Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, tym razem spACErek przez piekiełko...

Model koszmarny nie ma się co rozpisywać, ktoś prowadził już tutaj warsztat z ADGZ..

Ja ten pojazd chciałem mieć, więc nabyłem i wykonałem:)

Modyfikacje:

-cały pojazd został wygolony do gołej płyty poza dwiema płytami osłaniającymi baki paliwa wz przodu, następnie dokleiłem wszystkie płyty i włazy stosując kliszę, HIPS za gruby, włącznie z drzwiami - klisza, nity, zawiasy z drutu itd Wszystko jest dorobione (ehh ACE)

-karabiny mg 34 z RODENA

-koła nie miały bieżnika, więc jak umiałem wytrasowałem bieżnik na każdym z kół dbając by grot bieżnika był właściwy tzn 4 koła w jedną i 4 w drugą

-lampy- osłona z blaszki, klosze Roden

-żaluzje i to co pod nimi, czyli cłodnica, ściany oddzielające baki paliwa,niestety mało widać

-łopaty, lewar+ mocowanie do nich, uchwyty holownicze przód i tył, mocowanie tłumika

-WIEŻA: płyta czołowa dorobiona, wycięty otwór wizjera/celownika

W modelu jest błąd- obydwa kadłubowe karabiny były po lewej stronie pojazdu, wszyscy modelarze popełniają ten błąd przy tym modelu

Mam nadzieje że na 1/09 wyrobię się z podstawką (Poczta w Gdańsku oczywiście) i poprawię brudzenie pojazdu bo właśnie zamówiłem suche pigmenty, miałem tylko European Earth.

Mimo, że to nie Panzer iii-vi, to mam jednak nadzieje, że jakieś komentarze się pojawią (z uwagami jakże dla mnie cennymi:)), wiem, ze model nie jest wolny od wad

2016081619.jpg

201608vyv.jpg

201608hrh.jpg

201608omo.jpg

201608rnr.jpg

201608gvg.jpg

201608mrm.jpg

201608tyt.jpg

201608lql.jpg

201608oyo.jpg

201608lxl.jpg

201608umu.jpg

201608tht.jpg

• Super Moderator
Napisano

Fajny szkrab, mam swojego ale w większej skali... produkty ACE cóż... bez komentarza ;) kto miał w ręku ten wie...

Gratulacje za fajny model czekam na podstawkę

Pozdro

Napisano

Taaa...wyrzeźbić coś z ACE.....generalnie mamy jakąś bryłę...reszta to wkład własny.

Bardzo fajny...chłodnice o której pisałeś bardzo dobrze widać, opony super,w ogóle super.

Ps

Modelarze w 1:72 coraz prężniejsi co cieszy ;)

Napisano

Kleiłem tego pokraka. Model z Ace to istna droga przez mękę, ale pojazd bardzo ciekawy.

Tylko z tego co pamiętam to pod żaluzjami chłodnicy była jeszcze siatka. Teraz pewnie już i tak po ptakach, bo musiałbyś go przeciąć na pół, żeby ją zamontować...

bandytów, którzy go produkowali

Hehehehe...

Napisano

Austriacy to byli często bardziej nazistowcy niż naziści. Teraz też lody kręcą z Rosją nie patrząc się na nic, a historię przemilczają.

Jakiś czas temu byłem na wakacjach w Gmund (Bawaria). Przy zwiedzaniu weszliśmy do malutkiego kościółka/kaplicy i tam wisiała tablica ze zdjęciami poległych na wojnie - wszyscy w mundurach Wermahtu Potem się dowiedziałem, że z Gmund pochodzi Rommel (wiem, że nie SS), mieszkał tam Himmler z rodziną (oficjalną), a w pobliskim Bad-Tolz była elitarna szkoła oficerska SS...

Kuźwa sielanka, mili ludzie, piękne widoki...

U dziadków gospodarzy gdzie mieszkaliśmy zdziwiłbym się jakby nie pracowała darmowa siła robocza złożona z podludzi.

Napisano

Fajny pojazd wyszedł Ci z tego zestawu - też kiedyś chciałem ten produkt ACE naruszyć ale nie mam do tego cierpliwości i szybko się tego pozbyłem.

(...)

Ale o co Ci chodzi ?

Czego ma dowodzić ten przykład Bawarskiego miasteczka - takich miejsc są setki.

Chciałbyś usunięcia tablic czy grobów poległych na wojnie żołnierzy niemieckich ?

Napisano

Ale o co Ci chodzi ?

Chciałbyś usunięcia tablic czy grobów poległych na wojnie żołnierzy niemieckich ?

Zdecydowanie nie.

Razi za to selektywność pamięci...

Napisano

Ale o co Ci chodzi ?

Zdecydowanie nie.

Razi za to selektywność pamięci...

Mnie też razi. A o ile pamiętam to Austria została wcielona do Rzeszy nie po dobroci, a o tym okresie historii mówimy. Więc trudno powiedzieć, że wóz wyprodukowali bandyci, bo powstał w niepodległej Austrii i dopiero po Anschlussie ADGZ zostały zarekwirowane przez Niemców (głównie SS i formacje policyjne).

Napisano

Dziękuje za miłe komantarze!

Ausztryjak nie ausztryjak...ważne kto go używał.

Pojazd nieźle się sprawdzał w akcjach przeciwpartyzanckich bo w czasie wojny jeszcze kilkadziesiąt sztuk zamówiono.

Panzer 4

O tej siatce nie wiedziałem bo nie znalazłem zdjęcia, a plany jakie miałem jej nie pokazywały:(

...z tym wozem jest taki problem, że jest dużo zdjęć pokazujących to samo. Gdybym miał chociaż jedno dobre zdjęcie wnętrza to zrobiłbym go z otwartą wieżą- aż się prosi przy tej konstrukcji włazu (byłoby to ławe i efektowne).

Tak więc musiałem improwizować tzn jakaś ta chłodnica powinna być, o siatce gdybym tylko wiedział to bym wstawił:)

Na jednym zdjęciu chłodnica bez washa jeszcze, można sobie porównać. Jak się rzekło będzie trochę dobrudzony na podstawce, którą uczę się robić.

Pozdrawiam