Hubert Kendziorek Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Potrzebowałem jakiejś odskoczni, żeby odpocząć od dziesiątek drobnych detali w Zrinyi II od Bronco. Wybór padł na stareńki model Pz. IV od Tamiyi. Pełen uproszczeń i błędów, których raczej nie będę poprawiać. Uzupełniłem go jedynie o metalową lufę od Mastera, MG też będą z tej stajni. Założę Magic Tracki albo może i Friule - gumowe gąsienice z zestawu są moim zdaniem zbyt słabe nawet, jak na taki wiekowy i - co tu owijać w bawełnę - tani model. Przednie lampy pochodzą ze StuG III Ausf B od Tamiyi. Do tego dołożę parę blaszek z zestawu Eduarda, ale raczej nie wszystkie. Ma być prosto i łatwo, choć wartość dodatków przebije cenę zestawu wyjściowego. Skupić zamierzam się przede wszystkim na malowaniu, które będzie odwzorowywać pojazd z czasu kampanii we Francji w 1940 roku. Tyle poskładałem w trzy dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Bardzo dobry model na wyluzowanie i potrenowanie malowania/brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Gąsienice w modelu są rozmiaru 40cm. Jak będziesz kupował inne to pamiętaj że powinny być 36cm. Na forum jest kilka warsztatów z poprawkami w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Gąsienice w modelu są rozmiaru 40cm. Jak będziesz kupował inne to pamiętaj że powinny być 36cm. Mam 36 cm, zarówno MT, jak i Friule - tak, że będzie OK, jedynie zwężenia wymaga koło napędowe. Na razie zastanawiam się, które ogniwka wybrać. Friuli jeszcze nigdy nie składałem, więc są faworytem. Oczywiście warsztaty obejrzałem - cóż, kopalnia problemów do poprawy, ale nie to jest tu celem. To model wypoczynkowy, wymieniam tylko to, czego nie może znieść moje poczucie estetyki. Lufy, gąsienice, może jeszcze parę drobiazgów. Dzięki za komentarze i podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Fajnie ten modelik wygląda Powiedz mi, z którego zestawu Tamki korzystasz. Czy to któryś z tych? http://www.mojehobby.pl/products/German-Panzerkampfwagen-III-Ausf.N-Sd.Kfz.141-2.html http://www.mojehobby.pl/products/Panzer-Kampfwagen-IV.html http://www.mojehobby.pl/products/Panzer-IV-Ausf.J.html http://www.mojehobby.pl/products/German-Pz.Kpfw.IV-Ausf.H-Early-Version.html hmm? Ja sobie chwale ostatnio Tamiye. Uważam, że nawet te stare zestawy dają radę ze spasowaniem elementów i detalem. Wiadomo, czasem trzeba coś w jednym albo drugim miejscu poprawić ale generalnie nie odstają za bardzo poziomem po złożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 To jest ten: http://www.mojehobby.pl/products/Panzer-Kampfwagen-IV.html Staruszek. Ale spasowanie jest niezłe i klei się przyjemnie. Dzięki za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Staruszek. Ale spasowanie jest niezłe i klei się przyjemnie. Staruszek i nie dość że fajne spasowanie to jeszcze po sklejeniu nieźle się prezentuje. To jest coś czego wielu producentów tamiyi może tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 W przerwach między innymi modelami powoli składam sobie gąsienice. Nie powiem, żeby to była moja ulubiona czynność... Na razie gotowa jest jedna strona. Do tego koła napędowe Friulmodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Ja tam bardziej wolę się Friule niż plastiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Ja tam bardziej wolę się Friule niż plastiki. Jak chodzi o efekt - dzięki większemu ciężarowi i temu, że po złożeniu mogą pracować, na pewno mają przewagę nad tworzywem sztucznym. Ale z drugiej strony montaż jest dosyć nużący. Zwłaszcza te ogniwa, jeden z pierwszych produktów Friula zdaję się - każde trzeba oczyścić, rozwiercić, przewlec i dociąć drucik, zalać CA i tak 96 razy... nuda. Złożenie jednej strony zajęło mi dwa wieczory. Panzerowi zerwałem z błotnika te plastikowe "ogniwa" - za szerokie i źle to wyglądało. Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Poczucie estetyki sugeruje kupno czegokolwiek innego niż ten zestaw. Zabawka tamyi wymaga od groma przeróbek by zadowolić wzrok laika nie mówiąc o zatwardziałych wyjadaczach. Sam się bawię z tym szajsem to wiem co mówię. Będę oczywiście zaglądał, ponieważ panzer czwórki to mój ukubiony temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Poczucie estetyki sugeruje kupno czegokolwiek innego niż ten zestaw. Zabawka tamyi wymaga od groma przeróbek by zadowolić wzrok laika nie mówiąc o zatwardziałych wyjadaczach. Trudno zaprzeczyć, ale ma to swój urok - zestaw przecież nie należy do nowych, oględnie mówiąc. Jak na poziom czasów, w których powstał, wyrastał ponad przeciętność i moim zdaniem nadal wart jest złożenia, nawet z zachowaniem niektórych błędów i uproszczeń. Złożyłem drugą stronę gąsienic. I wybór maszyny, którą mój ulepek będzie z grubsza przypominać: Będzie trzeba co nieco zerwać, co nieco dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Września 2016 Autor Share Napisano 4 Września 2016 Parę rzeczy ubyło, parę przybyło... powoli to idzie. Myślę jednak, że luźny związek z pojazdem widocznym na zdjęciach daje się dostrzec . Jeszcze parę blaszek dokleję i będzie malowanie. W tym celu zakupiłem sobie to: Pierwotnie w planach miałem technikę czarno-białą, ale jakoś mi się po nieudanych próbach na złomie odechciało. Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Też mi się podoba ten egzemplarz. A model nabiera rumieńców. Kibicujė dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Była chwilka na zabawę kolorami. Numerek na wieży z zestawu Eduarda - rzekomo małe cyfry... Niemcy ich na pewno nie używali, ale nic lepszego nie znalazłem, niestety. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Ja bym go jeszcze bardziej rozjaśniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Ładnie sklejony, ale za mało światłocienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Ja bym go jeszcze bardziej rozjaśniał. Ładnie sklejony, ale za mało światłocienia. Coś się da z tym zrobić, aczkolwiek zdjęcia wyszły dość ciemne. Zresztą na to pójdzie dosyć jasny filtr. Zobaczymy. Dzięki za komentarze. Pozdrowienia Hubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Nie bój się, śmiało go rozjaśniaj. Tak mój wyglądał po rozjaśnieniach A tak na końcu. Dużo zanika Sorki za śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Sorki za śmietnik. Fajny ten śmietnik. Pancerny taki . Przekonałeś mnie, jeszcze go nieco rozjaśnię. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Jako się rzekło, więcej jasnego. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Ooo, coraz ładniejszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Jest lepiej. Widzę że numery na wieży to maski. Kupiłeś gotówce czy sam wycinałeś. Nie jestem przekonany czy taki układ kanistrów występował w tej wersji czy tylko w pustynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Widzę że numery na wieży to maski. Kupiłeś gotówce czy sam wycinałeś.Nie jestem przekonany czy taki układ kanistrów występował w tej wersji czy tylko w pustynnej. Numery to maski Eduarda, niby to "małe", ale są trochę za duże. Kanistry zaś zamontowałem wzorując się na fotografiach konkretnego pojazdu. Co ciekawe, nie chciały mi się zmieścić w taki sposób, jak na fotografii. Dzięki za komentarze . Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Super fotki. Przekonałeś mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi