę przeprowadziłem jeszcze przed wycięciem plastikowych szprych. W moim poprzednim modelu w tej skali SHL M04 w skali 1:9 na podstawie wycinanki Modelik obie połówki felgi szprychowałem oddzielnie i skleiłem dopiero na oponie. Niestety to był błąd, bo miejscami felga się rozkleiła i widać szczelinę. W tym modelu nie chciałem tego błędu powtarzać więc oponę nakładałem na gotowe koło podobnie jak to się robi w prawdziwym motorze, albo rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi