Luke-83 Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Coś się ten temat posypał. Wszystkie post Atlisa zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 No niestety... Dlatego forum jest niestety słabym nośnikiem wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Grudnia 2016 Share Napisano 17 Grudnia 2016 Temat przetrzebiony i w sumie nieaktualny, bo zniknęły posty Atlisa, ale powiem że od kilku tygodni używam ten modelarski samogon Atlisa, czyli ATL (Atlis Leveling Thinner ) i muszę przyznać, że jak na razie nie widzę kompletnie żadnej różnicy pomiędzy nim a oryginałem. Farby rozcieńczone ATL zachowują się identycznie jak rozcieńczone MLT (Mr. Color Leveling Thinner), zapach jest ten sam, a co bardzo ważne - ALT świetnie nadaje się do czyszczenia aerografu. Jest bardzo tani, a skuteczność porównywalna z acetonem technicznym i Tool Cleanerem i co najważniejsze - jest zupełnie nieszkodliwy dla aerografu, w odróżnieniu od acetonu który nie zawsze jest polecany do tego celu. Na razie mam go jeszcze trochę, ale na pewno gdy mi się skończy zrobię sobie solidną porcję i będę używać zarówno do rozcieńczania farb, jak i czyszczenia aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Mam pytanie: jaki jest sens trzymać wątek w którym brakuje kluczowych postów? Tylko ciśnienie skacze... Z drugiej strony, temat arcyciekawy, więc może spróbujemy reanimować? Receptura ALT, jak mniemam, jest tajna, więc może zacznę od siebie, a że chemikiem nie jestem, to do analizy używam tylko własnego węchu i intuicji. Na pierwszy ogień mieszanka najbardziej prymitywna z możliwych: pół na pół izopropanolu i rozpuszczalnika celulozowego (plus zdziebko retardera Amsterdam). Zapach podobny - i o dziwo nawet śmiga z Gunze H. Jutro pomaluję jeszcze trochę dla pewności, bo jak na razie, nie czuję róznicy miedzy tym a oryginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Skład MLT (ALT) i X-20A o którym również była mowa nie są tajne i łatwo je znaleźć w Sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Atlis - witamy ponownie na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To tylko 5 składników. Jeśli autor się zgodzi to mogę je podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Tak jak powiedziałem, skład można łatwo znaleźć, naprzykład tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Ja pisałem o Twojej recepturze Atlis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Moja jest dokładnie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Punkt 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 A, szkoda czasu - oto specyfika z nazwami polskich produktów. Wszystko do kupienia w Polsce przez internet. Gdyby ktoś miał problemy ze znalezieniem to mam wszystkie potrzebne linki. Atlis Leveling Thinner: składniki na 100 ml specyfiku: 1. alkohol diacetonowy - 8 ml 2. alkohol izopropylowy - 28 ml 3. alkohol izobutylowy - 28 ml 4. izopropyloaceton - 28 ml 5. glikol butylowy - 8 ml Zmieszać i używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Po co w zasadzie bawisz się w takie mieszanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Możesz sprecyzować pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Nie lepiej po prostu kupić gotowy produkt? Jesteś osobą, która nie oszczędza na modelarstwie, dlatego mnie to dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Skoro mogę mieć LT lub TC za 10 zł zamiast za 60 zł za butelkę, to czemu nie? Zawsze wolałem kupić coś taniej niż drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 A, szkoda czasu - oto specyfika z nazwami polskich produktów.Wszystko do kupienia w Polsce przez internet. Gdyby ktoś miał problemy ze znalezieniem to mam wszystkie potrzebne linki. Atlis Leveling Thinner: składniki na 100 ml specyfiku: 1. alkohol diacetonowy - 8 ml 2. alkohol izopropylowy - 28 ml 3. alkohol izobutylowy - 28 ml 4. izopropyloaceton - 28 ml 5. glikol butylowy - 8 ml Zmieszać i używać. A możesz podać orientacyjny koszt per 1 litr lub 100ml? I tak gwoli ścisłości to jest odpowiednik tamiyowskiego Acrylic Thinner (biała nakrętka) czy Lacquer Thinner (żółta nakrętka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To odpowiednik Leveling Thinnera Gunze. Wychodzi ok. 100 zł za 3 litry preparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To odpowiednik Leveling Thinnera Gunze.To wiem, ale bardziej chodziło mi o to czy MLT to bardziej odpowiednik Acrylic Thinner czy Lacquer Thinner. Może źle sformułowałem pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2016 Ani Acrylic ani Lacquer. Gunze Leveing Thinner z niebieską nakrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To jest odpowiednik tamiyi z żółta zakrętką, jeśli rozmawiamy o tamiyi. Gunze ma 3 lacquer thinnery: normalny z niebieska etykietką : Mr Color Thinner z opóźniaczem z żółta etykietką: Mr Color Levellig Thinner był jeszce z przyśpieszaczem Mr Color Rapid Thinner: ale już go chyba nie mają w ofercie. Bardzo fajny do lakierów bezbarwnych matowych i półmatowych Formuła z karty produktu dotyczy wersji o normanym czasie schnięcia, czyli wersji z niebieska etykietką z pierwszego zdjęcia. Kody produktów od T-101 do T-104, odpowiadają takiej Tamiyce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Ja podałem specyfikację do Mr. Leveling Thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 To jest odpowiednik tamiyi z żółta zakrętką, jeśli rozmawiamy o tamiyi.Formuła z karty produktu dotyczy wersji o normanym czasie schnięcia, czyli wersji z niebieska etykietką z pierwszego zdjęcia. Kody produktów od T-101 do T-104, odpowiadają takiej Tamiyce: Ototototo.... DziękujęCi bardzo dobry człowieku. O coś takiego mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Ja podałem specyfikację do Mr. Leveling Thinner. W linku od atlisa są zwykłe thinnery podane, masz numery w nagłówku pisma. Nie mam pojęcia czym się różni kompozycja dla levellinga i co tam robi za opóźniacz, nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi