Mikele Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych W letnim konkursie postanowiłem wystartować z modelem samolotu prosto z Afryki - żeby nie było wątpliwości, że słonce, ciepełko, te sprawy Zestaw GWH, z pomyloną przez producenta górą kadłuba pozwala wykonać bez stresu wersję 9.13, choć pierwotne jego przeznaczenie miało być zupełnie inne. Model, oprócz części zestawowych zostanie wzbogacony zywiczne dysze wylotowe z Eduarda, OCP z Quickboost i wyrzutnie npr z Eduarda - z tym uzbrojeniem sudańskie MiGi-29 często są fotografowane, a jak nie z samymi wyrzutniami, to z belkami podwieszeń do nich. Kalkomanie, tradycyjnie, zamawiałem u Pepsi Adama - polecam wszystkim, bo dobre In-box: Model wykonany będzie w konfiguracji do startu, z zamkniętymi osłonami wlotów powietrza, otwartymi górnymi wlotami i otwartą mechanizacją skrzydła - z operatorem drążka sterowego w kokpicie ;) A jako że na przedłużeniu pasa na kierunku 04 w Bazie Wadi Sayydina, w której stacjonują dwudzieste dziewiąte jest nawierzchnia z płyt betonowych to na podstawkę wykorzystam płyty PAG z ICMu. I póki co to tyle, cocojumbo i do przodu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Powodzenia Czemu nie wziąłeś pitota z Mastera? Kruchy żywiczny to chyba proszenie się o kłopot ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 No risk, no fun Jak mi się oba połamią to posypię głowę popiołem i kupię metalową ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Trochę malowanek. Połysk na zagłówku zniknie po satynowym wreniksie, a ten po malowaniu detali i washu. Pilota jeszcze nie widać, bo postać dopiero czeka na odblokowanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Michał kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Musze przyznać, że choć sam model to nie mój zakres zainteresowań, ale to co widać na zdjęciach robi wrażenie - GWH wychuchał wszelkie detale mistrzowsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Będziesz starał się oddać wyplowiałą powieszchnie, spaloną afrykańskim słońcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Smoker baby!. Będę zaglądał. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Kciuk do góry za 29. A dwa za wersję inną niż polską! Na polonika przyjdzie jeszcze czas ;) Będziesz starał się oddać wyplowiałą powieszchnie, spaloną afrykańskim słońcem? W granicach wiarygodności oczywiście No chyba, że mnie poniesie Smoker baby!. Będę zaglądał. Powodzenia w budowie Diesel musi kopcić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Pilot z jakiej firmy? Żywica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Przyznam że pomysł ciekawy ;] Też czekam na przesyłkę od Pepsi Adama i może z czymś wystartuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 @karambolis8 - Pilot to przeszczep z F-16 Tamiyi. Trochę trzeba papierem ściernym detali pozmieniać, przykleić pasy z K-36DM i będzie git. @jonathan - Startuj, startuj, czasu dużo jeszcze. Dziś skromnie. Przednia goleń z dorobionymi przewodami hamulcowymi, hydrauliką do mechanizmu sterowania przednim kółkiem i przewodem do reflektora. Detal naprawdę łapie za serduszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 W znacznej części warsztatów z tym modelem na różnych forach internetowych ludzie skarżą się na spasowanie modelu. Co prawda trochę trzeba poukładać wklejane części w ich docelowym miejscu, ale ogólnie nie jest źle. Może to zasługa tego, że mój egzemplarz to jeden z pierwszych wypustów, więc oprócz pomylonej góry kadłuba, która stała się przyczynkiem do tego modelu mam też w pakiecie mniej szpachlowania Przy górnych chwytach powietrza Extra Thin Cement załatwił sprawę. Szpachli nie trzeba w ogóle. Przypomnę tylko, że model będzie w konfiguracji do startu, dlatego chwyty otwarte, żadna wpadka. Gondole silników to najbardziej problematyczny element modelu. Ja także będę miał trochę szpachlowania i poprawiania kształtu, ale i tak wszystko jest w granicach przyzwoitości. Płyty zasłaniające główne wloty powietrza będą zamknięte, więc ślady po wpychaczach form usunę tylko w granicach widoczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Golenie podwozia wraz z kołami po malunkach i częściowym washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Ale fajnie wyglądają . Te koła to zestawowe czy żywiczne ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Zestawowe. Żywiczne z Tally Ho wyglądają gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Balans bieli zaszalał. Kolor to Gunze C135. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Pilot gotowy. Kombinezon i hełm w regulaminowych kolorach, pasy z blaszki Eduarda do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Jakiś renesans figurek pilotów ;) W Jastrzębiu C dałem pilota, w konkursowym też zamierzam dać. Jak nie ma jakiejś poważnej waloryzacji do kokpitu, myślę, że to bardzo dobra opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Po to malowałem. ;) Już zalane półpłynną szpachlą Gunze i schnie. Na łączeniu połówek wlotów powietrza też lokalnie poprawki, ale nie bardzo było co fotografować Jak nie ma jakiejś poważnej waloryzacji do kokpitu, myślę, że to bardzo dobra opcja. U mnie koncepcja jest zgoła odmienna. Blachy i żywiczny fotel leżą i czekają na drugi model, ten z założenia ma być "w ruchu", więc operator drąga jest nieodzowny. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ale helm szofer ma chyba zdobyczny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 No charakterystyczny hełm rosyjskich lotników to to nie jest, ale podobny do THL-5c. NIe jest nieprawdopodobne, żeby taki hełm znajdował się gdzieś na czarnym lądzie http://myvimu.com/exhibit/54685403-helm-lotniczy-thl-5c A podobny do zdobycznych, bo figurant z F-16 Tamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Jakiś renesans figurek pilotów ;) ... Żebyś wiedział - do Prowa też załogantów włożyłem : Jakieś "przecierki" w kabince i na fotelu będziesz jeszcze robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Maja 2016 Autor Share Napisano 13 Maja 2016 Jakieś "przecierki" w kabince i na fotelu będziesz jeszcze robił? Tak tak, pulpit z bezpiecznikami jeszcze cały do wymalowania, kilka przewodów do położenia i ogólne upodabnianie kabiny do rzeczywistości. ;) Tymczasem powstały wnęki podwozia. Trochę przeróbek, trochę dodatków własnych. Zamki podwozia we wnękach głównych i widełki mechanizmu zamykania luku podwozia przedniego trochę rzeźbiłem. Producent przewidział te elementy jako prostopadłościenne płytki, kilka ruchów skalpelem i wyglądają mniej więcej jak haki ;) W luku prawym podwozia głównego z kolei znajduje się króciec centralnego tankowania samolotu, więc wypadało dorobić widoczne tam przewody paliwowe. Wash we wnękach to jak zwykle akrylowy "Dark Dirt" z Promodeller. Moim zdaniem naprawdę nieźle udaje kurz i brud nagromadzony w zakamarkach. ps. Ze spasowaniem modelu rzeczywiście są jaja. W ramkach obiecuje więcej niż może dać Ale tragedii nie ma, do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi