Jump to content

Uszczelki Aerograf Mar-Adler

koralgol4
 Share

Recommended Posts

Nie ma takiego wątku, a akurat muszę wymienić w swoim SL-190/7790 uszczelki, więc pytam:

Jakich wymiarów szukać?-głownie chodzi o oring do DYSZY i do POJEMNICZKA na farbę.

Wiem, że zestaw oringów firmy MAR jest w sklepach modelarskich, ale sorry, 30zł za 8 uszczelek to wielka przesada więc chcę kupić na allegro pod wymiar za mniejsze pieniądze.

Proszę o pomoc.

Spoko, ale jak już wspominałem nie mam zamiaru płacić 30zł za to że potrzebuję dwóch uszczelek. Już pisałem, że wiem, iż taki zestaw z MAR istnieje.

Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy.

Zamówiłem ten zestaw z allegro, jak uszczelki będą pasowały to napiszę, aby i inni nie musieli przepłacać ;)

• 2 weeks later...

Ładni z was moralizatorzy ;)

Nie poddaję się, zamówiłem niedawno kilka uszczelek o różnych wymiarach z innego źródła, jeżeli któraś z nich spasuje na dyszę napiszę o tym.

Jestem jak Kolumb! Jak odkryję, wszyscy skorzystają!

• 2 weeks later...

Podsumowanie: wysłałem mnóstwo zapytań do producentów i dostawców uszczelek różnego typu. Nigdzie jednak nie mają odpowiedniego rozmiaru uszczelki tak aby pasowała na dyszę aerografu.

Pozostają dwie opcje w razie uszkodzenia uszczelki dyszy:

1. Kupić zestaw uszczelek MAR Sl190/AD 7790 - ok 35zł z przesyłką

2. Kupić dyszę z uszczelką - 15zł z przesyłką.

Podsumowanie: wysłałem mnóstwo zapytań do producentów i dostawców uszczelek różnego typu. Nigdzie jednak nie mają odpowiedniego rozmiaru uszczelki tak aby pasowała na dyszę aerografu.

Pozostają dwie opcje w razie uszkodzenia uszczelki dyszy:

1. Kupić zestaw uszczelek MAR Sl190/AD 7790 - ok 35zł z przesyłką

2. Kupić dyszę z uszczelką - 15zł z przesyłką.

3. opcja - odnaleźć hurtownię w Krakowie, która już na drugi dzień Ci odpowie (po niemiecku), że tak, mają taką uszczelkę gdzieś w Dortmundzie. Uszczelka kosztuje 5 euro, pakowanie 12 euro, transport zależny od wyboru opcji szybkosci: od 20 do 70 euro (ceny podaję autentyczne z własnego doświadczenia).

4. iść do najbliższego sklepu z hydrauliką siłową - powinni załatwić taka uszczelką.

5. olać uszczelkę. Ustawić prawidłowo dyszę i zalać maskolem - u mnie trzyma już 2 lata (chociaż adlera rzadko teraz używam).