karambolis8 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Nad HUDem jeszcze pomyślę, bo rzeczywiście wygląda średnio. Gdzieś mi zaginęła ta folia do HUDów, którą mi wysłałeś :/ Tak to już bym dawno z niej zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 A tego to nie polecam, bo jak możesz sprawdzić w książce, przy wyłączonym zasilaniu HUD w F-16 jest zwykłym, przezroczystym kawałkiem plastiku. Jakiekolwiek barwienie go nie ma moim zdaniem sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Zasilanie będzie włączone ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 No to skoro tak, a folia zaginęła, to markerem sprawę załatwisz. A jak nie, to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Kawał dobrej, modelarskiej roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Witam. Miałem tydzień przerwy na wyjazd urlopowy i po powrocie zabieram się ostro do roboty. Przede mną już ostatnia prosta ;) Dzisiaj montowałem hamulce Edka. Kadłub już zamknąłem. Wnęki jeszcze nie dokończone, przed doklejeniem kolejnych elementów muszę ułożyć przewody. I na deser pilot. Poza głównym kolorem kadłubka i kasku, malowany Vallejo pędzlem. Na ciuchy zapuściłem jasny brązowy wash. Szkło na kasku to olejny błyszczący Humbrol. Przerobiłem też jedną dłoń na pięść z uniesionym kciukiem. Rurkę do maski zrobiłem z druta miedzianego owiniętego drutem ołowianym 0.2 Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Ten pilot ma kciuk jak mały Cygan nogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Niepotrzebnie zatkałeś dwie dziury przy silniku: Disclaimer: zdjęcie jest z naszych 52+, jeśli w 50 jest inaczej to uznajcie uwagę za niebyłą Pamiętaj też o przełożeniu pudełeczka z kokpitu na drugą stronę. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Dziurę przy hamulcu, tak jak wszystkie inne, zatkałem przede wszystkim po to, żeby przy malowaniu nie zadymić od wewnątrz owiewki. Ale dobrze wiedzieć, jak to wygląda w realu, następnym razem zatkam to inaczej. Tego czujnika na ramie nie będę przekładał. Mało czasu, a mam sporo innej roboty jeszcze. PS. Ktoś wie do czego te rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 A dlaczego statecznik tylko na śrubach, a nie jest przyklejony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Przykleję po dopasowaniu i przyklejeniu ostatniego segmentu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam. Tak wygląda noga małego cygana w innych ujęciach. Dyszę uważam za zakończoną. Tak wygląda w realu Wydziubałem nity Łopatki pociapałem po całości Engine Grime od MIGa, żeby nadać im trochę delikatnych przebarwień, a u nasady przybrudziłem cieniami Tamki, chyba oil stains. Pierścienie za łopatkami to super stainless gunze i jet exhaust model master. Nity potem zapuściłem olejnym steelem, a miejsca gdzie łopatki na siebie nachodzą przybrudziłem od taśmy cieniem tamki soot. Te cienie są trochę takie śmieszne, jak odbijają światło, to się tak jakby rozjaśniają. W drugim ujęciu wygladają zupełnie inaczej, a to tylko zmiana światła. Wydaje mi się, że taki efekt jest lepszy, niż pociągnąć czarnym z aerografu. Dyszę w środku też jeszcze trochę dobrudziłem. Na razie spasowane na sucho. Przykleję jak już model będzie gotowy, żeby niepotrzebnie nie maskować. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Podoba mi się ta dysza. Jak udało Ci się tak równo zrobić te nity na obwodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Nitowadłem od taśmy liniowej ;) Ale idealnie równo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Witam. Doklejałem dzisiaj odgromniki Mastera. Strasznie to maleńkie i trochę się tego obawiałem, ale ostatecznie praca była przyjemna i przy pomocy prostych narzędzi szybko poszło. Po zeszlifowaniu plastikowego odgromnika wystarczy wytrasować rylcem olfy rowek, kropelka CA i gotowe. Odwrotnie było z kablowaniem wnęk podwozia i goleni. Myślałem, że pójdzie szybko i przyjemnie, a spędziłem nad tym porządne kilka godzin i efekt taki sobie. Posiłkowałem się Modern Viper Guide i walkaroundami z internetu, żeby choć trochę było to podobne do oryginału. Dałem radę odtworzyć tylko 10% tego spagetti Na koniec dzisiejszej aktualizacji ACMI pod. Na Red Flag każdy F-16 ma taki wynalazek podwieszony Air Combat Maneuvering Instrumentation (ACMI) to system, który służy do zbierania i zapisywania danych podczas lotu. Wykorzystuje się je podczas treningu walki w powietrzu. System składa się z 4 komponentów, z czego tylko jeden montuje się na samolocie. Działa to tak: Każdy samolot przenosi własny zasobnik, który przekazuje do wieży prędkość, kierunek, pozycję, którą ustala za pomocą GPSa, oraz inne dane. Dowództwo w wieży ma wszystko jak na tacy Sam zasobnik nie ma zbyt skomplikowanej budowy i nie potrzeba wiele materiałów. Pozdrawiam, Adam PS. Dla zainteresowanych mapa wersji ACMI poda ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Okablowanie wyszło bardzo fajnie, nie wiem czemu Ci się nie podoba. Ten zasobnik tez świetnie wyszedł. Przydałby się opis jak go zrobiłeś, bo widzę że chyba głowicę to jakoś wytoczyłeś? A te 3 zgrubienia na korpusie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Przede wszystkim za mało tych kabelków Głowicę wytoczyłem na proxxonie. 3 zgrubienia to paski polistyrenu 0.25. Przedni pręcik to igła, bo dojdzie jeszcze ostatni segment o mniejszej średnicy, nie malowany. Pod bocznymi pręcikami są małe kwadraty z polistyrenu 0.13. Do tego parę nitów na oślep ;) Cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Ostatnia aktualizacja przed malowaniem. Oczka w Sniperze wybite grubą igłą z opalizujących zwierzątek pokazywanych parę postów wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 No to teraz najfajniejsze. Pokazuj krok po kroku jak malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Najfajniejsze i chyba najtrudniejsze. Będę pokazywał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Pierwsze malowanki. Surfacer C008 Pierwsze marmurki rozjaśnionymi kolorami bazowymi z domieszką metalizera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Ciekawie to wygląda. Ten C008 to jednak proszenie się o kłopoty jak będziesz zdejmował maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Będę maskował osłabioną taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam. Zbiorniki. Na wielu zdjęciach widać obite czubki i poszczególne segmenty w różnych kolorach, tak jak poniżej. Spróbowałem to odtworzyć. Pylony Kolejny etap malowania. Póki co jest trochę nudno, będzie jeszcze sporo cieniowania i ten śmieszny efekt się wygasi. Ciężko na zdjęciu uchwycić metaliczny poblask. Może w dzień w świetle słonecznym będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Coraz bardziej podoba mi się ten kamuflaż. Tylko żebyś nie zgasił tego srebrzenia zbyt mocno. Czy na czubkach zbiorników jest zinc chromate/interior green czy to jakiś żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi