Nużek Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Jakich pipet używacie? Szklane, plastikowe tzw. jednorazowe? Czy kupujecie jakieś markowe typu tamiya czy po prostu najtańsze gdzieś w necie? Czy może lepszym rozwiązaniem są strzykawki? Może inny pomysł na dozowanie rozcieńczalnika, farby itd. Ja używam szklanych pipetek z gumowym smoczkiem Pasteura (czy jakoś tak) kiedyś kupiłem trzy sztuki każda po 12-13zł ale mam je już ze 4 lata. Nie wiem czy inwestować w kolejne czy może coś innego lepiej kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Według moich doświadczeń strzykawki są lepsze i dokładniejsze. Najczęstszy zestaw to strzykawka 2ml i igła 1.2 mm. No i są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Takich używam do mycia aero, na allegro za grosze Do dozowania rozpuszczalnika strzykawka, a dozowania i mieszania farb - pędzelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 W sytuacji, kiedy każda farba ma inną gęstość, nie wiem co by mi to dało. Poza tym nie chciałoby mi się czyścić tych strzykawek. Konsystencję do malowania oceniam na oko i jakoś to funkcjonuje ;) Ale może źle to sobie wyobrażam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Sierpnia 2016 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam Moja żona ze mną współpracuje. Co się jej skończy jakiś kosmetyk, to pojemnik po nim ląduje u mnie na warsztacie. I tak oto trafiły do mnie buteleczki z pipetami. Farbę nabieram do strzykawki, opróżniam ją nad pustym słoiczkiem, i rozcieńczam rozcieńczalnikiem pobranym do pipety. Tak że pipety służą mi do pobierania rozcieńczalnika z butelki i w zależności ile potrzebuję, tyle kropel wkapuję do słoiczka z farbą. Tak że pipety które mam służą mi już bardzo długo, natomiast strzykawki wymieniam, jak już są bardzo zasmarowane farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shanleaf Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Ja również polecę zestaw strzykawka + igła, w aptece koło mnie, kupowałem po 13 groszy strzykawka i 9 igła. W tej cenie nie do pobicia, a precyzja i wygoda niesamowita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 I wcale nie trolluję Sprawdzają się dobrze w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Można zakupić na alledrogo buteleczki szklane z pipetami w różnych pojemnościach i kolorach szkła. Koszt od ok 3-4zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arnoxus Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Najlepsze plastikowe, na allegro za 500 szt. 20 zł, osobiście używam jednorazowo. Są tak tanie że nie ma sensu myć czy czyścić. Do chemii (do farb) używam szklanych. Ale do farb tylko jednorazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 (...) Potem wyrzucasz i bierzesz kolejny zestaw. (...) osobiście używam jednorazowo. Są tak tanie że nie ma sensu myć czy czyścić. (...) I okazuje się że to przez miliony modelarzy planeta tonie w śmieciach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi