Solo Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Czas wystartować z jakimś modelem. Z A-6 nie wyszło, więc pomyślałem że może przez te 5 tygodni dam radę z prostszym, jednak bardzo efektownym modelem Kfira wyprodukowanego przez AMK. A jak nie wyjdzie, to wezmę się za coś innego. Zwróćcie uwagę, co za zbieg okoliczności: po jaguarze będzie lwiątko (Kfir to po ichniemu "lwiątko" właśnie). Kombinować za bardzo nie planuję: model zostanie wykonany prosto z pudełka, w najklasyczniejszym malowaniu, czyli 4 kolorowym. Kalkomanie użyję także zestawowe, bo innych nie ma. Zestaw AMK sprawia bardzo pozytywne wrażenie: detale są ostre i dokładne, linie podziału niezbyt grube, a wszystko wygląda bardzo ładnie. Ponoć spasowanie też jest z wyższej półki, ale to wyjdzie w praniu. Kalkomanie AMK zrobiło też niczego sobie. Model będzie przedstawiać nowszą wersję samolotu, czyli C-7 (szturmowa). Obowiązkowy in-box, bardzo proszę, częstujcie się: Co do tego? Jako że model ma być robiony prosto z pudła, tak więc z innych pudełek zamierzam użyć (zdjęć nie robię, bo nie wszystko jeszcze mam, a w zasadzie to prawie niczego nie mam): - blaszki interior Eduard 49661 - blaszki exterior Eduard 48795 - rurka pitota i czujnik AOA Master AM-48-077. Planuję także użyć do malowania kamuflażu zestawu farb Israel Air Force firmy Mr. Paint (Atlis mnie zachęcił, jak malowanie nie wyjdzie to wiecie co z nim zrobić ). Zobaczymy ile to warte. Co do konfiguracji uzbrojenia, to mam z tym pewien problem, bo informacje jakie udało mi się znaleźć w sieci są bardzo różne, a nawet mylące. Na pewno użyję zestawowych rakiet Python-3 dla podkreślenia lokalnego kolorytu, w końcu nie po to Żydzi robią własne uzbrojenie żeby podpinać pod ich samoloty amerykańskie Sidewindery, rajt? W pudełku są jeszcze bomby Mk.82 (nuuuda), GBU-12 (fajne, ale małe) i izraelskie Griffin LGB (też małe). Te ostatnie ponoć nie były przenoszone przez Kfiry, a w ogóle zestawowe uzbrojenie (w porównaniu z eduardowskim) nie jest moim zdaniem zbyt ładne, do tego AMK dał do nich bardzo ubogie kalkomanie (zero napisów eksploatacyjnych). Zresztą używanie zestawowych bombek to nie dla mnie. Jako że znalazłem pewien diagram (poniżej), według którego C-7 przenosiły także AGM-65, być może podwieszę także Mavericki, choć powoli wycofuję się z tego pomysłu: brak jakichkolwiek potwierdzeń, że te maszyny kiedykolwiek przenosiły to uzbrojenie. A szkoda, bo te pociski wyglądają w pyteczkę. Chciałbym podwiesić uzbrojenie asymetryczne, czyli na przykład 1 x GBU-12 plus 1 x AGM-65, jednak nie wiem czy coś takiego było praktykowane w tych maszynach. Jeśli okaże się że to niemożliwe, prawdopodobnie podepnę dwie GBU-12, opcją są jeszcze Mk.20 Rockeye, tudzież inne Mk. ale w końcu nie po to C-7 ma zasobnik Pave Penny żeby walić niekierowanymi pigułami. Tu pojawia się kolejny problem, bo eduardowskie GBU-12 są wyłącznie w wersji Paveway II, tymczasem Kfiry przenosiły zdaje się wyłącznie Paveway I. Różnica w wyglądzie jest dość wyraźna (zupełnie inne brzechwy), więc nie ma co kombinować z bombami Eduarda. Już miałem się poddać, ale na szczęście w sieci znalazłem takie bomby w wykonaniu Wingmana. Zamówiłem i czekam na to co przyjdzie. Wingman jakością z reguły nie powala, ale akurat te bomby widziałem "w akcji" na modelu Kfira i wyglądały lepiej niż dobrze. Do tego mają izraelskie napisy eksploatacyjne, co mnie zaspokaja całkowicie. Teraz mały apel i prośba: jeśli ktoś ma jakieś dobre walkaroundy, zdjęcia (szczególnie kabiny) tej maszyny, oraz pewne informacje o możliwych konfiguracjach podwieszeń, zyska moją dozgonną wdzięczność jeśli się tym podzieli. Brak dobrych zdjęć kabiny i sprzeczne informacje co ten samolot przenosił z uzbrojenia, to dla mnie w tej chwili największy problem. I to chyba wszystko na początek. Tak więc zapraszam do warsztatu i proszę o doping, bo czasu jest mało, a do zrobienia dużo. Na razie czekam na dostawę blach z MojeHobby, dopiero wtedy ruszę. A na zakończenie mały kfirek (mój będzie bardziej łaciaty i bardziej dopieszczony ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 No to zasiadam - mrrau ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 No, no, no proszę, proszę Solo-atakuje model prosto z pudła jeszcze trochę i na warsztacie pojawi się coś za naszej wschodniej granicy. Przyłączam się do oglądających i kibicujących ciekawi mnie tez jak tam te farbki będą się spisywać podczas LAKIEROWANIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Skoro zamierzasz zdążyć od zera w 5 tygodni, to chyba muszę się wziąć i skończyć Hellcata na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Dodatków jak na Ciebie mało, ale za to jak zepniesz poślady, to będzie ostra rywalizacja w czołówce ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Przez pozostały czas można 2,5 takich Kefirów zbudować Solo da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Model samoskładalny ponoć, waloryzacji dużo nie ma bo detale bogate, bryła prosta, części nie za dużo, malowanie w sumie mam obcykane, żywic żadnych upychać do środka nie będę. Teoretycznie mogę zdążyć, ale mogę też i nie zdążyć. Jak nie zdążę to naturalnie zgodzicie się przedłużyć termin konkursu, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Przeniesiesz go na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Jak przesuniecie termin do grudnia, to może i A-6 dam radę skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Dajesz, dajesz - gadania już wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Niedawno skończyłem, większych problemów nie ma oprócz trzech upierdliwych miejsc do szpachlowania: - łączenie górnej powierzchni skrzydeł z kadłubem - wnęki podwozia głównego - wloty powietrza do silnika w dolnej części Reszta to klocki lego. Większy problem to kalki: są pancerne! Szczególnie położenie tej żółto-czerwonej na stateczniku pionowym wymaga litrów płynów zmiękczających. Ale za to nie ma szans aby je porwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Polecam w takim razie hypersol agamy. W Jadarze chyba można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Obserwuję. Bardzo lubię izraelską modyfikację Mirage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 Niedawno skończyłem, większych problemów nie ma oprócz trzech upierdliwych miejsc do szpachlowania:- łączenie górnej powierzchni skrzydeł z kadłubem - wnęki podwozia głównego - wloty powietrza do silnika w dolnej części Dzięki za uprzedzenie mnie, widzę że jednak łatwo nie będzie. Problem ze skrzydłami to jest to czego nie lubię, tam jest sporo detali których nie da się po prostu nie zniszczyć. Podobnie obawiam się wlotów powietrza, tam jest ciasno i powierzchnia nie jest równa (te wystające stożki), więc jakiekolwiek szlifowanie to będzie koszmar. Polecam w takim razie hypersol agamy. W Jadarze chyba można kupić. Dla mnie to strasznie przereklamowany specyfik. Kiedyś kupiłem ten preparat (a raczej zestaw 3 różnych), bo miałem problemy z jakimiś twardymi kalkami. Kompletnie sobie nie poradził. Tak naprawdę to chyba tylko rozcieńczony wodą rozpuszczalnik Wamodu jest gwarantem, że każda kalka osiądzie na miejscu. Tymczasem przyszły blaszki, więc zasadniczo jestem gotowy do działania. Teraz tylko to wszystko wyciąć, skleić i pomalować i w zasadzie robota skończona. Tak na marginesie, Edek zwariował z tymi cenami: te dwie małe blaszki (po lewej) do wnętrz, za 63 zeta (blaszka na zewnątrz po prawej podobnie), to jakiś absurd. No ale to jest Eduard. Czekam na farby i uzbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Solo dasz rade Doszlifujesz pięknie co trzeba A malowanko dla Ciebie to pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Niedawno skończyłem... Ja się w takim razie pytam gdzie galeria Obserwuję, bo też się na niego zasadzam... Zegar tyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 28 Lipca 2016 Share Napisano 28 Lipca 2016 Moralezz, wszyscy się o to pytają a mnie już wymówki się powoli kończą... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lipca 2016 Autor Share Napisano 28 Lipca 2016 ESP - nie masz może jakiejś dokumentacji zdjęciowej do tego samolotu? W sieci jest bardzo biednie pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 28 Lipca 2016 Share Napisano 28 Lipca 2016 no to ja też będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 28 Lipca 2016 Share Napisano 28 Lipca 2016 Niestety nic poza tym co w sieci. Ale model robiłem treningowo (3-kolorowe kamo po raz pierwszy w życiu) więc też nie szukałem za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lipca 2016 Autor Share Napisano 28 Lipca 2016 A mógłbyś coś jeszcze napisać o tych problemach ze spasowaniem wlotów powietrza? Co, gdzie i jak, oraz jak to w końcu rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 29 Lipca 2016 Share Napisano 29 Lipca 2016 Chodzi o łączenie dolnej części skrzydeł w dolnej części wlotów. Jest szpara we wnętrzu ok 0,5-1mm po obwodzie. Zaszpachlowałem szpachlówką Vallejo (Model Color Putty) i szlifowałem wygiętymi pilnikami iglakami. Podobna jest jeszcze na dolnej powierzchni w okolicy ogona, ta prostokątna część z garbem jest za mała o ok 0,5mm z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Lipca 2016 Autor Share Napisano 29 Lipca 2016 Dzięki za informacje ESP, będę na to uważać, może da się coś wykombinować bez szpachlowania i szlifowania. Dziś przyszły do mnie niezbędne farby i sprzęt, bez których wykonanie mistrzowskiego modelu jest po prostu niemożliwe. Tak więc chyba czas wziąć się za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Lipca 2016 Share Napisano 29 Lipca 2016 Co to za narzędzia? Jakieś rylce do linii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi