Stojkovic Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Witajcie, Po Panterce pora na coś podobnego, z tym, że nieco większego. Model to Tygrys z Zimmeritem od Dragona z tzw. wieżą "Porsche". In-box dla ciekawych: http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.182-Kingtiger-Porsche-Turret-w-Zimmerit.html Wybrany schemat malowania ma przedstawiać Tygrysa nr 332 z 3. s. Pz. Abt. 502 w rejonie Mailly le Camp w 1944 roku. Tu pojawia się ważna kwestia, gdyż Dragon na pudełku daje malowanie ze złączonymi kolorami oliwkowym i brązowym. Natomiast w instrukcji schemat jawi się następująco: Czyli wszystkie kolory oddzielone linią piaskowego. Malowanie to jest z tzw. du** strony, gdyż porównując foto z epoki i to co proponuje Dragon, szczególnie w rejonie płyty przedniej to jakieś SF. Powinno być jak poniżej: Z kolejnych poprawek merytorycznych, należy uwzględnić komin wentylacyjny Może komuś zbywa z Pantery taka część? Wiem, że trzeba jeszcze przyjrzeć się wcięciu przy peryskopie kierowcy na płycie czołowej czołgu. Czeka mnie ciekawy warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 To ja zasiadam bo Królewski to mój ulubiony czołg... Malowania instrukcji producentów azjatyckich nierzadko mają się nijak do rzeczywistości....Trochę to dziwne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 No to zasiadam i oglądam. Z kolejnych poprawek merytorycznych, należy uwzględnić komin wentylacyjny Komin powietrzny wraz z pokrywą pancerną montowano w pojazdach wyprodukowanych do marca 1944 roku. Twój pojazd jest z maja 1944 o czym świadczy koło z 9-oma zębami,rury wydechowe,siatki skośne pod wieżą i inne, a nie ma jeszcze uchwytów na wieży dla dźwigu pomocniczego. Co do malowania - Masz rację - schemat plam bardziej wiarygodny z kolorowych plansz z W.Trojca nr.12 str.124/125 niż z instrukcji Dragona. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 No to zasiadam i oglądam.Z kolejnych poprawek merytorycznych, należy uwzględnić komin wentylacyjny Komin powietrzny wraz z pokrywą pancerną montowano w pojazdach wyprodukowanych do marca 1944 roku. Twój pojazd jest z maja 1944 o czym świadczy koło z 9-oma zębami,rury wydechowe,siatki skośne pod wieżą i inne, a nie ma jeszcze uchwytów na wieży dla dźwigu pomocniczego. Co do malowania - Masz rację - schemat plam bardziej wiarygodny z kolorowych plansz z W.Trojca nr.12 str.124/125 niż z instrukcji Dragona. Pozdrawiam Krzysztof Dokładnie, ten komin był tylko w Initialach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Lipca 2016 Autor Share Napisano 10 Lipca 2016 Niby miesiąc czasu a takie różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Wy tu się Stojkovic nie wymądrzajcie , tylko bierzcie się do roboty! O zaległych i rozpoczętych projektach nawet nie chcę Wam przypominać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 A co to jest Tygrys Bengalski ? bo oprócz zwierzątka z niczym mi się nie kojarzy a na pewno nie z czołgiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Königstiger oznacza w języku niemieckim tygrysa bengalskiego, jednak w wojskach alianckich przyjęła się nazwa Tygrys Królewski, będąca błędnym, bo dosłownym tłumaczeniem tego terminu z języka niemieckiego. Co do malowania to i tak nie jest źle. W większości modeli Dragona jakie posiadam, schematy malowania nie mają wiele wspólnego z pojazdami ze zdjęć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Königstiger oznacza w języku niemieckim tygrysa bengalskiego, jednak w wojskach alianckich przyjęła się nazwa Tygrys Królewski, będąca błędnym, bo dosłownym tłumaczeniem tego terminu z języka niemieckiego. Skąd ten cytat ? W żadnej książce na temat niemieckiej broni pancernej nie spotkałem się z tym określeniem a mam ich sporo, zarówno wspomnienia jak i monografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Kriston, https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_VI_B_K%C3%B6nigstiger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Lipca 2016 Autor Share Napisano 10 Lipca 2016 Ja przyznam, że nie korzystałem z Wikipedii. Kiedyś miałem okazję dyskutować na temat wojennej literatury z światowej klasy tłumaczem i w luźnej rozmowie dowiedziałem się o tym błędzie spzed lat, który się utrwalił. Konigetiger to nic innego jak właśnie Tygrys Bengalski. Przydomek "królewski" to nic innego jak proste tłumaczenie związane z rozmiarami czołgu, nie prawdziwym sensem jego przydomka. Btw. widzę że Wikipedia też podkreśla ten błąd. Zreszta podobnie jest z nazwami wież typu Henschel i Porsche. Obie zaprojektował Henschel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Obie wieże zaprojektował Krupp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Nie mówi się wieża Henschel tylko wieża seryjna czy produkcyjna. Oczywiście pytałem o to z ciekawości bo jakiś czas temu spotkałem się z tym określeniem Tygrysa w internecie i byłem ciekawy jak to jest naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Lipca 2016 Autor Share Napisano 10 Lipca 2016 Oczywiście, że masz rację dot. wieży produkcyjnej i seryjnej, ale podobnie jak przy nazewnictwie Tygrysa, mnie łatwiej posługiwać się określeniami Henschel i Porsche - wiedząc, że to tylko "zwulgaryzowane" wersje poprawnych nazw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Aż miło poczytać. ..nie ma to jak zamiłowanie do historii 2WS. Pozazdrościłem i kupiłem sobie Italerkę i wieżę od Model trans ...oczywiście w "mojej" skali ;) 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Września 2016 Autor Share Napisano 16 Września 2016 Witajcie waszmoście, Tygrysek na takim etapie jak widać. Powoli się za niego biorę z większą werwą. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2016 Share Napisano 16 Września 2016 Działaj, bo ciekawi mnie etap malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Września 2016 Autor Share Napisano 16 Września 2016 Panie piękny... do malowania to jeszcze ho ho ho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Września 2016 Share Napisano 16 Września 2016 Co ze szparą z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Września 2016 Autor Share Napisano 17 Września 2016 Myślę, że milipucik lekko powinien ją załatać. Generalnie to nie jest szpara, tylko róznica długości dwóch połówek. Jedna z dołu lekko wystaje (można spokojnie zeszlifować etc). Obecnie walczę z gąsienicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 Czyli szpara wynikająca z różnic długości. Ostatnio przy panterze zastanawiałem się czy coś zrobiłem nie tak ale przeleciałem po kilku pudłach i w niektórych ciut słabe spasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Września 2016 Autor Share Napisano 17 Września 2016 Musze tylko to lekko przyszlifować i będzie git malina. Ciekawe czy inni przy swoich królewiczach mieli takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 17 Września 2016 Share Napisano 17 Września 2016 Mam napoczęty ten sam model. Kadłub mam sklejony i nie miałem takich problemów ze spasowaniem. Wanna z górą wręcz idealnie się spasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 Działam dalej przy Tygrysie. Przeglądając dokumentację okazuje się, że mam złe wydechy bo powinny być kominowe wcześniejszego typu, na ewno w przypadku tego egzemplarza z Mailly le Camp. Niestety Dragon nie daje takowych w zestawie, a ja nie mam za bardzo ani czasu ani ochoty na kombinowanie ich i dopasowywanie. Z dobrych wiadomości jest to, że nie będzie trzeba robić elementów mocowania zapasowych ogniw do wieży, gdyż ten egzemplarz ich nie miał. Powoli kończę robotę z wieżą. Wkrótce kolejne odsłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Ten łańcuch to chyba trochę przeskalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi