Solo Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Mam takie oto coś (jeśli ktoś obstawia Hasegawę, to naturalnie zgadł): Ktoś gdzieś coś pisał jak toto wybielić, ale nie pamiętam szczegółów. Jak widać białe kolory stały się mocno pożółkłe i w takiej postaci kalkomania kompletnie nie nadaje się do modelu. Zdaje się że dobrą metodą jest wystawianie takiej kalkomanii na działanie światła słonecznego, ale przy obecnych upałach to boję się że wysoka (na słońcu to będzie blisko 40 stopni) temperatura zniszczy mi ten arkusz. Coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Słońce i wysoka temperatura nie sprawią, że kalki będą się potem kruszyć, łamać? Jak długo trzeba je trzymać na słońcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Do renowacji kalkomanii można użyć "Liquid Decal Film" firmy Microscale o taki: http://www.mojehobby.pl/products/Liquid-Decal-Film.html Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 I on wybiela wybiórczo tylko biały kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 No dobra, to od jutra wygrzewam je w piekielnym słońcu polskiej wiosny. Mam nadzieję że nie stracę całego arkusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Aaaaa, myślałem że na parapecie je położę i zapomnę o temacie. Czyli musze położyć na zewnątrz domu i uważać na deszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 A jakaś folijka jest dopuszczalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Tylko jeśli mieszkasz w bloku, to przypadkiem nie połóż gdzieś na zewnątrz na ziemi, bo jakiś piesek może Ci jeszcze bardziej zażółcić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 A czy taka operacja całkowicie wybieli to co zżółkło, czy tylko do pewnego stopnia? I jeszcze - czy inne kolory nie wyblakną przy okazji? Sorry za wiele pytań, ale zastanawiam się czy warto w to się bawić, czy nie lepiej po prostu poszukać jakiś kalkomanii na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Tylko pamiętaj, że muszą być w słońcu, nie za szybą. Bo chodzi o światło UV.W ubiegłym roku, latem, gdy testowałem ten sposób na starych zżółkłych kalkomaniach KP (zdaje się od samolotu Aero C-3A) włożyłem je po prostu za szybę od wschodniej strony i zostawiłem na kilka dni.Kalkomanie wybielały idealnie. Oczywiście kolory niebieski i czerwony zostały nienaruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Maja 2016 Autor Share Napisano 31 Maja 2016 Ale włożyłeś je za szybę w sensie za okno, czy za szybę w sensie wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Kalkomania była przy szybie od wewnątrz. Dodatkowo docisnąłem ją czymś tam do szyby tak, by się nie wyginała i była stale poddawana działaniu słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2016 Witam. To dlaczego kalki żółkną? Jest to jakiś bród, czy co? Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć, jaka zachodzi reakcja, lub co się dzieje, że zżółknięty kolor biały bieleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Maja 2016 Autor Share Napisano 31 Maja 2016 Czyli od południa przyklejać? Wreszcie do czegoś się przyda kompas w telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Ja trzymałem swoje kalki Printscale w lampie do paznokci kilka godzin i kompletnie nic to nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Bo tu chyba nie tylko UV pomaga ale cała 'energia Słońca'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi