Skocz do zawartości

Cromwell Mk.IV + US Paratroopers (101st)

MichalZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w kolejnym warsztacie zajmować się będę wiekowym już modele Tamiya mianowicie Cromwell-em ,

DSC_0001_zpsk7blegzh.jpg

Do model dodam tylko takie dwa gadżety

DSC_0003_zpsdriwwzqa.jpg

oraz zestaw figur ,nowy wyrób firmy Master Box czyli

13254_rn_zpsbxa7faup.jpg

zestaw dedykowany jest ogólnie pod sherman-a ale myślę że po kilku przeróbkach na cromwell-a też siądą ;)

To co już udało się zbudować przy cromwell-u

DSC_0004_zpseae4hvia.jpg

DSC_0005_zpsg75o0wz3.jpg

DSC_0006_zpszrwflnth.jpg

Pozdrawiam

Pierwsze sprawozdanie ..

DSC_0007_zpsfuibd05w.jpg

DSC_0008_zpsfik8bvg3.jpg

DSC_0009_zpsxbvhisqk.jpg

DSC_0011_zpspxfij6sm.jpg

DSC_0012_zpscfgzqxct.jpg

DSC_0013_zpssypwg8vi.jpg

DSC_0014_zpsvzwetrys.jpg

DSC_0016_zpsl6pwmlqf.jpg

DSC_0017_zpskph1hygx.jpg

DSC_0019_zps6t4urscn.jpg

DSC_0020_zpswrbymklp.jpg

Ukompletowałem całe nadwozie, dałem również fototrawione zapięcia na osprzęt, w sumie więcej mu nie trzeba w tej części modelu, resztę zestawu metali użyję prawdopodobnie na innym cromwell-u lub centaurze

Pozdrawiam

Znowu zapowiada się ekspresowy warsztat.

Już się nie zapowiada. Już jest

Jeszcze nie, po za modelem jest jeszcze 9 figur i podstawka do zrobienia,to nie pójdzie tak szybko ;)

A więc co do pomysłu ... ,będę próbował w jakimś stopniu odtworzyć coś napodobie sceny

z znanego serialu produkcji HBO "Kompania Braci" ,

scenka będzie osadzona w tematyce operacji Market Garden , najpierw zdjęcie oryginalne

U.S%20101st%20Screaming%20Eagles%20Paratroopers%20hitch%20a%20ride%20on%20a%20Irish%20Guards%20Cromwell%20tank.%20Operation%20Market%20garden%20-%20Holland_zpspjyrzuxh.jpg

Oraz ujęcia z filmu

bnb1_zpsjddgaedd.png

bnb2_zpsgrwbodow.png

Beznbsptytuu_zps7xjuxdv6.png

Niestety takich samych pozycji żołnierzy jak na filmie się nie uzyska z tego zestawu ale...będzie to "coś w myśl tego" ;)

I to co udało się zbudować dziś rano, prace rozpocząłem od kompletowania wieży Cromwell-a ;)

DSC_0021_zpsena6nevh.jpg

DSC_0022_zpsxpqdq586.jpg

DSC_0023_zpszotbphcp.jpg

DSC_0024_zps79nqn2qb.jpg

DSC_0026_zpswutjxfcm.jpg

DSC_0027_zpsd2cnyiv2.jpg

Oraz tu już model kompletny

DSC_0028_zpshus9mfg5.jpg

DSC_0029_zpsccvzozz4.jpg

DSC_0030_zps3jvo9onn.jpg

DSC_0031_zpsamybcexc.jpg

Pozdrawiam

Rozpocząłem składanie figur , zawartość pudełka

DSC_0001_zpsonwii51i.jpg

DSC_0002_zpsjlxpyk55.jpg

DSC_0003_zpstbmudvn2.jpg

Na początku poszedł pancerniak ..

DSC_0004_zpsfsegjcxl.jpg

DSC_0005_zpsy55zg0ux.jpg

Następnie zbudowałem jednego z spadachroniarzy ...

DSC_0006_zps8oyc5ujb.jpg

DSC_0007_zpschm4ixyg.jpg

I tu jeszcze jednego

DSC_0008_zpssiievd3z.jpg

Pozdrawiam

Wiem że to Tamiya ale i tak tempo dla mnie powalające. Od czasu założenia tego tematu zrobiłem chyba z dwa zatrzaski Aberowe i oczyściłem z plastikowych tyle samo narzędzi.

Dla mnie to jeden z najbrzydszych czołgów tej wojny, mimo to coraz bardziej kusi mnie ten model. Zastanawiam się tylko czy z Aberem dałbym radę go skończyć w tym życiu...

Wiem że to Tamiya ale i tak tempo dla mnie powalające. Od czasu założenia tego tematu zrobiłem chyba z dwa zatrzaski Aberowe i oczyściłem z plastikowych tyle samo narzędzi.

Dla mnie to jeden z najbrzydszych czołgów tej wojny, mimo to coraz bardziej kusi mnie ten model. Zastanawiam się tylko czy z Aberem dałbym radę go skończyć w tym życiu...

Ja nie jestem taki ekspresowy ale w najbliższym czasie (właśnie z Aberem i gąskami Hobby Boss) właśnie będę go robił.

Mnie tez ciekawi malowanie figurek. Master Box mile zaskakuje, a w tym wypadku też pozycje figurantów wyglądają ciekawie.

Przy Master Boxach jednak trzeba być czujnym w kwestii ekwipunku jaki jest sugerowany w zestawie, szczególnie w kitach amerykańskich, gdzie w zestawach amerykanów na europejski teatr działań pojawiały się akcesoria typowo z Pacyfiku np. pokrowce na manierkach. Bardzo nierówne są zestawy amerykanów z MB w kwestii poprawności doboru czy kompletności elementów ekwipunku.

W tym zestawie za to widzę braki w ekwipunku. Jako punkt odniesienia:

Dragon-6148-1-35-U-S-Army-Airborne-Operation-Varsity-1945-Plastic-Model-Kit-Free-Shipping.jpg

Polecam kupić fajny zestawik Tamiya: http://www.mojehobby.pl/products/U.S.-Infantry-Equipment-Set.html i uzupełnić manierki, bagnety u żołnierzy z M1 Garand (same Garandy można podmienić na te z tamki), saperki, granaty. Jeden spadochroniarz z tego co widzę, ma ładownicę do Colta M1911, natomiast samego Colta w kaburze nie widzę - można też to będzie uzupełnić z tego zestawu.

Po uzupełnieniu ekwipunek żołnierza też nie będzie kompletny, ale z pewnością mniej będą biły po oczach braki:)

16 - 18 Kwietnia ..... i sklejony "cały" model i figurki, czy Ty kolego sypiasz czasem ?

Pozdrawiam

Sypiam sypiam... średnio dziennie na modelarstwo poświęcam 3-4 godziny, pomimo modeli które buduje na forum dla własnej kolekcji buduje też na zamówienia, z racji pracy i szkoły po prostu musiałem znaleźć jakiś system by wykonywać modele szybko ale zarazem by nie cierpiały na detalach czy poziomie wykańczania a do perfekcji im jeszcze daleko ;) I dodatkowo w tym wypadku to jeszcze model z Tamiy.

Pozdrawiam

• 4 months later...

Po bardzo długiej przerwie kończę rozpoczęte tematy, powrót do zestawu Cromwell-a z spadakami ;) , model wstępnie otrzymał swe barwy oraz kalkomanie , malowanie Czarny Połysk-Nato Green-Nato Green + Dark Yellow- N.G,D.Y,White .

DSC_0584_zpsfcjdtivk.jpg

Pozdrawiam

Kolejne postępy prac przy modelu , rozpocząłem nakładanie washa oraz umalowałem szczegóły

DSC_0585_zpsdftsqpyk.jpg

DSC_0586_zpsfnn1mzyu.jpg

I po ściągnięciu washa ;)

DSC_0592_zps0tnxkhw9.jpg

DSC_0593_zpszgdysqty.jpg

DSC_0594_zpsqucgsqxh.jpg

DSC_0595_zpswviwo2lh.jpg

Szczerze powiedziawszy mam wielki problem z ustawieniem światła , na każdym zdjęciu różni się odcień .. :/

Pozdrawiam

Wieczorem jak zrobię gąsienice i będę mógł skleic górę z dołem to wykonam zdjęcia na jednolitym podkładzie, w sumie efekty te same tyle ze w naturze odcień bardziej zielony.

Pozdrawiam :.)