Czołgista.pl Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Witam. Mam problem ze swoim aerografem (Fengda BD-130). Podczas próbnego pryskania wodą wszystko ładnie maluje. Zaś gdy wlewam farbę (Akryl tamiya) aerograf tryska samym powietrzem a farba wcale nie jest pobierana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Rozcienczasz farbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Tak w proporcjach 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Niestety nie. Jedynie podczas ruszania spustem co jakiś czas wypluwa odrobinę farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Wyczysc dokladnie dysze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Ok. Spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Niestety nie. Jedynie podczas ruszania spustem co jakiś czas wypluwa odrobinę farby. Z własnego krótkiego w aerografach doświadczenia - zatkana dysza. Wykręć, wrzuć do pojemniczka z rozpuszczalnikiem, niech "odmoknie", wyczyść od środka sztywnym pędzlem lub ostrożnie (niebezpieczeństwo rozkalibrowania dyszy) cienkim drucikiem. Niedowiary ile syfu potrafi być w pozornie dokładnie wymytej zaraz po malowaniu dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Kup sobie czysty aceton. Rewelacyjnie rozpuszcza farby Tamiya oraz Gunze. Dyszy bym nie wykręcał, bo w tych aero strasznie łatwo ukręcić gwint. Dodatkowo czym rozcieńczasz farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Ok dysza się czyści, zobaczymy co z tego będzie. A farby rozcieńczam wódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czołgista.pl Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Problem rozwiązany, odetkałem dyszę i maluje pięknie. Jeszcze raz dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 super, że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 ... A farby rozcieńczam wódką. No właśnie. Taki jest efekt słuchania tych wszystkich pseudorad. Jeśli masz 18 lat to wiesz do czego służy wódka. Jeśli nie masz 18 lat oddaj wódkę ojcu. Kup sobie dedykowany rozcieńczalnik. Może też być rozcieńczalnik Gunze. A wódkę teorytycznie możesz używać np. do Pactry. Teoretycznie, bo w praktyce ja nie widziałem żadnej różnicy między wodą a wódką. Za to jest kolosalna różnica między wodą a rozcieńczalnikiem (błękitnym) Gunze. Do mycia kolega zalecał aceton. Nie chcę napisać, że jest zły, ale wydaje mi się, że lepiej myje zaschnietą farbę "Plyn do mycia pędzli i narzędzi malarskich". Jest w każdym markecie budowlanym i sklepach z farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destroyer Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Mój problem z Aero to w trakcie malowania pulsuje!!Opiszę problem jak najszczegółowiej .Wlewam do zbiorniczka jakikolwiek płyn i po naciśnięciu spustu płyn wylatuje z dyszy pulsacyjnie. W zbiorniczku- a jest na górze-płyn,farba,rozcieńczalnik,woda itd .bąbelkuje ! Wstawiłem nowa(nie używaną) dyszę i igłę i nadal to samo.Pracuję na tym aero jakieś trzy lata i zawsze był perfect ! Mam parę aero różnych firm, najwięcej BADGER i wszystkie działają jak należy.Nigdy nie miałem problemów z aero a tu taka niespodzianka.Może ktoś mi wyjaśnić i pomóc co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Sprawdź kompresor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Skoro bąbelkuje, to raczej problem z aerografem, jest jakoś przytkany prawdopodobnie. Może dysza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Aero można myć Cleanlux-em.to jest zmywacz do sidoluxu.Działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destroyer Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Kompresor jest na pewno ok.Reszta aerografów działa jak należy.Moczyłem go całą dobę w TRI ,wyczyściłem wszelakimi narzędziami i płynami,wymieniłem wszystko oprócz korpusu i nadal robi to co opisałem w pierwszym poście.Widzę,że to zagadka wyjątkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Zobacz czy dysza za bardzo nie wystaje albo za bardzo cofnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Kompresor jest na pewno ok.Reszta aerografów działa jak należy.Moczyłem go całą dobę w TRI ,wyczyściłem wszelakimi narzędziami i płynami,wymieniłem wszystko oprócz korpusu i nadal robi to co opisałem w pierwszym poście.Widzę,że to zagadka wyjątkowa. Sam sobie rozwiazales zagadke. W korpusie masz tylko uszczelki, ktore uszkodzone moga dawac taki efekt. Pytasz jak wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destroyer Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Eureka!Powodem była nieszczelność między końcówką a głowicą!Obłęd bo okazało się,że po wstawieniu tej nieszczelnej do innego aero działało!Człowiek ciągle się uczy.Najważniejsze,że wszystko ok.Tak dla ścisłości dałem miedzy te dwa elementy cieniutki pasek taśmy uszczelniającej teflonowej i poskutkowało.Dzięki wszystkim za za angażowanie i myślę,że każdy zainteresowany coś na tym skorzystał.Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Teraz ja. Jak człowiek sobie chce polepszyć to zawsze coś spieprzy. Ponieważ ponownie zaczął mi się lekko zawieszać spust - nie zamykał powietrza - to postanowiłem go sobie przeczyścić. Nie wiem co mnie podkusiło ( ) żeby przeczyścić również zawór no i podczas składania ściołem poprzez niewłaściwe ułożenie dwie uszczelki między korpusem zaworu a gniazdem spustu. Uszczelki miały ok. 4 mm (mniejsza) i 4,5 mm (większa) średnicy. Aero to AD 7790. Czy i gdzie mogę takie o-ringi dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 pewnie gdzieś jeszcze znajdziesz. Po dwóch minutach znalazłem to: http://slupeks.pl/adler-49-mar-zestaw-oringow-i-uszczelek-do-sl190ad7790-p-4870.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Panowie "wielozadaniowcy" pytanko: Czy smar do uszczelek do ASG jak na zdjęciu można zastosować do aerografów? Chodzi o to, żeby znowu ich nie załatwić przy ponownym montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi