Dumo Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Postanowiłem sobie sprawić wreszcie, nareszcie aparat cyfrowy. Potrzebuje go głównie do robienia fotek z bliskiej odległości ale także z dalekiej w dobrej ostrości. Czy możecie mi doradzić ponieważ moja wiedza na ten temat jest nikła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Dwa podstawowe pytania: 1. Ile masz kasy? 2. Czy ma to byc aparat kompaktowy, czy moze byc troszke wiekszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2007 Ma być raczej kompaktowy a z kasą no tak powiedzmy że około 700zł moge wydać... Nawet lepiej jak by był tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Ja bym ci polecił Nikona L12 zakupiłem ( w raz z rodziną ) za 600 zł . Na prawdę fajny sprzęt. A gdybyś dołożył ok 200 zł jeszcze mógłbyś zakupić do niego np kartę 2GB , ładowarkę z 4 bateriami i czytnik kart pamięci . Razem za wszystko zapłaciłem ok 700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Kup sobie Minolte Z10 Dimage dobre macro a cena około 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Kup Olympusa. SP 510 UZ o ile kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 a ja polecam Sony DSC H2 a tu jak robi zdjęcia: relacja man tg410a viewtopic.php?t=5400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Ja mam Panasonic Lumix Fz-20 i rok temu kupilem go za 1000zl wiec pewnie teraz bedzie tanszy, a zdjecia robi rewelacyjne (wg mnie). Zawsze doliczyc musisz karte - minimum 512 kb i dobre baterie do ponownego ladowania (w moim sa akumulatorki i ladowarka), przy jednej baterii i najlepszym ustawienu parametrow i tak nie zrobisz wiecej niz 100-150 zdjec, a nadmiar ladujesz na kompa lub wypalasz plytke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Ja mam Panasonic Lumix Fz-20 i rok temu kupilem go za 1000zl wiec pewnie teraz bedzie tanszy, a zdjecia robi rewelacyjne (wg mnie).Zawsze doliczyc musisz karte - minimum 512 kb i dobre baterie do ponownego ladowania (w moim sa akumulatorki i ladowarka), przy jednej baterii i najlepszym ustawienu parametrow i tak nie zrobisz wiecej niz 100-150 zdjec, a nadmiar ladujesz na kompa lub wypalasz plytke. Dobre , na Karcie 512 kb to chyba jedno zdjęcie w rozdzielczości 640x480 zmieścisz. Panason , cud miód i malina , idealny aparat dla ludzi robiących witraże , ze względu na szumy , jak by ktoś nie zrozumiał o co mi chodzi. Ja napisze tylko że polecam sprawdzone dobre firmy zajmujące się fotografią od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Hmm uzywam go od ponad roku i nie mam problemu z nim zadnego, rozmiar zdjec mam ustawiony na 2560, najwyzsza jakosc i zdjec mi wychodzi 204, a rozmiar karty to oczywiscie 512 mb tylko sie przejezyczylem wiec teraz wyjasniam. Na jednej baterii jeszcze jej nie zapelnilem a jedyne co bym zmienil to na karte szybszego zapisu bo na np: Airshow nie nadaza z robieniem zdjec. Fotografia nie zajmuje sie profesjonalnie i do moich raczej amatorskich celow jest REWELACYJNY. Zamiast krytyki napisz co ty masz lub ewentualnie koledze polecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Jeśli miał bym polecać aparat do celów modelarsko - amatorskich sugerował bym obejrzenie sobie Olympusa FE-140. Generalnie miałem ten aparacik przez rok i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Obecnie orientacyjna cena to ok 600 - 700 zł w sklepach internetowych jednak jeśli się dobrze poszuka to nawet za 500 można dorwać. Aparacik ma 2 tryby makro pozwalające robić zdjęcia od 4 cm co sprawia że można uchwycić w świetnej ostrości nawet najmniejsze detale. Matryca 6 mpix z 3-krotnym zoomem optycznym jest w zupełności wystarczająca do robienia ciekawych i ostrych fotek. Aparat obsługuje karty xD które mimo iż są znacznie szybsze od SD to jednak nieco droższe. Wewnątrz znajduje się 22 mega co sprawia że kupno karty można odłożyć na jakiś czas jeśli używa się aparatu tylko do robienia zdjęć modeli (które defakto zawsze są w domu gdzie znajduje się komputer). Generalnie nie zajmuje się fotografią jednak rozmawiałem z kilkoma specjalistami w tej dziedzinie i wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że w tym przedziale cenowym jest to doskonały wybór (1,5 roku temu dałem za niego 840 złociszy). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2007 No święta, święta i po świętach a w prezencie wynalazek który posiada aparat 5.1 mega pixeli, MP3, kamere, dyktafon itp. apropos mój jest czarny, ale to bez różnicy... A i następne pytanie jak ktoś wie jak wrzucić fotki do komputera niech się odezwie na moje GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 a cóż to a model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 Aparat obsługuje karty xD które mimo iż są znacznie szybsze od SD to jednak nieco droższe. Teraz to napisałeś , największą porażką Olympus-a są właśnie ich karty , kiedyś jeszcze Fuji używał tych kart, teraz w najnowszych kompaktach daje SD , Olympus ma bardzo dobre obiektywy jak na kompakty oczywiście i dlatego warto kupić „Olka” , na pewno nie ze względu na xD. http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_pami%C4%99ci_xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 25 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2007 a cóż to a model Very Happy JayCam DC 528 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 ładowarkę z 4 bateriami To nikon nie daje teraz ładowarki i akumulatorków ? Ja też mam nikona i bardzo zadowolony jestem. Znajomy mi raczej odradzał samsunga podobno łatwo sie psuje i robi kiepskie zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Ja bym ci polecił Nikona L12 zakupiłem ( w raz z rodziną ) za 600 zł . Na prawdę fajny sprzęt. A gdybyś dołożył ok 200 zł jeszcze mógłbyś zakupić do niego np kartę 2GB , ładowarkę z 4 bateriami i czytnik kart pamięci . Razem za wszystko zapłaciłem ok 700zł. - zona marudzila ze moj aparat duzy i ciezki, jak jeszcze zobaczylem ze daje go naszemu synkowi (3-4 lata) zeby sobie pstrykal fotki to biegusiem polecialem do marketu i kupilem jej aparat. Wybralem maly, ale z duzym wyswietlaczem, na karty SD i dobrej firmy. Po 5 minutach przebierania padlo na Nikona L11 - powiem krotko - tak wielki badziew ze ciagle sie dziwie czemu Nikon to firmuje swoim logo. Zapis fotki na karte trwa wieki - testowalem na wszystkich kartach jakie mam... roznej pojemnosci i czasach zapisu. Cos mi sie widzi ze wkrotce bedziemy mieli kolejny aparat... Pozdr. Pawel Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos13 Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 Canon Power Shot 2 IS Makro od zera zoom optyczny x 12 niewien co jeszcze trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 Nie spodziewajcie się w cenie dobrej torby do aparatu dostać jakiś super sprzęt , kompakt z racji swojej nazwy ma być mały i wygodny , a nie robić dobre zdjęcia , polecam strony http://www.dpreview.com/ http://www.steves-digicams.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 W najbliższym czasie zamierzam kupić nowy aparat fotograficzny. Dotychczas używałem Olympusa Evolt E-500. Jednakże z uwagi na to, iż nie jestem zaawansowanym fotografem a raczej amatorem zdecydowałem się na jego sprzedaż i zakup dobrej klasy kompaktu. Chciałbym aby kompakt posiadał następujące funkcje: - duży zoom (najlepiej szerokokątny) - przystosowany był do robienia zdjęć nocnych - posiadał funkcje makrofotografii - głównie fotografowanie modeli - stabilizacje obrazu Na chwile obecna znalazłem kilka modeli: - Canon PowerShot SX1 IS - Canon PowerShot SX20 IS - Nikon Coolpix P90 - Panasonic Lumix DMC-FZ38 - Sony CyberShot DSC-HX1 Wszystkie oscylują w podobnej cenie (1300 - 1700 zł), wiec wybór dla osoby nie doświadczonej w tej materii jest loterią. Proszę o fachowe porady osób obeznanych w temacie i pomoc w doborze tego naj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancerniak Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Mogę Ci śmiało polecić Nikon Coolpix P90 . Dobrze leży w dłoniach, sporo funkcji. Zależy też w jakim stopniu jesteś amatorem, bo ja też nim jestem. A skoro już o tym mowa to może zastanów się nad Fuji F100fs. Sam sie przymierzam do zakupu tego modelu, czyli przesiadam się z fajnego Fuji S5800 na coś lepszego - chociaż do tego modelu będę miał sentyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 To nie aparat robi zdjęcia Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancerniak Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 To nie aparat robi zdjęcia Smile Toż ja to dobrze wiem . kolega pytał wiec odpowiedziałem. nie twierdzę, że inne są do niczego. Podałem 1 z listy, który akurat miałem w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Ja posiadam obecnie Canona EOS 1000D, do tego 2 obiektywy Sigmy zwykly tzn 18-55 i 70-300, tele po włączeniu opcji makro i ustawieniu lustra na statywie idealnie robi zdjęcia w b.dużym zblizeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Kupiłem w końcu Nikona D60 z obiektywem Nikkor 18 - 55mm. Stabilizacja wbudowana w obiektyw a nie w aparat - ma to zaowocować lepsza jakością zdjęć. Zobaczymy jak będzie się sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi