gumowy01 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam Długo myślałem z jaką pracą wystartować w konkursie. W końcu wybór padł na dwa pojazdy jeden w dioramach i jeden w pojazdach wojskowych. W dioramach pragnę zaprezentować scenkę z ciekawym pojazdem a mianowicie Selbstfahrlafette auf Fahrgestell VOMAG 7 or 660 mit 8,8 cm Flak. Model miałem w planie na ten rok, musiałem jedynie poszukać do niego "inspiracji" letniej. Przeglądając internet natrafiłem na zdjęcia tego pojazdu z 1 Abteilung, 42 Flak Regiment stacjonującego od 22 czerwca 1941r w Krakowie i to było to. Scena pędzie sielankowa, taki relaks załogi jednego pojazdu w letnim Krakowskim słoneczku (jeszcze nie było smogu ) Pojazd jaki zamierzam wykorzystać to produkt firmy Roden nr kat 727. Całkiem niezły wypust, sporym mankamentem tego zestawu jest duża ilość jam skurczowych i śladów po wypychaczach, występujących niestety w mało sympatycznych miejscach. Co ciekawe schemat malowania i kalkomania pozwala na wykonanie pojazdu z wybranej jednostki. Jako dodatki pragnę wykorzystać koła żywiczne do tego pojazdu z firmy MarS. Reszta detali zostanie wykonana od podstaw, a teraz Inbox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Fajny nietypowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Noo Artku już się nie mogę doczekać VOMAG'a w Twoim wykonaniu Będę wiernie kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Szkoda że Magacha mam mocno rozgrzebanego bo jego bym dał na warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Ten brzydal ma w sobie coś co przyciąga wzrok. A Fort Mojielska to chyba nie te ruiny pod Rondem Mogilskim? Kształt cokolwiek inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Tak to ten fort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Wczoraj miałem zaproponować Ci żebyś wystartował w dioramach i pojazdach. No i proszę jesteś w konkursie.Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Tak sobie pomyślałem że będzie fajna zabawa i co ważniejsze upływający czas będzie fajną mobilizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 W dobry towarzystwie jest zawsze świetna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Ale machina !!!! Będzie się działo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Mam tego Vomaga:) Kibicuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Może myć fajna diorama I to jeszcze w mojej ulubionej skali, która w tym konkursie nie jest powszechna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Mam tego Vomaga:) No ba.. warto go mieć bo nawet nieźle spasowany i trzyma wymiar Poza tym cieszy że Roden wypuszcza sporo niszowych pojazdów w 72 bo gąsiennicowych to na rynku zatrzęsienie gumowy01 ja to mam dwa pytania: 1) planujesz jeszcze jakieś extra dodatki jak metalową lufkę czy blaszki (te z NH) ? 2) figuranci jacy będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 KW-2 wygrał go w konkursie zimowym:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 gumowy01 ja to mam dwa pytania: 1) planujesz jeszcze jakieś extra dodatki jak metalową lufkę czy blaszki (te z NH) ? 2) figuranci jacy będą? Blaszkę z NH miałem w łapkach w Moson, zrezygnowałem jednak z jej zakupu, nie wnosiła za wiele do tego zestawu. Brakujące detale dorobię we własnym zakresie. Nad lufą się zastanawiam. Prawdę mówiąc nie wiem kto takową robi. Figurki oczywiście będą coś z tego zestawu http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=834 Przez cały czas zastanawiam się nad drugim pojazdem do planowanej scenki, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 ...Nad lufą się zastanawiam. Prawdę mówiąc nie wiem kto takową robi Takich "golasów" chyba nie ma, ale z tego co wiem kiedyś Aber wypuścił w tej skali lufki do Tygrysów ze sprytnie odczepianym hamulcem - można było łatwo zrobić klasyka by była nawiercona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 No właśnie, chyba popracuję nad zestawową, a jak będzie bardzo tragicznie, mam jeszcze zestaw Flaka ze Zvezdy. Na razie wyczyściłem ramę z tylnym i przednim mostem i bawię się z silnikiem i komorą silnikową, jak się uda to dzisiaj lub jutro pierwsze fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 ...jak będzie bardzo tragicznie, mam jeszcze zestaw Flaka ze Zvezdy... Zvezda niezła, choć z tego co pamiętam jest trochę do szlifowania szwów, no i figuranci są (chociaż do twojej dioramki w relaxacyjnych klimatach średnio pasujący) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Super pojazd ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Robiłem tego Vomaga od Rodena. Może z mojego wątku warsztatowego coś wyciśniesz dla siebie. viewtopic.php?f=90&t=45256 Pamiętam, że miałem dość duży problem, żeby znaleźć jakąkolwiek dokumentację. W zasadzie żaden pojazd nie zachował się. Dośc pomocna okazała się galeria Pedro Andrada, który zrobił ten pojazd w skali 1:35 http://www.missing-lynx.com/gallery/german/vomag.htm Sam zestaw Rodena jest mocno uproszczony, kiepsko spasowany no i generalnie nie wspominam tego zestawu za przyjemnie. NH Detail wydał do tego zestawu fototrawionki. Martola ma je w swojej ofercie: http://www.martola.com.pl/pl142/produkty56456/vomag_7_or_660_with_8_8_cm_flak Z tym, że od razu mówię, że siateczki na barierki lepiej dokupić od Abera. W NH Detail siatka ma za duże oczka i nie jest odpowiedniej gęstości. O zestawowej siateczce słowem nie wspomnę. Jeżeli będzie Cię to interesowało to mogę w domu sprawdzić z jakiego zestawu Abera ja skorzystałem. Flak od Zvezdy dużo lepszy niż zestawowy + są figsy. Aluminiową lufę można dokupić od Armo w Jadarze, proszę: http://www.jadarhobby.pl/armo-72715-172-metalowa-lufa-do-88mm-flak-18-hasegawa-p-1051.html Ciągle obiecuję sobie wrócić do tego pojazdu ale jakoś pojawiają się ciekawsze tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Zestaw jak pisałem wcześniej nie jest zły. Powiadasz że ma mało detali, pozwól że się nie zgodzę z taką opinią, jak na zestaw wtryskowy w tej skali jest bardzo dobrze zdetalowany, nie odbiega pod tym względem od innych producentów, a niektórych bije na głowę. Zbudowany prosto z pudła będzie stanowił ozdobę kolekcji. Faktycznym dużym mankamentem zestawu jest cała masa śladów po wypychaczach i jam skurczowych, co ważniejsze występujących z niefortunnych miejscach. Co do blaszki z NH to już pisałem że miałem go w łapkach jednak zrezygnowałem z jego zakupu gdyż moim skromnym zdaniem nie wnosił za wiele do pojazdu. Siateczkę z Abera mam i miałem ją zastosować. Czekam jeszcze na płytkę ryflowaną na podłogę. Na razie walczę z przedziałem silnikowym i silnikiem, pierwsze zdjęcia zdjęcia niebawem, albowiem walczę na przemian z tym pojazdem oraz Fordem F-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Robiłem tego Vomaga od Rodena..... ciągle obiecuję sobie wrócić do tego pojazdu Super pamiętamy, pamiętamy.... warsztat mistrzowski (ten teciak też) i szkoda by go było porzucać ...miałem dość duży problem, żeby znaleźć jakąkolwiek dokumentację. W zasadzie żaden pojazd nie zachował się. Też kiedyś dużo za nim grzebałem. Myślę, że wszystko przez to, iż nie wyprodukowali ich zbyt wiele - wbrew pozorom taki dość improwizowany zestaw "autobusowy" nie był zbyt mobilny i z tego co pamiętam wykorzystywano go głównie stacjonarnie do obrony plot strategicznych nieruchomości Natomiast w polu dużo bardzie sprawdzała się platforma w oparciu o wózki np. Sd.Ah.202 Sam zestaw Rodena jest mocno uproszczony, kiepsko spasowany no i generalnie nie wspominam tego zestawu za przyjemnie. Zestaw jak pisałem wcześniej nie jest zły. Powiadasz że ma mało detali, pozwól że się nie zgodzę z taką opinią, jak na zestaw wtryskowy w tej skali jest bardzo dobrze zdetalowany Jeśli można wtrącić swoje trzy grosze... jeśli chodzi o Rodena w tej skali to model jest super zrobiony. Kleiłem ich dwa "kołowce" Sd.Kfz.231 i bodajże Sd.Kfz.263 i było dużo gorzej (głównie pod kątem spasowania i geometrii) EDIT: gumowy01 & Panzer Machine - z innej beczki... mam chyba 2 czy 3 fotki tego pojazdu gdzie na 88ce jest zamontowana maska. Zastanawiałem się czy to może jakaś samoróbka czy może wymienili już w czasie walk działo na inne (takie z osłoną). Jakbyście coś na ten temat wygrzebali podczas swoich prac to byłbym wdzięczny za info - ja nie znalazłem żadnych konkretów Byłbym zapomniał - Panzer Machine - dzięki za namiary na lufki... jakoś mi się zapomniało o Jadarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Sam zestaw Rodena jest mocno uproszczony, kiepsko spasowany no i generalnie nie wspominam tego zestawu za przyjemnie. Zestaw jak pisałem wcześniej nie jest zły. Powiadasz że ma mało detali, pozwól że się nie zgodzę z taką opinią, jak na zestaw wtryskowy w tej skali jest bardzo dobrze zdetalowany Jeśli można wtrącić swoje trzy grosze... jeśli chodzi o Rodena w tej skali to model jest super zrobiony. Kleiłem ich dwa "kołowce" Sd.Kfz.231 i bodajże Sd.Kfz.263 i było dużo gorzej (głównie pod kątem spasowania i geometrii) Kleiłem kilka modeli w 72ójce i nadal podtrzymuję swoje zdanie na temat Rodena A może jestem za bardzo wymagający :P ehehe Byłbym zapomniał - Panzer Machine - dzięki za namiary na lufki... jakoś mi się zapomniało o Jadarze Jeszcze są kółeczka od CMK, o których zapomniałem we wcześniejszym poście napisać. gumowy01 & Panzer Machine - z innej beczki... mam chyba 2 czy 3 fotki tego pojazdu gdzie na 88ce jest zamontowana maska. Zastanawiałem się czy to może jakaś samoróbka czy może wymienili już w czasie walk działo na inne (takie z osłoną). Jakbyście coś na ten temat wygrzebali podczas swoich prac to byłbym wdzięczny za info - ja nie znalazłem żadnych konkretów Wątpie żebym pomógł ale czy możesz wrzucić te foteczki na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 ...czy możesz wrzucić te foteczki na forum? Okazało się że mam 4 takie fotki z maskami na działach (jak widać są to osłony z tej późniejszej serii produkcyjnej) Więc tak - jedna z pojazdem "kompletnym": Te pozostałe trzy są z walk o Budapeszt - niestety same wraki ale jak wiadomo walki były zażarte... Ta ostatnia fotka to nie jestem pewny na 100% czy to jest Vomag ale wszystko na to wskazuje ------------ gumowy01 - jeśli uznasz to za zaśmiecanie warsztatu to sorry --> daj znać na PW - wywale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Gadajcie sobie Panowie do woli. Do modelarstwa mam w zasadzie luźne podejście bez spiny traktuję je jako hobby i dobrą zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi