bożo wpożo Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Model do polepienia w przysłowiowe dwa wieczory . Bardzo przyjemnie się składa . Zastanowię się jeszcze , czy będzie pootwierany , bo nie chce mi się gŁEMboko waloryzować silnika , który jest trochę słabym punktem tego modelu .Malowanie pewnie jakie fińskie zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Grzegorz a wiesz co masz poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Nie wiem , zadzwonie dzisiaj do Ciebie , tak zaraz nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Grzegorz a wiesz co masz poprawić? My też nie wiemy ... a telefonu nie znamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Lepienie to pryszcz. Ja to na malowanie, a właściwie tyranie czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Wypust HB nie jest modelem radzieckiego BA-20 z czasów wojny a dość dokładnym modelem fińskiego BA-20 z muzeum w Parolla. Zawiera więc wszystkie braki oryginału. Z tych bardziej widocznych to: - nie ma np. osłony wlewu wody do chłodnicy - płyta nad silnikiem nie wygląda jak w wojennym oryginale. Być może Finowie reperowali na własne potrzeby pojazd zniszczony i musieli dosztukować tę płytę. - brak zbiornika paliwa Z mniej widocznych felerów to; - podłoga w przedziale bojowym wygląda w modelu inaczej niż w egzemplarzu muzealnym - rama podwozia jest mocno uproszczona - silnik jest brzydki - nie mam dobrych zdjęć kokpitu deski rozdzielczej, na fotkach w necie widać tylko skrawki, ale najprawdopodobniej ta z modelu jest wierną kopią deski samochodu osobowego a nie pojazdu z muzeum. Domyślam się też, że po stronie pasażera powinny być zainstalowana radiostacja, której w modelu brak. Szkoda, że Zvezda nie zrobiła tego modelu, bo ich GAZ M1 to jeden z piękniejszych modeli jakie w życiu widziałem. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 - brak na przednich błotnikach kierunkowskazów - fotele załogi z innej bajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 - brak na przednich błotnikach kierunkowskazów - fotele załogi z innej bajki O, własnie! Zapomniałem o migaczach Ale ja też mam ten model i mam zamiar poprawić wszystkie babole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Ja mam zamiar po prostu go zrobić , pomalować i cieszyć się nim stojącym na półce Fotele zrobiłem kształtem przypominające te ze zdjęć wraku , wymieniłem wajhę od biegów na cieńszą , silnikowi dosztukowałem kolektor ssący i gaźnik , świece zapłonowe bo nie wiedzieć czemu miał dwie , będą "łezki" na błotnikach i wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek58 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Wydaje mi się, że nie jest to wersja 1937, a późniejsza. Wskazywałaby na to wieża. Wersja z 1937 miała wieżę od taką samą, jak FAI. Poprzednik BA-20 - FAI budowany był na podwoziu Forda A, szprychowe koła, krótsze nadwozie, okrągłe wypukłości pancerza nad kierowcą i pasażerem - wcześniejsza wersja (taki pojazd w służbie niemieckiej zdobyli Powstańcy). Potem pancerz "posadzono" na podwozi z błotnikami Emki, charakterystyczna dłuższa część tylna. Kolejnym etapem produkcji był właśnie BA-20, najpierw z wieżą z rombowatą płytą rozszerzającą się ku górze i anteną poręczową, następnie zmieniono wieżę na taką jak w omawianym modelu. Pod koniec produkcji przestano montować antenę poręczową. Sądzę, że tablica rozdzielcza zaproponowana przez producenta to Ford A, a nie Gaz-M1. Przypomina te montowane w Gazach-AA i AAA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 To widzę że tworzy się kolekcja automobili praruskich fińczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi