Locker's Workshop Napisano 14 Maja 2016 Share Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o modelu Tamiya DIORAMA SCI-FI, ale nie do końca Miejsce akcji - Bliski wschód Czas akcji - pełnia słonecznego lata Historia - załoga Merkavy ERG ( Electromagnetic Rail Gun ) wypoczywa w bezpiecznym miejscu pośród gruzów na nadbrzeżu rzeki. Jedni starają się wylegiwać na słońcu, inni starają się im w tym przeszkodzić a niektórzy są zajęci ładowaniem akumulatorów działa oraz pracami serwisowymi. Diorama jest oparta o model Tamiyi 35127 MERKAVA, do tego dojdą spore przeróbki na wersję z działem szynowym ( elektromagnetycznym ) kilka figurek załogantów wykonanych od podstaw, oraz całe otoczenie zrujnowanego miasta i kawałek rzeki z nadbrzeżem. MATERIAŁY DODATKOWE: - HIPS ( lite PCV) - blaszki fototrawione własnej produkcji - drut, drobne elementy złomu modelarskiego, kabelki, itp. - elementy żywiczne własnej produkcji - masy plastyczne: green stuff, magic sculpt - gesso, łupki piaskowca, piasek, gips, pcv spienione, drewno --------------------------------------------------------------------------------------- Zatem do roboty ... Edytowane 14 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 14 Maja 2016 Autor Share Napisano 14 Maja 2016 INBOX TAMIYA 35127 - MERKAVA Pudło Wypraski Następnie przydał by się jakiś projekt przeróbki A teraz zaczynam najciekawszy etap, czyli operacja na pacjencie Pierwsza rzecz, podwozie i niezbyt ciekawe sprężyny: szybki mix kilku elementów... i mamy nowy amortyzator który to zostanie powielony w żywicy, ale to za jakiś czas Następna w kolejce jest wieża i zamontowanie działa oraz nadbudówki z akumulatorami i systemem szybkiego przechwytywania pocisków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Maja 2016 Share Napisano 14 Maja 2016 Fajnie, że się starasz ale ta sprężyna szczerze szału nie robi... To tak szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 14 Maja 2016 Autor Share Napisano 14 Maja 2016 dzięki za opinię, dla mnie ważne że szczera ;) na tą chwilę lepszej nie zrobię więc musi zostać, a druga sprawa to poczekamy jak wyjdą odlewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2016 Share Napisano 14 Maja 2016 Szczerze to zastanawiam się czy warto się męczyć, bo zestawowe źle nie wyglądają. W zasadzie jakbyś pomalował to bym nie wiedział które to oryginały a które twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 warto to robić dla samej nauki i przyjemności modelowania. Wózki zestawowe mają mocne przesunięcie formy i do tego sprężyny są zlane z resztą wózka. Podwozie nie będzie zakryte osłonami więc postanowiłem je jednak dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 Dużo Cię czeka pracy- specjalistów od Merkavy kilku tu jest, więc na pomoc, ale i krytykę możesz liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Następnie element który zostanie najbardziej przekonstruowany, czyli lufa. Jako że nie cierpię kleić tworzywa na metal robię rurkę mosiężną oklejoną hipsem: - matuję rurkę grubo ziarnistym papierem, oraz roluję pasek cienkiego hipsu na krawędzi linijki: - pasek/wstążkę z hipsu przyklejam cyjanoakrylanem na początku lufy: - tak oklejam całą lufę cyjanoakrylanem, jak wszystko dobrze się trzyma szlifuję na gładko drobnym papierem i smaruję całość klejem tamiya aby połączyć ze sobą krawędzie paska. - na koniec maluję całość surfacerem aby wypełnić nierówności i szlifuję całość papierem. W ten sposób mam bardzo sztywną i wytrzymałą plastikową lufę idealną do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 Czas na wieżę! dobudówka na akumulatory i system obrony zrobiona, lufa z jarzmem zaczęta. Łącznie wykonane jakieś 40% zabiegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 15 Maja 2016 Autor Share Napisano 15 Maja 2016 makinen - akurat nadmiaru pracy się nie lękam, raczej brak czasu będzie przeszkodą Co do specjalistów to raczej się nie napracują u mnie bo oryginalna merkava jest tylko bazą pod lekką fantastykę, więc bezsensem było by porównywanie według dokumentacji rzeczy które w rzeczywistości nie istnieją. Ale za wszelką rzeczową i konstruktywną krytykę będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 ... i do tego sprężyny są zlane z resztą wózka. Masz rację, wcześniej tego nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 oryginalna merkava jest tylko bazą pod lekką fantastykę, więc bezsensem było by porównywanie według dokumentacji rzeczy które w rzeczywistości nie istnieją. . to może to temat do SF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Zupełnie nie rozumiem obklejania mosiężnej rurki plastikiem. Nie lepiej zakupić plastikową rurkę o odpowiedniej średnicy? Chyba, że kryje się za tym jakaś idea, hmm? Co do sprężyny już kilka osób pisało, ale dla mnie to zestawowa o wiele lepiej wygląda. tez nie rozumiem tego zabiegu. Za to podoba mi się przeróbka na wieży. I na takie efekty ja będę czekał w Twoim wątku warsztatowym. Oby ich było więcej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Kolejne dodatki i wieża nabiera kształtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 18 Maja 2016 Autor Share Napisano 18 Maja 2016 KILKA SŁÓW WYJAŚNIENIA: - Modelarstwem zajmuję się bo to kocham i robię od dziecka , dla mnie ważny jest tak samo efekt jak sam proces budowy. - Od początku zajmuję się budową od podstaw, więc argumenty typu " po co sie męczysz", " dlaczego kombinujesz" do mnie w ogóle nie trafiają - Często jeśli mam taką możliwość i czas wolę coś sam zrobić niż zamawiać jeden element i czekać kilka dni na przesyłkę - Modelarstwo to chyba nie dziedzina nauk ścisłych, więc eksperymenty, brak logiki czy radosna twórczość tylko dodają mu uroku i atrakcyjności Tyle ode mnie, i jedziemy dalej. Spodziewajcie się kolejnych pozbawionych sensu pomysłów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 20 Maja 2016 Autor Share Napisano 20 Maja 2016 Powłoki antypoślizgowe położone, więc dokładam kolejne detale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Lufa wyszła fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 21 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2016 Oj tak - też mi się podoba :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 23 Maja 2016 Autor Share Napisano 23 Maja 2016 bardzo mnie cieszy że się spodobała, staram się zeby dalsza budowa również miło zaskoczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Doszły kolejne detale, wiec już coraz bliżej końca wieżyczki Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 i detale czyli kosz i działko przechwytywania pocisków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Locker's Workshop Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 Wizjery zrobione ze szklanych filtrów oraz matryc wymontowanych z aparatów od telefonów komórkowych - próbowałem z folią holograficzną, lakierem i różnymi trickami ale tylko prawdziwa powłoka anty refleksyjna na filtrze z aparatu daje naturalny efekt ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Świetne Wygląda coraz lepiej. Pytanie tylko, czy to na pewno zdąży być diorama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi