Nużek Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Jakich pipet używacie? Szklane, plastikowe tzw. jednorazowe? Czy kupujecie jakieś markowe typu tamiya czy po prostu najtańsze gdzieś w necie? Czy może lepszym rozwiązaniem są strzykawki? Może inny pomysł na dozowanie rozcieńczalnika, farby itd. Ja używam szklanych pipetek z gumowym smoczkiem Pasteura (czy jakoś tak) kiedyś kupiłem trzy sztuki każda po 12-13zł ale mam je już ze 4 lata. Nie wiem czy inwestować w kolejne czy może coś innego lepiej kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Według moich doświadczeń strzykawki są lepsze i dokładniejsze. Najczęstszy zestaw to strzykawka 2ml i igła 1.2 mm. No i są tanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 Takich używam do mycia aero, na allegro za grosze Do dozowania rozpuszczalnika strzykawka, a dozowania i mieszania farb - pędzelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 W sytuacji, kiedy każda farba ma inną gęstość, nie wiem co by mi to dało. Poza tym nie chciałoby mi się czyścić tych strzykawek. Konsystencję do malowania oceniam na oko i jakoś to funkcjonuje ;) Ale może źle to sobie wyobrażam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted August 22, 2016 Super Moderator Share Posted August 22, 2016 Witam Moja żona ze mną współpracuje. Co się jej skończy jakiś kosmetyk, to pojemnik po nim ląduje u mnie na warsztacie. I tak oto trafiły do mnie buteleczki z pipetami. Farbę nabieram do strzykawki, opróżniam ją nad pustym słoiczkiem, i rozcieńczam rozcieńczalnikiem pobranym do pipety. Tak że pipety służą mi do pobierania rozcieńczalnika z butelki i w zależności ile potrzebuję, tyle kropel wkapuję do słoiczka z farbą. Tak że pipety które mam służą mi już bardzo długo, natomiast strzykawki wymieniam, jak już są bardzo zasmarowane farbą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shanleaf Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Ja również polecę zestaw strzykawka + igła, w aptece koło mnie, kupowałem po 13 groszy strzykawka i 9 igła. W tej cenie nie do pobicia, a precyzja i wygoda niesamowita. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 I wcale nie trolluję Sprawdzają się dobrze w robocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micz Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Można zakupić na alledrogo buteleczki szklane z pipetami w różnych pojemnościach i kolorach szkła. Koszt od ok 3-4zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arnoxus Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Najlepsze plastikowe, na allegro za 500 szt. 20 zł, osobiście używam jednorazowo. Są tak tanie że nie ma sensu myć czy czyścić. Do chemii (do farb) używam szklanych. Ale do farb tylko jednorazowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 (...) Potem wyrzucasz i bierzesz kolejny zestaw. (...) osobiście używam jednorazowo. Są tak tanie że nie ma sensu myć czy czyścić. (...) I okazuje się że to przez miliony modelarzy planeta tonie w śmieciach ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts